תופעת המרפסות התלויות הנבנות ללא היתר: רגע לפני חג הסוכות חושף "בונוס" כחמש מרפסות בבניין ברחוב שרי ישראל, שנבנו ללא היתר. המשמעות: המבנים התלויים בין שמיים וארץ ולא עומדים בתקנים של עיריית ירושלים. לא צריך להיות מהנדס כדי להבין איזה אסון עלול לקרות אם משפחה גדולה תחליט לחגוג את הסוכות באחת המרפסות הללו, והיא לא תעמוד בעומס.
בין שמיים וארץ
לקראת החגים הבאים תופעת הקמת מרפסות סוכה תלויות לא תקניות הולכת ומתרחבת. העירייה, באמצעות האגף לפיקוח על הבנייה, אמנם מנהלת מלחמה נגד התופעה, אבל הצורך בשטח גובר כנראה על הכל.
לאחרונה אותר בניין אחד ברחוב שרי ישראל בו הוקמו לא פחות מחמש מרפסות חדשות. על פי המידע שהגיע ל"בונוס" מדובר במרפסות העשויות מקונסטרוקציית ברזל עם חיזוקים – ואלו לא קיבלו את התקן העירוני.
היעדר מרפסות סוכה היא תופעה מוכרת בבנייה הישנה בשכונות כמו גאולה, סנהדרייה ומאה שערים. לפני עשרות שנים מרבית המבנים היו ללא מרפסות שכאלו. אך מסתבר שגם בבנייה החדשה יחסית עבור המגזר החרדי בשכונות כגון רוממה, לא דאגו המתכננים והרשויות לצורך בסיסי זה עבור המגזר. כך יוצא, שבלית ברירה, מתפתים חלק לא מבוטל מבעלי הדירות להשקיע את מיטב כספם בהקמת מרפסת ברזל. זאת הם עושים למרות שיתכן ומדובר במרפסת מסוכנת שלא עומדת בתנאים ובתקנים של העירייה. בחודשים האחרונים החלו בכיכר ספרא להוציא ולממש צווי הריסה במספר מקרים של מרפסות שנבנו ללא היתר.
מצווה וסכנה תלויה
מעבר לעובדה שהקמת מרפסת, המתווספת לבית קיים ללא הוצאת היתר בנייה כנדרש, מהווה, כאמור, עבירת בנייה - מרפסות הסוכה התלויות (שצצו בשנה האחרונה ברחבי העיר כפטריות אחרי הגשם) מהוות סכנת חיים לבעלי הסוכה עצמם והאורחים שלהם. מדובר, על פי אנשי הדרג המקצועי בעירייה, בכך שהחיזוקים מצדי הסוכה לבניין אינם חזקים דיים וקיימת סכנה שבמידה ויעמיסו על המרפסת קצת יותר מדי משקל, היא עלולה לקרוס.
לאור התפשטות התופעה, בשכונות ישנות וגם בחדשות יחסית, החליטו בעירייה להילחם בנושא בצורה שיטתית, ולא רק לגבי כל מקרה ספציפי. גם אנשי אגף התביעה העירונית נכנסו לתמונה והחלו בחלק מהמקרים להוציא צווי הריסה. חלק מצווים אלו כבר מומשו. כמו כן אותרה חברה מרכזית אחת שבונה את המרפסות המסוכנות והעירייה פנתה אליה בדרישה שלא תתן את ידה לכך. הפנייה לאותה חברה היא לחדול מלספק סיוע טכני והנדסי להתקנת התוספת התלויה הזו, ללקוחות שרכשו את המרפסת.
מהעירייה נמסר: "צוות של המחלקה לפיקוח על הבנייה ביצע בדיקה בשטח והסוגייה מטופלת במישור האכיפתי".