כ-700 משפחות ירושלמיות ממתינות לדיור ציבורי, אך למשרד השיכון אין דירות לתת להן. על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, נכון לסוף שנת 2020 היו בירושלים 2,475 דירות ציבור מאוכלסות, בעוד ש-776 משקי בית המתינו לדיור הציבורי. לפי המרכז, ירושלים היא העיר עם השיעור השני הגבוה ביותר במדינה (אחרי נתניה), של ממתינים לדיור ציבורי ביחס למספר הדירות בדיור הציבורי.
1 צפייה בגלריה
ירושלים
ירושלים
ירושלים
(צילום: shutterstock)

"דיור ציבורי זה לא דבר שיזמים רוצים לכלול בדיור שלהם וזו בעיה", אומרת חברת המועצה לורה ורטון (האיחוד הירושלמי), "עכשיו התחילו לבקש מהיזמים להשכיר דירות לטווח רחוק למשפחות צעירים שאין להם כסף והן לא מוכנות לקנות דירות עדיין, אבל דיור ציבורי זה משהו פחות אטרקטיבי. מדובר בכ-700 משפחות של תושבי העיר שאין להן ביטחון מבחינת קורת גג".

הסבסוד לא מספיק

האחראי על הדיור הציבורי הוא משרד השיכון. בשנת 1998 נחקק חוק הדיור הציבורי שאפשר לזכאים לקנות דירות במחיר מוזל במיוחד. לדברי ורטון, משרד השיכון מכר מאז עשרות אלפי דירות אבל לא רכש חדשות ובשנים האחרונות הצטברו יותר ממיליארד שקלים במשרד השיכון.
"במקום שהכסף יעזור גם לדורות הבאים הוא נתקע", קובלת ורטון ומוסיפה. "משפחות זכאיות שלא קיבלו דיור, משרד השיכון נותן להן תמיכה או סבסוד לשכור דירות רגילות בשוק החופשי. הבעיה היא שזה אף פעם לא סכום סביר והם לא מעדכנים את הסכומים. למשל משרד השיכון יכול לתת 3,000-4,000 שקל סבסוד למשפחה עם 4 ילדים עד שתתפנה להם דירה. מה שקורה זה שלאורך זמן הם נקלעים לחובות כיוון שהדירות פה יקרות ונוצר פער בין הכסף שהם מקבלים לכסף שהם צריכים לשלם. לפני כ-10 שנים, כשהיה מאהל של מחוסרי דיור בגן סאקר, הרבה מהמשפחות שם היו במצב הזה".
לדברי ורטון, אמנם האחריות היא של משרד השיכון אבל גם העירייה מחויבת לדאג לתושביה מעוטי היכולת וללחוץ בנושא. "העירייה לא מתעסקת עם הדיור הציבורי. היא לא יוזמת ולא בונה את הדיור אבל מצד שני היא יכולה לדרוש ממשרד השיכון לתכנן ולשמור מקומות, כמו שהיא יכולה לשמור מקום לדיור מוגן או לשמור בתב"ע מעונות לסטודנטים. אני בטוחה שאם הייתי שואלת את ראש העירייה הוא היה אומר שזה חשוב כי יש לו לב חברתי, אבל אני לא חושבת שיש מספיק יוזמה בנושא".


מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "האחריות לסוגיית הדיור הציבורי, לרבות גיבוש קריטריונים, מתן זכאות, ניהול מלאי הדירות וכדומה, היא בידי משרד הבינוי והשיכון ועל כן יש לפנות אליהם. עיריית ירושלים עומדת בחזית אתגר הדיור ופועלת בכל הכלים העומדים לרשותה, כדוגמת סיוע ותמיכה בתהליכי התחדשות עירונית וזירוז תהליכי מתן ההיתרים לבניה, במטרה להגדיל את היצע הדירות הכללי בעיר ולהעניק מענה מיטבי, מהיר ואיכותי לאתגר זה".
ממשרד הבינוי והשיכון לא התקבלה תגובה.