ביקשנו מד"ר חנה אדלר לזרוביץ, רופאה במחלקת הפוריות בהדסה הר הצופים, לעשות לנו אחת ולתמיד סדר לגבי הבדיקות שזוגות ונשים צריכים לעבור לפני ובמהלך טיפולי הפוריות.
"חלק משמעותי בתחילת המסע לפוריות הוא ביצוע בדיקות. אפשר לחלק את הבדיקות הנדרשות במהלך בירור הפוריות לשתי קבוצות: בדיקות שמומלצות לפני הריון או טיפולי פוריות ובדיקות לבירור הסיבה לאי פריון", מסבירה ד"ר אדלר לזרוביץ.
בקטגוריית הבדיקות לפני הריון, מציינת ד"ר אדלר לזרוביץ כי נכנסת בדיקת הסקר הגנטי ובדיקות לחיסוניות נגד מחלות העלולות להוות סכנה אם נדבקים בהן במהלך ההיריון. כמו כן מומלץ לבצע בדיקת סוכר בצום על מנת לאבחן סכרת או מצב טרום סכרתי לפני ההריון.
"הסקר הגנטי הוא בדיקת דם אשר בודקת נשאות למחלות שונות עפ"י מוצא בני הזוג. רק במידה ושני בני הזוג נשאים לאותה מחלה, יש 25% סיכוי ללידת חולה. במצב שמתגלה נשאות אצל שני בני הזוג, ישנה אפשרות לבצע אבחנה טרום השרשתית (PGD) – כלומר הפריה חוץ גופית, בדיקת העוברים, והחזרה לרחם של עוברים בריאים בלבד", מסבירה ד"ר לזרוביץ ומוסיפה כי לפיכך מומלץ להשלים בדיקה זו לפני תחילת הריון.
"גם אם הבדיקה בוצעה בעבר אנחנו ממליצים לבצע השלמות מכיוון שסל הבריאות מתעדכן אחת למספר שנים. כמובן שניתן לבצע הרחבות של הסקר גם באופן פרטי במימון עצמי. בדיקות החיסוניות כוללות את וירוס האדמת (Rubella) ואבעבועות רוח (Varicella). לגבי אדמת – עפ"י הנחיות משרד הבריאות במידה והאישה חוסנה פעמיים זוהי הוכחה מספקת ואין חובה לבדוק את רמת הנוגדנים.
לגבי אבעבועות רוח – ניתן לשאול האם האישה חלתה בעבר או לבדוק את רמת הנוגדנים בדם. באם אין חיסוניות כנגד אחד מהווירוסים הללו, מומלץ להתחסן נגדם לפני תחילת טיפולי הפוריות. בנוסף, לפני טיפולי פוריות יש הנחיה לוודא שקיימת תשובת פאפ שבוצעה בשלוש השנים האחרונות, וכן בדיקה ידנית ע"י כירורג/ית שד".
בדיקה לבירור הסיבה לאי פיריון
השלב הראשון בבירור אי פריון הינו מפגש עם רופא/ת הפוריות, כאשר מומלץ ששני בני הזוג יגיעו לצורך הערכה ראשונית. "לאחר קבלת המידע לגבי הרקע הרפואי, ההיסטוריה המיילדותית ועוד, בני הזוג יקבלו הפניות לבירור הסיבה לאי פריון. חלק מהבדיקות יומלצו לכולם, וחלקם לפי המקרה הספציפי".
בדיקות אלה כוללות את הבדיקות הבאות: מעקב ביוץ – לצורך זיהוי הביוץ ותזמונו. "ניתן לבצע מעקב באמצעות אולטרסאונד (מעקב זקיקים) או בדיקות שתן ביתיות לזיהוי הורמון ה-LH. לרוב, בדיקות האולטראסאונד מבוצעות בגישה נרתיקית. זיהוי ביוץ לאחר התרחשותו אפשרי בבדיקת דם של הורמון הפרוגסטרון, מספר ימים לאחר הביוץ המשוער", מסבירה ד"ר אדלר לזרוביץ.
בדיקה נוספת הנה של הפרופיל ההורמונלי, לדברי ד"ר אדלר לזרוביץ זוהי בדיקת דם המבוצעת בתחילת המחזור החודשי (לרוב ביום 2-3 למחזור). "הבדיקה בודקת את הורמוני מערכת הרבייה, אך גם הורמונים נוספים המשפיעים על פוריות – הורמון בלוטת התריס והורמון פרולקטין. כמו כן, יתווספו לבדיקה זו הערכה של הורמונים אנדרוגניים (המופרשים מהשחלה או בלוטת האדרנל וגורמים לשיעור יתר), במידה וקיים וסת לא סדיר או חשד לתסמונת שחלה פוליציסטית. הבדיקה מבוצעת במעבדות קופות החולים".
בנוסף, מבוצעת בדיקת זרע ובמסגרתה מבוצעת הערכה ראשונית של מדדי הזרע – נפח, ריכוז, אחוז תנועתיות ומורפולוגיה של תאי הזרע. הבדיקה מתבצעת במעבדות זרע, וכדי שתהיה אמינה יש להביא את הדגימה למעבדה תוך שעה מזמן נתינתה. גברים דתיים הנמנעים מאוננות יכולים לאסוף את הזרע באמצעות קונדום נטול קוטל זרע במהלך קיום יחסים (לא מדובר בקונדום רגיל הנרכש בבתי המרקחת).
בדיקה נוספת הנה צילום רחם/הידרוסונוגרפיה – שתי בדיקות שמטרתן לדמות את חלל הרחם ואת תקינות החצוצרות. "צילום רחם מבוצע בעזרת קרני רנטגן לאחר הזרקת חומר ניגוד לרחם. הידרוסונוגרפיה היא בדיקת אולטראסאונד שמבוצעת לאחר הזרקת מים פיזיולוגיים או קצף לרחם. בשתי הבדיקות ניתן לראות את צורת חלל הרחם ומעבר החומר המוזרק דרך החצוצרות. בבדיקת האולטראסאונד ניתן לקבל מידע נוסף לגבי מבנה הרחם בתלת ממד", מסבירה ד"ר אדלר לזרוביץ.
עוד בדיקות המבוצעות בשלב בירור הסיבה לאי פריון הן הערכת הרזרבה השחלתית, אותה ניתן לבצע ע"י אולטרסאונד (ספירת זקיקים - AFC) או בבדיקת דם – AMH. ברוב הקופות בדיקה זו אינה ממומנת ע"י קופות החולים ויש לבצעה באופן פרטי.
בדיקה נוספת היא להערכת אנדומטריוזיס: "כאשר קיים חשד קליני לקיומה של אנדומטריוזיס, ניתן לבצע אולטראסאונד מכוון לסימני אנדומטריוזיס לצורך השלמת האבחנה", מסבירה ד"ר אדלר לזרוביץ. בדיקה נוספת הנה היסטרוסקופיה אבחנתית במסגרתה מצלמה מוחדרת דרך צוואר הרחם ומאפשרת הסתכלות ישירה על חלל ורירית הרחם. את הבדיקה ניתן לבצע עם או ללא הרדמה.
שירות לציבור. בחסות חברת מרק (Merck).
פורסם לראשונה: 16:36, 24.01.22