בכיכר ספרא התנצלו גם בשבוע שעבר על העובדה שלא כל הצהרונים העירוניים נפתחו. אבל להורים נמאס לשמוע תירוצים ובקשות סליחה, כשבמקביל יש בלגן בהסעות למוסדות החינוך המיוחד וגם אירועים מקוממים כמו תולעת בארוחת הצהריים וטחינה שנשלחה לגן שבו ילד עם אלרגיה.
2 צפייה בגלריה
הבלגן חוגג
הבלגן חוגג
הבלגן חוגג
(צילום: פרטיים)

כזכור, בשבוע הראשון ללימודים כ-90 צהרונים לא נפתחו. בשבוע השני המספר ירד ל-30 והשבוע בעירייה מודים ש-17 היו סגורים. בארגון "כוח לעובדים" טוענים מנגד כי המספר גדול יותר.
בנוסף, אחרי סירוב ראשוני, ראש העירייה משה ליאון הסכים להיפגש עם נציגי ההורים. "הרגשנו שיש לו קשב לכל מה שהעלינו", אמר משה רביד, ממובילי מחאת ההורים. "התרענו שהולך להיות קשה, משום שההורים דיווחו שכל ה'פלסטרים' שניתנו עומדים ליפול. כמו שצפינו, עשרות מוסדות חינוך נותרו ללא מענה. אנחנו כמנהלי המאבק מנסים למצוא פתרונות ונמצאים בתווך במלחמה של הגופים שמנהלים אותה על חשבוננו - הסייעות, העירייה ועמותת לביא. חשבנו שבשבוע השלישי יהיה שיפור במצב, אבל נוכחנו לדעת שזה לא הכיוון ופתחנו קבוצה למצוא פתרונות נקודתיים".
אלונה מזרחי ממאבק ההורים הוסיפה: "אנחנו ממשיכים להפעיל לחץ כל הזמן בכל החזיתות. בינתיים אנחנו במאבק".

2 צפייה בגלריה
כיכר ספרא בניין עיריית ירושלים
כיכר ספרא בניין עיריית ירושלים
כיכר ספרא בניין עיריית ירושלים
(צילום: mynet)


לדברי ההורים, אחת הבעיות היא הודעה פתאומית להורים שאין צהרון בגלל מחסור בסייעות. "ביום ראשון בבוקר אמרו שיעדכנו וב-12:45, שעה ורבע לפני סיום הגן הודיעו שאין צהרון", סיפרה אם לילד בגן אירוס שבשכונת בקעה, "הורים היו אמורים בדקה ה-90 לצאת מהעבודה או לארגן סידור. ביום שני בשעה 12:55 הודיעו שאין צהרון. הכל ברגע האחרון. מטרטרים את ההורים ופוגעים בהם".
אם מגן כרמל בשכונת הר חומה אמרה "ביום ראשון הודיעו בשעה 12:00 שאין צוות שיגיע. ביום שני הודיעו שיש צוות זמני להמשך השבוע. אין שום יציבות".
מעיריית ירושלים נמסר: "לא נפתחו 17 מסגרות בגני הילדים, בהן עדיין קיימים פערים באיוש כוח אדם. הצהרונים בכלל כיתות א׳-ב׳ נפתחו כרגיל. עיריית ירושלים ועמותת לביא ממשיכות לפעול במרץ לגיוס כוח אדם איכותי וקבוע ונעשים מאמצים גדולים להפעיל את הצהרונים כסדרם. אנו שבים ומתנצלים על עוגמת הנפש שנגרמה להורים ולילדים".
בתוך כך, סגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג הפנה השבוע אצבע מאשימה לכיוונה של חגית משה, מחזיקת תיק החינוך ויו"ר עמותת לביא. הוא גם תהה האם למשה שגם מכהנת כסגנית ראש העירייה, אין בעיה של ניגוד עניינים "אני חושב שיו"ר דירקטוריון של עמותה או כל ארגון שמחזור הכספים השנתי שלו הוא מאות מיליוני שקלים ושמשפיע על מאות אלפי בני אדם כמו עמותת לביא, חייב להיות מי שיש לו יכולות ניהול מוכחות בתחום הפיננסי ובתחום כח האדם ומשכך, אינני מאשים את מנהלי ועובדי 'לביא' במצב שנוצר בנושא הצהרונים. יחד עם הסמכות שמוקנית ליו"ר ארגון מגיעה גם האחריות, מוטב שחגית תיקח אחריות על המצב ותתפטר מסמכויותיה בתחום החינוך בעיר".
משה לא התייחסה לפנייה, ועוזרה האישי מסר: "הנושא עבר ייעוץ משפטי, אין ניגוד עניינים".
מהעירייה נמסר: "חגית משה, המשמשת כסגנית ראש העיר ומחזיקת תיק החינוך, מונתה כדין על ידי מועצת העירייה לכהן בתפקיד יו"ר עמותת לביא. לא רק שלא קיימת מניעה למינוי כזה, אלא שנהוג ומקובל ברשויות מקומיות וגם בעיריית ירושלים, שמחזיקי תיקים יכהנו כדירקטורים וכיושבי ראש בתאגידים העוסקים בתחום הפעילות עליו הם ממונים. זאת, לאור הידע והניסיון. כל אישורי המינויים לתאגידים עירוניים בעיריית ירושלים מבוצעים בליווי משפטי ועל פי הוראות התקנות לעניין זה".

"מזעזע ומגעיל"

מתברר שגם כאשר יש צהרונים, האוכל שמסופק בהם הוא בחלק מהמקרים בעייתי, כמו למשל בגן החלומות בגילה. "הסייעת התחילה להגיש את הצ'יפס וראתה תולעת", מספרת אחת האמהות. "כמובן שהילדים לא אכלו שום דבר. בנוסף שלחו טחינה לגן למרות שיש ילד אלרגי. סכנת נפשות. זה גועל נפש ומזעזע. רוב ההורים הלכו לאסוף את הילדים מוקדם משום שהם לא אכלו כלום".
האם לילד שסובל מאלרגיה אמרה: "הגננת המובילה יודעת שיש ילד אלרגי ובתמימות לדעתי לקחה את שני בקבוקי הטחינה שבקופסה. למזלי הייתי שם ועצרתי אותה. שאלתי את העובדות הצעירות אם הן מודעות שיש בגן ילד אלרגי והן אמרו שלא. שאלתי אם הן יודעות להתמודד עם התקף אלרגי ולא היה להן מושג".
בעירייה הפנו לתגובת משרד החינוך ומשם נמסר: "רואים זאת בחומרה רבה ואנו בודקים זאת מול העירייה והמפעיל".
קבוצה של אמהות לילדים בכיתות א'-ג' נדהמה לגלות כי התלמידים מחכים להסעה זמן ממושך, ללא צל או ספסל לשבת עליו. מתברר שהבעיה נוצרה לאחר שהוחלט לאחד הסעה של שני מוסדות חינוך. הבעיה היא שבבית ספר "נתיבות שלמה" בהר נוף מסיימים לימודים ב-15:20 ועל התלמידים לחכות לשעה 16:00, אז מסתיימים הלימודים בבית הספר השני. אחת האימהות אמרה "המלווה טובת הלב מחכה איתם למרות שהיא לא מקבלת על זה תשלום, אבל היא אמרה שמבחינתה זה לא יכול להימשך ככה - אין להם איפה לשבת, אין צל, המקום שבו הם מחכים זה מדרכה ריקה סמוך לכביש זה לא מקום ראוי לילדים קטנים לחכות, הכל מלא אבק ומלא סכנות, שלא לדבר על המצב הביטחוני שלא מאפשר להשאיר ילדים קטנים ללא השגחה. בנוסף, מתברר שההסעה עוברת דרך שכונות רבות ובהן גבעת שאול, קריית משה, גבעת מרדכי, בית וגן ורמת שרת, כך שהאחרונים יורדים מממנה רק ב-17:15. המצב הזה נורא ואיום".

"הילדה התפשטה"

גם בהסעות של החינוך המיוחד יש תקלות. כך מספרת שושי דורי משכונת הבוכרים, אם לילדה בכיתה ג' עם תסמונת דאון. "המלווה אמור לעלות להסעה בשעה 6:40 ואוסף מספר ילדים. אנחנו הרביעים בתור, אבל כל פעם יש לו סיפור אחר - פעם הוא נרדם ופעם לא התעורר. שאלתי אותו 'למה אתה עושה את זה, זו הפרנסה שלך', והוא השיב לי 'אני קורע את עצמי ומתמודד עם הילדים שלכם שלא מתנהגים נורמלי'". האם סיפרה כי באחד המקרים, מרוב תסכול, בתה הסירה את בגדיה בהסעה.


מנהל קבוצת הווטסאפ "פתרונות בהסעות ירושלים", יצחק טובול, שמסייע להורים אמר בתגובה: "שוב אנחנו רואים לצערי הורים רבים שנאלצים למצוא פתרונות למשבר הגדול שנוצר מול העירייה. ילדה עם תסמונת דאון ללא מלווה וילדים שממתינים מול כביש זמן ממושך, תחת כיפת השמיים, בגילאים צעירים שאין להם יכולת הבנה של הסכנות הקיימות. אני מבקש שהנושאים הללו יטופלו בכל החומרה".
מהעירייה נמסר: "מתייחסים למקרים כאלה בחומרה רבה. המלווה זומן לבירור משמעתי לאחר שנודע כי איחר מספר פעמים מתחילת שנת הלימודים. הובהר לו כי איחור נוסף יוביל לשיחת שימוע ואף לפיטורים. בנוסף, מינהל החינוך יצר קשר עם האם ושיתף אותה בהליך. המלווה הביע חרטה גדולה והתנצל בפני האם. המלווים עוברים הכשרות והדרכות במהלך השנה, העוסקות בין השאר, בנהלי עבודה תקינים ובסוגיות הנוגעות לבטיחות הילדים, וזאת על מנת לייצר עבורם שיגרה גם במהלך ההסעה. עיריית ירושלים רואה לנגד עיניה את טובת הילדים ותמשיך לפעול למענם ללא לאות".