2,000 בני נוער מפונים הגיעו לירושלים מאז ה-7 באוקטובר, המספר הגבוה ביותר של בני נוער מפונים בהשוואה לערים אחרות. הצעירים שככל בני גילם התרגלו לשהות בחדר פרטי משלהם או יחד עם אחיהם, שוהים כעת יחד עם ההורים, דבר שמוביל לא פעם לחיכוכים, הסתגרות או לחלופין לשוטטות ברחובות העיר.
2 צפייה בגלריה
פעילות במתחם החדש
פעילות במתחם החדש
פעילות במתחם החדש
(צילום: פרטי)

בחברה למתנ"סים, משרד החינוך ועיריית ירושלים הקימו בשיתוף פעולה עם צה"ל מתחם חדש לבני הנוער המפונים. האוהל הענק ששימש בעבר את תיאטרון 'אספקלריא' התמלא בפופים ושטיחים צבעוניים, שולחנות פינג-פונג ועוד, ומדי אחר צהריים נהנים המפונים הצעירים מסדנאות העשרה לצד פעילות חופשית.

לצאת מהלחץ


"במלון אי אפשר להישאר הרבה זמן אז בסוף הם משוטטים, או שהחבר'ה נתקעים במלון בחדר עם המשפחה שלהם. זה סיר לחץ", אמרה חלי חכמון, שבימים כתיקונם מנהלת את מרכז 'זרקור' - מרכז תרבות ואומנות לנוער, וכעת היא עובדת עם המפונים מטעם החברה למתנ"סים ומינהל גינות העיר. "בירושלים יש המון מה לעשות וגם המון לאן ליפול. פה, במתחם החדש, הם פוגשים בני נוער מערים נוספות, וזו הזדמנות ממש גדולה עבורם".

קראו גם:

"בעיקר מגיעים לפה בנים, ובדרך כלל יש פה אטרף של פיצות ומוזיקה", מספרת המורה-חיילת טוראית דבש. "היום למשל עשינו ערב בנות, שהוא יותר שיתופי ויותר שקט. זה חשוב דווקא בתקופה הזו לפתוח ולדבר ולהבין שיש עוד הרבה בנות שמרגישות אותו דבר".

2 צפייה בגלריה
פעילות במתחם החדש
פעילות במתחם החדש
פעילות במתחם החדש
(צילום: פרטי)

"בהתחלה אף אחד לא הכיר אף אחד וזה נוער שאולי לא יצא עד עכשיו מהחדר", הדגישה גם קצינה במערך המלונות בירושלים, סגן אליענה. "אבל היום כולם ישבו מחובקים זה עם זה, וזה היה רגע מדויק שמתאר את העשייה שאנחנו עושים פה".
"קשה לנוער שהתרגל להיות בחדר משלו להיות בחדר עם ההורים פתאום", מאשרת טוראי דבש. "לבוא לפה זו מין התרעננות כזאת, ולזכור שהם בני נוער והם עצמאים ויכולים לבד בלי אחים קטנים". בימים אלה הצוות עובד גם על פעילות לבני נוער בעלי צרכים מיוחדים וגם לקהילה הדתית.
האם בתוך הדבר הזה הציבור הירושלמי לא נשכח?
חכמון: "העירייה קיבלה בהפתעה הרבה אנשים שצריך לדאוג להם ולקחה את זה בשתי ידיים. לאחרונה יש חזרה לשגרה ולהתעסקות בקרב תושבי העיר. אני באופן אישי חלק מצוות נוער במינהל קהילתי שכולו מתעסק בנוער הירושלמי וקורים דברים מדהימים. רק בשבוע שעבר נפתחו שני מועדוני נוער חדשים.
"אל דאגה, הנוער הירושלמי לא מוזנח. אנחנו משתדלים למשל להעסיק כאן צעירים ירושלמים, לדוגמה נגני רחוב בני נוער שניגנו וקיבלו על זה כסף, מנחי סדנאות ואומנים ירושלמים".