המבצע להחזרת הצבים לטבע: עשרות צבים שהוחזקו בבית של תושב ירושלים הובאו לשיקום ואישוש בעמק הצבאים. בשנים האחרונות, עמק הצבאים בירושלים, אתר טבע עירוני השייך לעיריית ירושלים ומנוהל ע"י החברה להגנת הטבע, הוא גם ביתם הזמני או הקבוע של צבי יבשה, שמובאים ע"י משפחות מכל הארץ, שהחזיקו וגידלו אותם בבית כחיות מחמד.
4 צפייה בגלריה
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
(צילום: החברה להגנת הטבע)
הבוקר (ראשון) הגיע לעמק הצבאים תושב אזור ירושלים, "סבא יצחק", שבמשך שנים אסף צבים בוואדי שסמוך לביתו וגידל אותם בחצר עבור נכדיו. לאחרונה, הבין שמדובר במין בסכנת הכחדה ובמבצע מיוחד, אספו בני המשפחה את הצבים והסיעו אותם לעמק הצבאים, שם ישוקמו במתחם מגורים ייחודי, יקבלו תזונה ראויה ומתאימה לצבים ובתקווה, גם ישוחררו חזרה לטבע.

4 צפייה בגלריה
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
(צילום: החברה להגנת הטבע)

"רבים הבחינו שבשנים האחרונות רואים פחות ופחות צבים, ואכן, צב היבשה המצוי נמצא בסכנת הכחדה בארץ ובעולם, אם המצב יימשך, ייתכן ובעתיד הקרוב הם ייעלמו לחלוטין. כשצב נלקח הביתה, הוא חווה משבר גדול. בניגוד לנאמר בספרי ילדים, השריון אינו 'בית על הגב', אלא רק כסות קשה שמגנה על גוף הצבים מפני פגיעה. ביתו האמיתי של הצבים הוא הטבע, ועצם הלקיחה שמה אותם במצוקה עצומה ומהווה עבירה על החוק", אומר עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.

4 צפייה בגלריה
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
הצבים ששוחררו לטבע
(צילום: החברה להגנת הטבע)

פרויקט שיקום והשבת צבי היבשה לטבע, המשותף לחברה להגנת הטבע ולרשות הטבע והגנים, החל בעמק הצבאים לפני כ-4 שנים, ועד כה הובאו כאלף צבים שנלקחו מביתם וגודלו בתנאים שאינם מתאימים להם. "אנו שמחים מאוד מהנכונות להחזיר את הצבים, שרובם המוחלט לא יוכלו להשתלב חזרה בטבע ואף עלולים להוות מפגע תברואתי לאוכלוסייה הקיימת. גורמים רבים תורמים למצבם העגום של הצבים: הידרדרות באיכות בית הגידול או הרס מוחלט שלהם לטובת פיתוח של דיור, תשתיות וכו', רכבי שטח וטרקטורונים היורדים מהשבילים ונוסעים בתוואי דרך אסורים דורסים רבים מהם, אשפה הנשארת בשטח מובילה לריבוי של עורבים, תנים, וכלבים משוטטים שטורפים צבים רבים בקרבת הערים, שריפות והצתות בשטחים פתוחים ועוד. לדבריו. כל הגורמים האלו הם תוצאה ישירה של פעילות האדם, אבל בשנים האחרונות נעשה ברור שאנו מעלימים את הצבים בדרך ישירה הרבה יותר, כאשר אנו לוקחים אותם מהטבע", מוסיפה אפרת יגור, מנהלת העדר ופרויקט הצבים בפארק עמק הצבאים.

4 צפייה בגלריה
עמק הצבאים
עמק הצבאים
עמק הצבאים
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)


בחברה להגנת הטבע מספרים כי הצבים הם קבוצה גדולה ומגוונת של בעלי חיים: ישנם צבים טורפים וצמחוניים, צבים במים וביבשה, צבים גדולים ככלבים וקטנים כחרקים, צבים צבעוניים ואף צבים שחיים יותר ממאתיים שנים. צב היבשה המצוי הוא הצב הקטן והאיטי המוכר לכולנו, הוא הצב הנפוץ ביותר בארץ והיה מצוי בעבר בכל חלקי הארץ מלבד הנגב ומדבר יהודה. הצבים ניזונים ממגוון רחב מאוד של צמחי בר, עשרות סוגי עשבים, שורשים, פקעות ולעתים אוכלים הצבים אף בעלי חיים קטנים. חשוב לא לאסוף צבים מהטבע הביתה.


"אנו ממשיכים לקלוט ולקבל צבים מכל הארץ. המכלאה הצנועה שהוקמה הפכה למעין תחנת מעבר בא ממוינים הצבים. השאיפה היא לשחרר לטבע צבים בריאים ולטפל בחולים, כאשר במקביל מבקרי הפארק מקבלים הסבר והמחשה להבדל בין צב בריא לעומת צב שהוחזקו בבית בחצר וניזון מירקות ופירות במקום עשבים טבעיים", מסכם עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.

  • תושבים שמחזיקים צב בבית ומעוניינים להביאו לעמק הצבאים, יש לתאם מראש בטלפון 02-5469001 בין השעות 9:00-17:00