גילויים חדשים בפרשת חומר ההדברה המסוכן שרוסס לפני כחודש בגן סאקר: השבוע הגיעו ל-mynet ו"ידיעות ירושלים" עדויות על ילדים שגילו סימני הרעלה, זמן קצר לאחר שהות בגן. זאת ועוד: גנן ותיק שהיה באזור טוען כי התריע בפני העירייה על הסכנה הגדולה, אך הידיעה של העירייה על קיום הסכנה במקום – יצאה רק חמישה ימים לאחר מכן. אם שילדיה פיתחו סימני הרעלה לאחר שהות בגן: "מישהו התרשל. חייבים לחקור את זה". וגם: לידינו הגיעו תצלומים שבהם נראים עובדים מרססים צמחייה ב'גן דניאל' בכיכר ספרא.
"שמישהו ייקח אחריות"
(ענבל אליאסיף, שילדיה גילו סימני הרעלה)
ב־4 במאי הופתעו הירושלמים לקרוא הודעה חריגה של סגן ראש העירייה ומחזיק התיק להגנת הסביבה אריה קינג, שלפיה רוסס חומר מסוכן ומסרטן בגן סאקר. קינג אף התנצל בפני התושבים על עוגמת הנפש והסכנות שבחומר לבני אדם ולחיות המחמד שיהיו בקרבתו. כעת מתבררים עומק המחדל וכן טענות של שתי משפחות על כך שילדיהן שלשלו, הקיאו ופיתחו חום לאחר שהות בגן.
ענבל אליאסיף מתגוררת במשכנות האומה, וזו הסיבה לכך שגן סאקר הוא המקום המועדף עליה לבילוי עם ילדיה באחר הצהריים של שבתות הקיץ הארוכות. "שהיתי שם עם הילדים בשתי שבתות רצופות, בשבת האחרונה ובזו שלפניה", היא מספרת. "ישבנו על הדשא, ואני מניחה שחלק מהתופעות נגרמו בשל המגע של הילדים עם הדשא. התסמינים התפתחו די מהר: בשבת שעברה נפגעה הבת שלי, בת 10 וחצי, ושבוע לפני כן נפגע הבן שלי, בן 8. זה צירוף מקרים מאוד מוזר. בימים בודדים שלאחר השהות בגן שניהם פיתחו את אותם התסמינים בדיוק: בחילות, הקאות, שלשולים וחום גבוה. אני מקווה שהנושא הזה מאחוריי, אבל הייתי רוצה לדעת שיש תחקיר בעניין הזה. אם אכן מישהו התרשל בתפקידו וחשף אותי ואת ילדיי לחומר מסוכן כזה, אני רוצה שמישהו ייקח על זה אחריות. אני גם רוצה לדעת שהנזק הזה כבר לא קיים ולכן רוצה שיתבצע התחקיר הזה".
גם ינון דהאן (28), אב לארבעה, מספר על תסמינים דומים בילדיו, יומיים בלבד לאחר הבילוי בגן: "זה היה ביום חמישי בערב. היינו בגן סאקר עם הילדים. בשבת התינוק שלנו העלה חום ושלשל. בתוך מספר ימים כל ארבעת הילדים בבת אחת פיתחו את אותן התופעות בדיוק. כל הילדים קיבלו אנטיביוטיקה לטיפול במצב".
הפעילה החברתית אפרת קלר מסבירה כי כיוון שלא היתה ידיעה על כך שהתבצע הריסוס (ולא רק במקרה הזה) ההורים לא מודעים שעליהם ליידע את רופא המשפחה כי שהו בקרבת חומר מסוכן. "לרופא", מסבירה קלר, בעלת תואר שני בנוירופיזיולוגיה מבית הספר לרפואה בהדסה, "אין קצה חוט לדעת לטפל במקרה שכזה, כי הוא לא ידע על החשיפה לחומר המסוכן".
"אנשים וחיות ספגו את הרעל"
(גנן שהתריע על הסכנה כועס שלא הודיעו מייד לציבור)
השבוע מתברר עוד כי גנן פרטי בעל ניסיון מקצועי של כ־30 שנה התריע על הסכנה, אך העירייה התמהמהה מאוד בהוצאת אזהרה לציבור. ביום שבו תועד העובד כשהוא מרסס לכאורה בגן סאקר את חומר הדוקטלון המסוכן שנאסר לשימוש לפני שנתיים, 29 באפריל, הגיש הגנן תלונה למוקד 106 של העירייה. בשל המודעות לסכנה שאליה חשופים התושבים הוא לא הסתפק בכך ואף פנה באופן אישי אל מחזיק תיק איכות הסביבה, אריה קינג, והתריע על כך. כבעל מקצוע הגדיל לעשות, הודיע על כך שהחומר נאסר לשימוש בכלל, וצילם את התוויות שעל הבקבוק, שעליהן מופיעות האזהרות המורות על הרחקה של בני אדם מאזור הריסוס ל־12 שעות, ובעלי חיים למשך 21 יום. אלא שימים חלפו ואזהרה לציבור לא יצאה. ולא רק זאת: המקום לא גודר מיידית לאחר האזהרה שהעביר הגנן.
ב־3 במאי כתבה קלר למשרד הבריאות מייל בהול שבו היא מדווחת על הריסוס בגן סאקר. למייל זה היא אף צירפה קטע וידיאו שמתעד את הפועל מרסס ואת הבקבוק של חומר הדוקטלון שהושאר על שביל הולכי הרגל בגן. בתגובה כתבה לה ד"ר תמר ברמן, הטוקסיקולוגית הראשית במשרד הבריאות, שתפנה אל עיריית ירושלים בדחיפות בנושא.
ביום שלמחרת, 4 במאי, פירסם קינג פוסט מתנצל בפייסבוק: "אני מצטער מאוד להודיעכם שחברה קבלנית שעבדה בגן סאקר ב־29.4 (בשבוע שעבר!) ריססה חומר מסוכן מאוד לבריאות הציבור ולבריאותם של בעלי חיים! החומר מסוג 'דוקטלון' הינו חומר מסרטן ומסוכן מאוד, גם ימים ושבועות לאחר שריססו אותו... אני מבקש סליחה על עוגמת הנפש ועל העמדת חייכם וחיי בעלי החיים שלכם בסכנה ברורה כל כך". בסוף הפוסט מחזיק תיק איכות הסביבה אף מוסיף וכותב: "... הבא בתור שיפר את החלטות מועצת העירייה ויעבור על 'חוק התוויות', החוק שמגדיר את התנאים לביצוע ריסוס בחומרים מסוכנים, אני אישית אגיש נגדו תלונה במשטרה!" רק למחרת הפוסט של קינג הוציאה העירייה הודעה מסודרת לתושבים, גידרה וסימנה את המקום.
לאחר פרסום הפוסט המשיך הגנן להתכתב עם קינג והתרעם בפניו על ההתנהלות: על העובדה שלמרות שדיווח על ריסוס חומר מסוכן בגן, עברו חמישה ימים תמימים עד להודעה לתושבים ולנקיטת אמצעי הזהירות. "בינתיים", כותב איש המקצוע, "אנשים ובעלי חיים ספגו את הרעל".
קינג ענה לו כי בדק את הנושא וכי רק באותו יום (4 במאי) קיבל את תוצאות הבדיקה. עוד כתב שהחומר שרוסס היה 'טייפון' שהוכנס למכל דוקטלון ריק. גם את ה'טייפון', כתב קינג, היה אסור לרסס במקום. הגנן מסרב להאמין לטענה הזאת ואומר לקינג כי "בפעם הבאה נבקש בדיקה דרך מעבדה לזיהוי פלילי". קינג מגיב לו בזו בלשון: "צודק... אם לא הייתי בתפקידי הייתי מגיש תלונה במשטרה. הלוואי שתושב שמרגיש נפגע יעשה כן".
"קרה אותו דבר בגן החיות"
(קינג על מקרה אחר של ריסוס שלא לפי ההנחיות)
לידי מיינט ו"ידיעות ירושלים" הגיעו תצלומים שבהם נראים עובדים מרססים צמחייה ב'גן דניאל' בכיכר ספרא, בסמוך לתושבים שאינם מודעים לנעשה סביבם ולסכנה שהם חשופים לה. התמונות הללו הגיעו בשעתו גם לקינג. העיתון חושף השבוע כי החומר שרוסס נקרא 'בסטה' – מוצר בדרגת רעילות 3, כאשר הכניסה לשטח המרוסס מותרת רק לאחר התייבשות מלאה של החומר על העלים ומסוכן לנשים בגיל הפוריות. בפועל הריסוס התבצע בסמוך לנשים. תשובת קינג: "אכן חמור מאוד! זה לא בוצע על ידי האגף האחראי לכך בעירייה. כפי שציפיתי, יהיו עוד מקרים כאלה. כדאי שנעדכן את כלל הגורמים ברחבי העיר. אותו הדבר קרה בגן החיות, מרכז בגין, מוזיאון ישראל ועוד... המצב משתפר".
קלר: "לפני פחות משנה צילמנו אירוע של ריסוס של 'גלייפוסט' ישירות על אנשים על שביל האופניים ליד גן החיות התנ"כי. באירוע הזה כמויות הריסוס היו אדירות, פשוט עננים שריססו פועלים. הם הראו לנו את החומר המרוסס כך שיש לנו עדים ויש תמונות. לאחר מכן, כשיצרנו קשר עם אריה קינג, הקבלן טען שהוא בכלל לא ריסס זאת אף שהיו עדים ותמונות". לדבריה, "יש כאן מערב פרוע. אני חושבת שהעירייה מסרה את 'מפתחות העיר' לקבלנים בכך שהיא מאפשרת להם לקנות לבד את החומרים המסוכנים".
"ראש העירייה לא עודכן במיידי"
(בכיכר ספרא מנסים לתרץ את העיכוב בדיווח לציבור?)
מיינט ו"ידיעות ירושלים" פנו לעירייה וביקש להשיב מדוע הם פרסמו אזהרה לציבור וגידרו את המקום רק לאחר שמשרד הבריאות פנה אליהם, חמישה ימים לאחר שהמקרה התרחש. בכיכר ספרא גם התבקשו להשיב האם ראש העירייה עודכן מיידית על ההרעלה.
מהעירייה נמסר: "מייד עם היוודע המקרה הוא דווח לציבור. העירייה פעלה במיידי לגדר את השטח המדובר, ובאותו יום התבצעה בדיקת חומרים על ידי מעבדה מוסמכת. ממצאי הבדיקה העלו כי אין באדמה חומר האסור לשימוש. יש לציין כי החומר שבו נעשה שימוש היה בכמות קטנה והאחראים על המקרה זומנו לשימוע. יצוין כי ראש העירייה לא עודכן במיידי על כך. החל מרגע העדכון - הצוותים המקצועיים פעלו כמצופה וטיפלו במקרה".
לעדכונים נוספים – חדשות ירושלים