זינוק חד במספר דורשי העבודה בירושלים בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל'. על פי נתוני שירות התעסוקה, שנחשפים כאן לראשונה, גם במזרח העיר ובבית שמש יש החרפה במצב האבטלה, אך בשיעור מתון יותר.
5 צפייה בגלריה
לשכת התעסוקה בירושלים
לשכת התעסוקה בירושלים
לשכת התעסוקה בירושלים
(צילום: שלו שלום)

עם פרוץ מגיפת הקורונה החל גל של פיטורים ושל הוצאת עובדים לחל"ת. האבטלה היכתה בירושלים באופן חמור במיוחד, מאחר שיש בעיר עובדים רבים ללא הכשרה אקדמית וכן רבים שמועסקים בענף התיירות, שספג מהלומה חזקה במיוחד.
ככל שחלף הזמן מספר דורשי העבודה בעיר הלך ופחת, אך מאז אפריל 2022 נרשמה עלייה איטית אך עקבית במספר תובעי האבטלה. בחודש ספטמבר המגמה התהפכה ומספר המובטלים החל לרדת, אבל בחודש אוקטובר פרצה המלחמה ומאז המצב הולך ומחמיר.

מכת החל"ת


במחלקת המחקר של שירות התעסוקה ביצעו פילוח מיוחד של דורשי העבודה בירושלים, במזרח ירושלים וכן בבית שמש וגילו כי בכל הלשכות יש עלייה במספר דורשי העבודה הרשומים הן ביחס לספטמבר 2023 והן ביחס לאוקטובר 2022.
עם זאת, בכל אחד מהאזורים יש מאפיינים ייחודיים. "ירושלים מתאפיינת במספר רב של דורשי עבודה בתחומים הוראה, שירותים אישיים, פקידים וכאלה שמשלח היד שלהם אינו ידוע. בהשוואה לאוקטובר של השנה שעברה, העליות הגדולות באות לידי ביטוי במשלחי היד שירותים אישיים (265%), ענפי טכנולוגיה ומידע (145%) ומשלח יד נלווה בתחומי הבריאות (135%)", קובע המחקר.

5 צפייה בגלריה
לשכת התעסוקה בירושלים
לשכת התעסוקה בירושלים
לשכת התעסוקה בירושלים
(צילום: שלו שלום)

באשר למצב במזרח ירושלים, המחקר מגלה כי שם "האבטלה מתאפיינת במספר רב של דורשי עבודה בקרב נהגים ומפעילי מתקנים ניידים, עובדי ניקיון ועוזרים ועובדים בתחום השירותים האישיים. בהשוואה לאוקטובר 2022, העליות הגדולות באות לידי ביטוי במשלחי היד מנהלי ייצור ומנהלים בתחום השירותים המקצועיים (313%), פקידים כלליים ועובדי משרד אחרים (300%) ובעלי משלח יד בתחומי המדע וההנדסה (246%)". אגב, אף שבכל אזור ירושלים עובדים הוצאו לחל"ת בעקבות המלחמה, בלשכה של מזרח ירושלים נרשם אחוז גבוה יחסית של פונים שאולצו לצאת לחופשה זמנית ללא תשלום.

קראו גם:

בשירות התעסוקה מציינים כי באופן עקבי תמיד יש יותר נשים מאשר גברים שפונים אליהם. כך למשל, בחודש אוקטובר פנו לסניף הירושלמי כ־52% נשים, לעומת כ־48% גברים. אלא שבמזרח העיר חל שינוי חד - בניגוד לחודש ספטמבר, שבו רק 43.2% מהפניות היו של גברים, בחודש לאחר מכן המגמה התהפכה ורק 45.7% מהפניות היו של נשים. "ככל הנראה מכיוון שגברים עובדים יותר ועכשיו הם אלה שהוצאו לחל"ת או שיש יותר נרשמים", אמרו בשירות התעסוקה, וגם ציינו כי מבין כלל הנשים שפנו היתה עלייה במספר הצעירות עד גיל 34.

5 צפייה בגלריה
מספר דורשי העבודה במערב ירושלים ובמזרחה
מספר דורשי העבודה במערב ירושלים ובמזרחה
מספר דורשי העבודה במערב ירושלים ובמזרחה
(צילום: פרטי)

העיר בית שמש עוברת בשנים האחרונות תהליך מואץ של התחרדות, והדבר משפיע גם על תחום התעסוקה. ניתוח הנתונים חושף כי "בית שמש מתאפיינת במספר רב של דורשי עבודה במשלחי יד מתחום ההוראה, פקידים וקלדנים, משלחי יד לא ידועים ומטפלים אישיים. בהשוואה לאוקטובר של השנה שעברה, העליות הגדולות באות לידי ביטוי בקרב בעלי משלח יד נלווה בתחומי המדע וההנדסה (156%), מרכיבים (150%), פקידים כלליים ועובדי משרד אחרים (140%) ופקידי רישום של נתונים ושל חומרים (139%)".

"נסעתי לנתיבות. עברתי טראומה"


לפני פחות משנה חזרה ליזי לדרמן (40) לישראל אחרי שהות ממושכת בניו יורק. היא מצאה דירה במרכז ירושלים ועבדה בסלון פאות, מקצוע שבו התמחתה ועבדה גם בארצות הברית. "הייתי בטוחה שגם אחרי המלחמה אמשיך לעבוד שם", סיפרה ל-mynet ו"ידיעות ירושלים". "בחג עצמו נסעתי להורים שלי, שגרים בנתיבות. ראיתי מהחלון שלנו טנדר לבן עם מחבלים חמושים. עד עכשיו אני לא מעכלת.

5 צפייה בגלריה
ליזי לדרמן
ליזי לדרמן
ליזי לדרמן
(צילום: פרטי)

"ביום שני בלילה חזרתי לירושלים. כשחזרתי לעבודה אמרו לי שבגלל המצב אין הרבה עבודה ואין לי מה לעשות שם בינתיים. הוציאו אותי לחל"ת, שממשיך עדיין. כיוון שעברתי טראומה בדרום וגרתי לפני שחזרנו לישראל בניו יורק, החלטתי לטוס לאחותי שגרה שם".

5 צפייה בגלריה
הודיה שמח
הודיה שמח
הודיה שמח
(צילום: כרם חמד וילדר)

גם הודיה שמח (28), שמתגוררת בסמוך לכיכר הדווידקה, עבדה בעבר בפסגת זאב כמורה לתיאטרון באולפנה. "בתחילת השנה החלטתי להיות עצמאית והתחלתי לעבוד כשחקנית. ואז פרצה המלחמה והשאירה אותי בלי עבודה. אני מנסה לחפש עבודה כשחקנית, אבל אין עבודה ואפילו אין כל כך איפה לחפש. בימים האחרונים מצאתי עבודה בחצי משרה כמנטורית של בנות שירות. אני עוזרת לשמיניסטיות למצוא שירות לאומי ומקווה לחזור למשחק ברגע שאמצא עבודה בתחום".