החזרת עוברים הוא ההליך הסופי בהפריה חוץ גופית, בו מועבר עובר מופרה אחד או יותר לתוך חלל הרחם. לאחר החזרת העוברים, הם אמורים להשתרש ברחם תוך יום אחד עד חמישה ימים. השרשה מוצלחת מבשרת על תחילתו של הריון.
עבור כל מטופלת, ההחלטה על החזרת העוברים לרחם היא אישית, והיא תלויה במספר העוברים, בדירוגם, בטיפולים קודמים, בגיל המטופלת ובעוד גורמים רבים. נשים רבות תוהות מדוע רופאים בוחרים ביום 3 להחזרה ולא ביום 5 ולהיפך, ומה משפיע על אותה החלטה.
ראשית יש לציין כי גידול עוברים הוא חלק שגרתי מטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) ומטרתו לאפשר ולהחזיר עוברים עם פוטנציאל התפתחות גבוה יותר לרחם.
החזרת העוברים בדרך כלל תעשה ביום השני, השלישי הרביעי או החמישי, כאשר ביום החמישי הציפיה היא שהעובר יגיע לשלב הבלסטוציסט.
ביום השני העובר יהיה בעל 2-4 תאים, ביום השלישי הוא יהיה בן 4-8 תאים וביום החמישי הוא יהיה בעל 100 תאים או יותר. מעבר ליום השלישי לא ניתן לזהות את התאים באופן נפרד.
כאשר עובר מגיע לשלב הבלסטוציסט ניתן לדעת בוודאות כי הוא עבר בהצלחה שלב בהתפתחותו, סיכוייו להשתרש ברחם גבוהים יותר ולכן ניתן לראות גם כי שיעורי ההריונות והלידות לאחר החזרת העוברים בשלב הבלסטוציסט גבוהים יותר מאשר אלו שהוחזרו בשלבים מוקדמים יותר.
התאמה להליך הטבעי
כאשר מחזירים את העוברים בשלב הבלסטוציסט, ההליך דומה יותר לשלב הטבעי בו העובר נודד מן החצוצרה אל הרחם. על פי ההליך הטבעי, העובר מגיע לרחם כשהוא נמצא בשלבי ההתפתחות לשלב הבלסטוציסט, ולכן כאשר הוא מוחזר בימים 2 או 3 הוא צריך לשהות יותר זמן ברחם עד לשלב בו הוא מתפתח לבלסטוציסט.
בחירת העובר המיועד להחדרה נעשית על ידי בחינת מבנה העובר. בבדיקה זו בוחנים האם מספר התאים תואם את יום העובר, האם יש נוכחות של שברים בעובר ואת הסימטריה בין התאים.
בנוסף, בשנים האחרונות בוחנים את העובר גם באינקובטור מיוחד ששמו אמבריוסקופ שמטרתו לצלם את העובר מרגע ההפריה ועד להחזרה. בעזרת אינקובטור זה ניתן לבדוק את מספר התאים הסופי כמו גם את קצב זמני החלוקה.
לא כל העוברים אותם ינסו לגדל במעבדה יגיעו לשלב הבלסטוציסט. כמו כן, כאשר מלכתחילה דירוג העוברים אינו גבוה, או כאשר מדובר על מספר מועט של עוברים המיועדים לגידול, עלולים שלא להתפתח כלל עוברים לשלב הבלסטוציסט.
אבחון טרום השרשה (PGT): מדובר בהליך חשוב שבו העוברים עוברים אבחון גנטי. בנוגע ליום ההחזרה: כאשר מתבצעת דגימת תאי העובר ביום השלישי, הרי שהחזרת עוברים טרייה תתאפשר רק ביום הרביעי או החמישי. בשיטות החדשות ל-PGT מבצעים דגימה ביום החמישי להפריה ובדרך כלל מתחייבת הקפאת עוברים עד מתן התשובה לבדיקה הגנטית אותה מבצעים.
החזרה כפולה
ישנם מקרים בהם ניתן לבצע החזרה כפולה - החזרה של עובר אחד בשלב חלוקת התאים בימים 2 או 3, ואת יתר העוברים ניתן להשאיר במעבדה לגידול עד לשלב הבלסטוציסט, כאשר עובר נוסף יוחדר לרחם ביום החמישי.
כאשר מבצעים החדרה כפולה, למעשה נהנים מיתרונות שתי השיטות ונמנעים גם מסיכון של ביטול כל הפעולה במקרים בהם לא מתפתח שום עובר לשלב הבלסטוציסט. עם זאת, שיטה זו עלולה להוביל להריון מרובה עוברים, ממנו מנסים הרופאים בדרך כלל להימנע כיוון שהוא טומן בחובו יותר סיכונים ומתאים בעיקר למי שמעוניינת בהריון מרובה עוברים מלכתחילה, ושמצבה הבריאותי מאפשר זאת.
ההחלטה האם לגדל את העוברים לשלב מתקדם, חלקם או כולם, מתבצעת בשיתוף בין הרופא, המטופלת וגם צוות המעבדה, וזאת לאחר הערכת כל הסיכונים והסיכויים להצלחת ההליך.
שירות לציבור. בחסות חברת מרק (Merck).