זה קורה ממש ימים ספורים אחרי פורים: בשוק מחנה יהודה נכנסים ל"כוננות פסח" ומתחילים להיערך בצורה אינטנסיבית בכל הדוכנים והמסעדות. אז מה צפוי לנו בפסח בשוק השנה?
כדי להיות חכמים יותר, תפסנו את יו"ר וועד סוחרי השוק, טלי פרידמן לשיחה קצרה: "ההיערכות ניבטת מכל דוכן כבר עכשיו", היא מספרת, "בין אם בתנובת השוק ובחומרי הגלם שמשתנים בעונה זו של השנה, העונה היפה ביותר של תנובת ארצנו: פול ירוק, שום טרי, אפונת הגינה, השקד הירוק, שסק".
את ממש מרגישה את ההמולה סביב?
"כן, כל החנויות ודוכני השוק עוברים ניקיון לקראת פסח. נערכים עם תבלינים טריים, פיצוחים לחג, החלפת מלאים וסחורות. גם בתחום המסעדנות והאוכל המהיר כבר רואים את התכונה עם מנות באופי החג ובשילובי מצות ותחליפי קמח למיניהם".
או, אז איזה שינויים נראה במאכלים למשל?
"השילובים הם במטבחים של העדות השונות. גם בנייה והרכבה של תפריטים חדשים במטבחים השונים, שפזורים ברחבי השוק בצפייה למבקרים ומטיילים במהלך החג. גם במעדניות השונות ברחבי השוק נערכים עם מטעמים שקיימים רק ולכבוד חג הפסח כמו חרוסת, קובה מקמח אורז, קובה נואה, עלי הגפן המופלאים, ותבשילי הקדירה עם השקד הירוק והפול הטרי".
מה עוד נראה בימים הקרובים?
"בימים אלה תראו את הסוחרים העמלים על ניקיון החניות והדוכנים לקראת החג. השוק מצטחצח לקראת החג כשמשתמשים בשיטת הגעלת הכלים הקלאסית, על דודי מים חמים, בנקודות שונות ברחבי השוק. השילוב של החדש והמסורתי שעדיין קיים בשוק הוא חלק בלתי נפרד מהקסם של מחנה יהודה.
"בחול המועד אנו צופים שיגיעו מאות אלפי מבקרים שיעברו ויטיילו ברחבי שוק מחנה יהודה. בשנים האחרונות, ממש לפני המלחמה, הגיעו לשוק מיליוני תיירים. הנתון שאנחנו מכירים זה שכמעט כל אדם שני שמגיע לישראל עובר בשוק, נתון שאנו גאים בו מאוד ומקווים שהמספרים האלו יחזרו ככל שנתקרב לקיץ. כבר עכשיו אנחנו זוכים לראות יותר תיירים ברחבי השוק, בשונה מבשנה שחלפה".
שיטוט קסום בתערוכה
ישראלים רבים מעדיפים שלא לצאת לחו"ל לפסח בגלל סוגיות של כשרות. בחול המועד, שהשנה יימשך שבוע שלם, רבים מעדיפים לטייל דווקא בירושלים, גם כחלק מזה שפסח הוא אחד משלוש הרגלים. מדי שנה עשרות אלפי מבקרים מגיעים לעיר ומבלים בה יומיים או שלושה, כאשר שוק מחנה יהודה הוא באמת אחד מציוני הדרך המבוקשים ביותר.
עבור הישראלים, מעבר לחווית הקניות, המעבר בין הדוכנים הוא גם שיטוט קסום בתערוכה שפזורה ברחבי השוק ובה מוצגים צילומיה של האמנית עינת עריף גלנטי ושל האמן בועז אהרונוביץ. וזאת בנוסף ליצירותיו המופלאות של אמן הגרפיטי סלומון סוזה, המוצגות על תריסי חנויות השוק ועל קיר עץ חיים ברח' יפו, בקיר ענק המספר את סיפורו של שוק מחנה יהודה בראי המאה.
קראו גם:
ומה קורה ביום שאחרי פסח? טלי פרידמן מספרת: "ישנה רגיעה קלה להתאוששות, אבל זה לא נמשך הרבה זמן. השוק מתעורר לחיים במהירות רבה, המאפיות חוזרות במלוא המרץ לעבוד ומזמינות התעוררות בקרב קונים ומטיילים רבים אשר מתגעגעים לפיתה נוטפת במטעמי השוק. מה גם שעונת האביב שמביאה שפע של יופי וטעמים אחרים שמיד אחרי פסח נכנסים לשוק".
מילה לסיום?
"חג פסח שמח לכל בית ישראל, ומי יתן ונשב לסדר הזה עם 59 החטופות והחטופים, נזכה ברפואתם של הפצועות והפצועים בגוף ובנפש ובשובם לשלום של חיילינו". אמן.