כמעט שבועיים עברו מאז פרוץ מלחמת עזה והירושלמים מנהלים את חייהם תחת שגרת חירום. על פי שיטוט ברחובות מרכז העיר — השבוע נרשמה התאוששות קלה ואפשר לומר אפילו טיפה מעודדת. מקומות חניה פנויים שבשבוע שעבר היה ניתן למצוא בשפע כבר יותר קשים להשגה, יש יותר אנשים ברחובות ונראה שתושבי העיר מנסים לשמור על שפיות בתקופה הקשה, עד כמה שאפשר.
בנוסף לירושלמים, עד כה, נקלטו בעיר כ-10,000 תושבים מאזור הדרום והצפון אשר נאלצו לעזוב את בתיהם ובחרו להגיע להתארח בירושלים. אז מה קורה בעיר? מה פתוח, מה סגור? הנה סקירה קצרה על המצב בירושלים נכון לסוף השבוע השני של הלחימה בעזה.
בתי קפה, ברים ומסעדות: רוב בתי הקפה במרכז ירושלים חזרו לפעילות והקהל מצביע ברגליים. במהלך היום רובם מלאים ונראה כי הם מספקים לתושבים נקודת בריחה והתאווררות — אך שעות הפעילות שלהם מצומצמות ורובם נסגרים כבר בשעה 5 בערב. מספר מצומצם של ברים פועל בעיר החל משעות הצהריים המאוחרות ועד שעות הלילה. רוב המסעדות בעיר עדיין סגורות.
עסקים וחנויות: אמנם גם בגזרה הזו נרשמים בימים האחרונים ניצנים ראשונים של חזרה לשגרה. כך למשל המספרות חזרו לפעול, אך נראה שרוב בתי העסק עדיין סגורים, ואלו שכן מחליטים לפתוח עושים זאת למספר מצומצם של שעות ביום.
שוק מחנה יהודה: השוק, אחד מהמוקדים העמוסים ביותר בבירה מנהל בינתיים שגרה רגילה — בשעות היום בלבד. רובן המכריע של החנויות והבאסטות פועלות. מורגשת ירידה משמעותית בתנועת הקונים אך נראה שהשוק שומר פחות או יותר על שגרה רגילה כמה שאפשר.
מוזיאונים ותיאטראות: מספר מוזיאונים בעיר פתחו את שעריהם מחדש. כך למשל מוזיאון המדע, מוזיאון ארצות המקרא, מוזיאון מגדל דוד, מרכז מורשת מנחם בגין ומוזיאון ידידי ישראל. מוזיאון ישראל כרגע סגור וכך גם גן החיות התנכ״י. בתיאטרון ירושלים נערכת הקרנת סרטים ללא תשלום, וכך גם בסינמטק ירושלים שמציע הקרנת סרטים ללא תשלום.
קניונים: הקניונים שהיו סגורים ברובם בשבוע הראשון ללחימה החלו השבוע לחזור לפעילות. אך גם כאן עדיין מדובר בפעילות חלקית ובשעות מוגבלות. קניון הדר, שהיה הראשון שנפתח, החליטו על סגירה מוקדמת — כבר בשעה 5 בערב. בקניון רמות אומנם סוגרים ב-8 בערב אך שם הפתיחה מאוחרת ורק 11 בבוקר נפתח שם את יום העסקים. בקניון מלחה החליטו לתת חופש פעילות לבעלי העסקים וכל בעל עסק או זכיין של רשת רשאי לקבוע בעצמו עד מתי הוא נשאר פתוח. רוב העסקים ״סוחבים״ ונשארים פתוחים עד שעות הערב אך עדיין חלק מהחנויות עדיין כלל לא פתחו.
תחבורה ציבורית: הרכבת הקלה בירושלים פועלת במתכונת רגילה ללא כל שינוי, כך על פי ההודעה האחרונה שפרסמה חברת ״כפיר״. קו הרכבת המהיר לתל אביב פועל אף הוא במתכונת רגילה עם תדירות של רכבת כל חצי שעה ברוב שעות היום. בתוך כך, האוטובוסים בירושלים עדיין פועלים במתכונת מצומצמת. כך למשל קווי ה-70 שחוצים את הבירה מדרום לצפון פועלים רובם בתדירות של 30 דקות בלבד.
מערכת החינוך: מערכת החינוך בירושלים נפתחה מחדש ביום שלישי האחרון, ונמצאת בימים אלה בתהליך של חזרה לשגרה — כאשר התלמידים כבר מגיעים באופן פיזי לכיתות בתי הספר שנפתחו מחדש הם מוסדות שמאפשרים לתלמידיהם שהייה במרחב מוגן או מקלט בעת ירי טילים או אירוע חבלי עוין אחר. על פי החלטת משרד החינוך לא מתקיימים צהרונים. באוניברסיטה העברית, בבצלאל וברוב המוסדות להשכלה גבוהה שנת הלימודים האקדמית נדחתה וכרגע תיפתח ב-5 בנובמבר 2023.
עוד בחדשות:
בתוך כך בעיריית ירושלים הודיעו על הקמת כיתות כוננות בשכונות. לדברי העירייה, ״כיתות הכוננות, בנות 10-20 חברים, יפעלו בהתנדבות קריטריונים להתנדבות: לוחמים, בוגרי שירות צבאי הפטורים משירות מילואים. גיל המתנדבים ינוע בין 21 ל-64, תושבי השכונה הספציפית עם בריאות תקינה.
פורסם לראשונה: 16:39, 19.10.23