היכן ירושלים נמצאת על פי מדדי איכות החיים? עיר הבירה שבה מתגוררים כבר קרוב למיליון תושבים נמצאת בקבוצת הערים עם ציון כולל נמוך במדדי איכות חיים, כך על פי דו"ח שפורסם אתמול (ג') של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המציג את מדדי איכות החיים בערים הגדולות בישראל לשנת 2021. העיר המובילה במרבית המדדים היא העיר ראשון לציון, שעלתה מהמקום הרביעי בדירוג הקודם למקום הראשון בנוכחי. ירושלים עלתה מהמקום ה-16 למקום ה-15.
16 הערים בהן התקיימו הבדיקות הן: ראשון לציון, רחובות, רמת גן, כפר סבא, פתח תקווה ,נתניה, אשקלון תל אביב-יפו , חיפה, בית שמש, בני ברק, באר שבע, אשדוד, חולון ,ירושלים ובת ים.
הנתונים נותחו על פי 52 מדדים, ולצורך ההשוואה בין הערים נעשה שימוש ב-36 מדדים המשותפים ל-16 הערים הגדולות: תעסוקה, בטחון אישי, בריאות, דיור ותשתיות, חינוך והשכלה, מעורבות אזרחית, סביבה, רווחה אישית וחברתית, רמת חיים חומרית, פנאי תרבות וקהילה וטכנולוגיית המידע.
מתוך 16 ערים שנמדדו באמצעות 86 מדדי איכות חיים – ירושלים נמצאת בקבוצת הערים עם ציון כולל נמוך במדדי איכות חיים, יחד עם הערים בת ים, חולון, אשדוד, באר שבע ובני ברק.
הערים שקיבלו ציון גבוה במדדי איכות חיים הן: ראשון לציון, רחובות, רמת גן, כפר סבא, פתח תקווה, נתניה ואשקלון. ואחריהן שלוש הערים עם ציון כולל בינוני במדדי איכות חיים - תל אביב-יפו, חיפה ובית שמש.
מתוך 50 מדדים הזמינים עבור ירושלים, ב-18 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי, וב-32 מדדים מצבה פחות טוב מהממוצע הארצי.
מצבה של ירושלים היה פחות טוב מהממוצע הארצי בשיעור התעסוקה שעל פי התוצאות עמד על 45.7 אחוז לעומת 58.7 אחוז, המעורבות האזרחית עמדה על 10.9 אחוז לעומת 11.7, ומועסקים במשרה חלקית שלא מרצון עמד על 2.3 אחוז לעומת 1.1 אחוז ארצי. מבחינת זכאות לבגרות הנתונים בירושלים עומדים על 24.4 אחוז לעומת 52.6 אחוז בממוצע הארצי.
האם התושבים בירושלים מרוצים מהפארקים והשטחים הירוקים בעיר? על פי הנתונים 40.7 אחוז מרוצים לעומת 56.7 אחוז. בנוגע לשביעות הרצון מהמצב הכלכלי 55 אחוז לעומת 66.8 אחוז מהממוצע הארצי. גם בשימוש בשירותי ממשל מקוונים המספרים נמוכים לעומת הממוצע הארצי ועומדים על 40.7 אחוז לעומת 56.7 אחוז.
אחוז מחזור גבוה, שילוב נשים בניהול במגזר הציבורי
מצבה של ירושלים היה טוב במספר מדדים לעומת הממוצע הארצי. בנושא איכות מי השתייה - ללא נמצאו חריגות בקוליפורמים לעומת הממוצע הארצי שעומד על 41.0 אחוז בדיקות חריגות. 4.77 אחוז היו שבעי רצון מהאיזון בין עבודה לתחומי חיים אחרים לעומת הממוצע הארצי שעומד על 3.63 אחוז.
עוד בחדשות:
גם במחזור מצבה של ירושלים טוב יותר מהנתונים הארציים, ירושלים מובילה באחוז הפסולת שהועברה למִחזור – 40.1 אחוז לעומת 23.5 אחוז מהממוצע הארצי. מבחינת ביטחון בסביבה מקוונת – נמצא כי 57 אחוזים היו מרוצים לעומת 43.4 אחוזים בממוצע הארצי.
בנוסף, מבחינת נשים בניהול במגזר הציבורי ירושלים מובילה – נמצא כי 11.1 אחוז מובילו במגזר הציבורי לעומת 6.0 בממוצע הארצי.
האם תושבי ירושלים מרוצים מהתחבורה הציבורית?
למרות עומסי התנועה, השדרוגים האסיבים והעובדה שהעיר הפכה לאתר בנייה, על י הנתונים 51.7% מתושבי ירושלים מרוצים מהתחבורה הציבורית בעיר, 60.8% מהיהודים לעומת 37.3% מהערבים. כמו כן, בשנת 2021, האחוז הגבוה ביותר של מרוצים מהתחבורה הציבורית באזור מגוריהם נמצא במחוז תל אביב ובמחוז ירושלים (47.2%) והנמוך ביותר – במחוז המרכז (34.0%).
בעיריית ירושלים מסרו כי: "המדד העירוני אחד אינו יכול לשקף את מצב אוכלוסיות העיר, בעיקר בשל הרכבן. הרכב האוכלוסייה הירושלמית אינו יכול להוות בסיס להשוואה, שכן, כ40% מתושבי העיר, חיים במזרח העיר וחלק מהם אף מחוץ לגדר. גיוון האוכלוסייה וההטרוגניות שלה, יותר מכל עיר אחרת במדינה, כשחלק ניכר ממנה חי מתוקף הנסיבות או על בסיס העדפתו התרבותית, אורח חיים שונה, אינו ניתן להשוואה או למדידה לערים אחרות.
"עיריית ירושלים מייחסת חשיבות רבה ומשקיעה משאבים ומאמצים רבים בשיפור איכות החיים של כלל תושבי העיר. עיריית ירושלים משקיעה משאבים רבים בשיפור פני העיר, הקמת פארקים וריאות ירוקות וגני משחקים, מקדמת פיתוח מואץ של תשתיות וכבישים, מקדמת בניית אלפי יח"ד ותוכניות רבות של התחדשות עירונית ומקימה מתחמי תעסוקה והייטק חדשים שיוסיפו מקומות עבודה רבים בעיר. כמו כן, מקדמת העירייה תוכניות רבות למען תושבי העיר – אירועי תרבות ופנאי, תוכניות רווחה וקהילה ותוכניות ייעודיות רבות לבני הגיל השלישי וכך תמשיך לעשות.
"ביחס לפרסום של שנת 2020, בפרסום הנוכחי (2021) ירושלים עלתה מקום אחד, הדבר אמנם מבטא שיפור, אבל במבט נרחב, כאמור, פרסום מדדי איכות החיים ברמת עיר מציג תמונה מעוות של איכויות החיים של אוכלוסיות העיר.
"עיריית ירושלים משתמשת בפילוחים של סקרי הלמ"ס ברמת קבוצות אוכלוסיה ובסקרים עירוניים לטובת גיבוש מדדי איכות חיים – מדדים המתמודדים עם מורכבות העיר, ונותנים מענה ברמת אוכלוסיות ושכונות, ומאפשרים לעירייה לדייק את פעילותיה לשיפור איכות החיים".
ידיעות ירושלים נוספות