הפוסט שהוציא את התושבים משלוותם: הפרסום של סגן ראש העירייה, אריה קינג, על ריסוס בחומר הדברה מסוכן באזור מסוים בגן סאקר עורר בהלה ודיונים חרדים בקבוצות של השכונות.
נזכיר, בניגוד להנחית העירייה, בשבוע שעבר רוסס חומר מסרטן ומסוכן לבריאות הציבור - בשם "דוקטלון", באזור מסוים בגן סאקר. בעירייה מסרו כי המקרה מוכר, גידרו את המקום בו בוצע הריסוס ופעולות שטיפה וטיהור יבוצעו באזור המדובר. בעקבות פניית mynet ירושלים העירייה פרסמה הודעה לכלל הציבור.
"אני מריחה בימים האחרונים חומר זר שגורם לי בחילה ואני חוששת מאוד מזה", אמרה ניצנה שרף, תושבת העיר ונטורופתית במקצועה, "לדעתי, שימוש בחומרי הדברה במרחבים הציבוריים גורם לחשיפה נרחבת מאוד של הציבור לחומרים רעילים גם בשכונות המרוחקות ממוקדי הריסוס".
תושבים אחרים מצרים על בעלי החיים שנאלצים להתמודד עם השלכות הריסוס והזיהום הסביבתי. "עצוב מאוד שכל פעם מחדש בעלי החיים משלמים וישלמו את המחיר הכבד ביותר על תאוות הבצע של האדם", אמרה טליה פינקל, בעלת כלב משכונת ניות שמגדירה עצמה כאקטיביסטית למען בעלי החיים והסביבה, "באזור הזה חיים גם חתולים, תנים, דורבנים וציפורים. הם חלק ממערכת אקולוגית שלמה שכנראה פרטים רבים ממנה ימצאו את מותם מסרטן ובלי שיש איזושהי יכולת לטפל בהם. זה מצטרף לזיהום הסביבתי חסר האחריות באזור גן סאקר המלא בכלים חד פעמיים וזבל מפיקניקים".
"הכלב שלי, כלב בריא בדרך כלל וללא מחלות רקע, מזה כמה ימים חווה התקפי קוצר נשימה, אדמומיות בעיניים והלילה הקיא פעמיים", סיפר בדאגה תם אלקסלסי, תושב בית הכרם, "נראה שהתופעות כלל מערכתיות ואין לי מושג אם החומר עובר גם בין כלבים או אם החומר מסוכן בשאיפה או בבליעה. לדעתי, אם אין פיקוח מתמיד גם על חברות קבלן בנוגע לריסוס, פגיעה סביבתית בטוח תקרה אך בנוסף גם פגיעה באוכלוסיה. צריך גוף שייקח על זה אחריות ויפיץ הודעה רשמית ולא אחת שרצה בפייסבוק כדרך אגב. לא כל המגזרים חשופים לרשתות גם כדי לדעת מה קורה".
עוד הוסיף: "צריך לפצות אותנו התושבים שניזוקו מהעניין. מניסיון שלי חומרי הדברה גם אם הם ביולוגיים עלולים לפגוע בבעלי חיים (אם מלקקים את הקרקע לדוגמא). כשהחומרים מסוכנים, התופעות יכולות להיות בעלות מגוון רחב - קצר או ארוך טווח. נראה שהכלב שלי קיבל התקף אלרגיה רב מערכתי חריף אך יש כלבים שאולי נראה עליהם את הנזק בעוד זמן מה כמו חלילה התפתחות גידולים סרטניים. כרגע מרגיש שאי אפשר לסמוך על מישהו ושאין פיקוח מסודר על דברים שעלולים לפגוע ופוגעים כבר בנו התושבים".
בין התגובות שנכתבו בעמוד הפייסבוק של אריה קינג: "נראה לי מאוד לא רציני שפרסום המחדל הוא מעמוד הפרטי שלך ושהגוף האחראי לא מוציא הודעה רשמית בנושא. זה עניין שצריך לקבל חשיפה הרבה יותר גדולה", "השאלה היא כמה פעמים זה קרה בלי שמישהו ידע".
תגובת משרד הבריאות: "השימוש בתכשיר דוקטלון וכל תכשירי ההדברה המכילים את חומר הפעיל PARAQUAT אסורים לשימוש. לאור תלונה על שימוש החומר שהגיעה למשרד הבריאות, המשרד פנה לנציגי עיריית ירושלים. נציגי העירייה טענו שלא היה שימוש בפועל בתכשיר אלא בתכשיר אחר באריזה ישנה של דוקטלון".
תגובת העירייה: "במסגרת עבודות שדרוג ופיתוח גן סאקר נעשתה לאחרונה הכנה לשתילה באזור צדדי ומצומצם בגן. כמו כן בוצעה פעולת ניקיון של השטח משיחים ועשבים, כשהקבלן החיצוני עשה שימוש במקום בכמות קטנה של חומר ריסוס אסור לשימוש, זאת בניגוד להנחיותיה של עיריית ירושלים.
"מיד כשהובא המידע לידיעת העירייה, פעלו מיידית עובדי העירייה לגידור השטח, הציבו שלטי אזהרה ופעלו לטיהור המקום על מנת להסיר את המפגע מהקרקע. כמו כן תילקח בדיקה למעבדה לוודא שלא נשאר מהחומר בשטח. בעירייה מציינים כי אין חשש לפגיעה לחלחול למי תהום מכיוון שהמינון של הריסוס היה נמוך מאוד. כמו כן מוסיפים כי מדובר בשטח קטן מסך שטחו הכולל של הגן, וכי הכניסה לגן, למעט השטח המדובר, מותרת לציבור ולחיות מחמד בכפוף להנחיות. הקבלן החיצוני, אשר ביצע את הריסוס בניגוד לנהלים, זומן לשימוע, במסגרתו תיבחן מחדש העסקתו".
לעדכונים נוספים - חדשות ירושלים