ב-2013, המהלך הראשון שביצע אורי אלון, הבעלים של הפועל ירושלים, היה להנחית כאן את יותם הלפרין וליאור אליהו. המסר בהחתמת שני הישראלים הבכירים ביותר בענף היה שהפועל אינה בוחלת באמצעים כדי להסתער על תואר האליפות. הסאב טקסט היה מכוון למכבי ת"א, משהו בסגנון של "שברנו לכם את ההגמוניה של הישראלים הכי טובים, עכשיו ננסה לשבור לכם את הגמוניית האליפויות". הלפרין ואליהו סיפקו את הסחורה בגדול והובילו את האדומים לאליפות ב־2015 וב־2017.
עשור אחרי, ומתן אדלסון הולך בעקבות אלון. הפועל התחמשה השבוע בשני הישראלים הטובים ביותר בשוק - יובל זוסמן וגבי צ'אצ'שווילי. נכון, הלפרין ואליהו הגיעו לכאן עם ארון עמוס תארים כשהם שחקנים מוכחים שמחוזרים גם באירופה. אולם זוסמן וצ'אצ'שווילי עדיין לא סימנו איקסים על החגורות שלהם וחובת ההוכחה עליהם, נתון שיכול דווקא להוות יתרון כי הם יגדלו יחד עם המועדון. מה שבטוח, אדלסון יספק לנו את ההזדמנות לראות קבוצה עוצמתית בכלים הישראלים שיש לה, וגם הזרים, כזאת שלא תסתפק בפחות מהנפת צלחת ביוני 2024.
ההחתמה של צ'אצ'אשווילי עברה מתחת לרדאר כי בשבוע שעבר היו כל העיניים נשואות למסיבת העיתונאים של אדלסון והיא זו שמשכה את כל תשומת הלב. ההחתמה של זוסמן היא סוג של רעידת אדמה בכדורסל הישראלי, בהחלט עניין ששווה להתעכב עליו. בשלוש השנים הקרובות ירוויח זוסמן בהפועל כ־1.2 מיליון דולר, ועם הסכום הזה על הכתפיים הוא ינסה להוכיח שהוא שווה כל סנט.
להיות הכי טוב שיש
כשזוסמן היה ילד הוא הטמין פתק בכותל: "אני רוצה להיות הכדורסלן הישראלי הטוב בכל הזמנים והשחקן הראשון ב־NBA". כמה שנים אחרי הוא יגור כאן בירושלים, מרחק 10 דקות נסיעה מהכותל. זוסמן כבר לא יהיה השחקן הראשון ב־NBA (וגם לא השני ולא השלישי), אבל כחלק מתהליך ההתבגרות שלו הוא פחות עסוק בחלומות ויותר רוצה להיות הכי טוב שהוא יכול. כמי שנולד במאי 1998, חגיגות 50 השנים למדינת ישראל, ניתן לו השם יובל. זו גם הסיבה שבגללה הוא מקפיד לעלות עם הספרה 50 על גבו. את הכדוסל הוא ינק מהבית. אימו אביגיל שיחקה בגליל וברמת חן. אביו, יריב, היה מאמן כדורסל לנוער בעברו והיום הוא מורה לחינוך גופני. שתי אחיותיו הגדולות ממנו הן נשות הייטק.
קראו גם:
הבדיחה בבית משפחת זוסמן היא שיובל ניסה כל ספורט אפשרי עד שבגיל 6 לקח אותו אביו לפרקט וסגר לו את הפינה, ואחרי שהילד ניסה ג'ודו, התעמלות קרקע, טניס וכדורגל הגיע הקליק עם הסל.
גובה היה לו תמיד, גם כישרון בסיסי ומטען גנטי משובח. הוא עבר מתיכון לתיכון כדי למצוא מגמת כדורסל ראויה ועבר לאקדמיה בווינגייט. אחרי שמגלי הכשרונות של מכבי ת"א החתימו אותו ביד אליהו הכיוון כבר היה הרבה יותר ברור. בגיל 17 הגיע זוסמן לאקדמיה לכדורסל של מכבי ת"א, ובגיל 20, בשנת 2018, זכה עם נבחרת העתודה באליפות אירופה, אחרי ניצחון על קרואטיה. זוסמן זכה בתואר השחקן המצטיין בטורניר, והוא ודני אבדיה נבחרו לחמישיית הטורניר, כשאף אחד לא ידע לנבא מי משניהם יהיה זה שיגיע לליגה הטובה בעולם.
ב־2019 זוסמן החליט שהוא לא מחכה לאף אחד שיגשים לו את החלום. הוא נסע לארצות הברית, שיחק בליגת הקיץ של ה־NBA במדי קליבלנד וגם התאמן בפילדלפיה, אבל לא נעים להגיד, אף אחד לא התרשם ממנו במיוחד. בשלב מאוחר יותר סיפר זוסמן שהאכזבה שלו היתה עצומה. הוא מאוד התבאס, אבל כמו הרבה דברים אחרים בקריירה, הוא החליט להמשיך הלאה בלי להביט לאחור. התקופה במכבי ת"א היתה מלאה עליות וירידות, כשהוא חוטף על הראש המון מהמאמן היווני יאניס ספרופולוס. "אני כן חושב שהאוהדים התחברו אלי ואהבו את מה שהבאתי, הלחימה, הרצון לנצח", סיפר זוסמן בראיונות רגע לפני הנחיתה בברלין.
"לא הרגשתי שהראו לי את הדרך החוצה. 'חוסר הערכה' הוא המונח הנכון. אני לא יכול לשלוט באחרים, או בקבוצה. מכבי יותר גדולה ממני".
הדיפלומטיות הזאת לא תשנה את העובדה שזוסמן לא הרגיש שמכבי חושקת בשירותיו יותר מדי אלא יותר מודאגת שמא הוא יעבור ליריבה ישראלית אחרת. הפלרטוטים עם הפועל באותו זמן, שלא הבשילו לידי חוזה, לא הוסיפו בריאות לקברניטים ביד אליהו. "בספורט תמיד עולה השאלה 'איזה מקום עדיף?'. למרות שאני שואף תמיד למקום הראשון, אם אדע שעשיתי את המיטב והגעתי שני זה עדיין עדיף על פני מקום שלישי. אני רוצה שבעוד 15 שנה, כשהשם שלי יעלה בשיחה, יזכרו שעשיתי את המקסימום. קובי בראיינט אמר פעם: 'אני רוצה שיידעו שאין אבן שלא הפכתי'. אז אני רוצה שיידעו שניסיתי למקסם את היובל זוסמן שאני יכול להיות.
לא עברתי לברלין בגלל הצעה כספית אלא מתוך החלטה מקצועית נטו. כל החלטה שאני מקבל בחיים היא קודם כל כדי שאהיה מאושר".
מבצע סבתא
השנתיים של זוסמן בברלין לא היו מפוארות, אבל לא רק באשמתו אלא בעיקר בשל הריחוק מהבית והמשפחה והעובדה שהליגה בגרמניה מונה 18 קבוצות עם המון אינטנסיביות, מה שהקשה עליו מאוד. זוסמן, איש שקורא המון בעיקר ספרי קואוצ'ינג והעצמה, למד בברלין המון על עצמו, והוא חוזר לארץ בוגר יותר ומבושל יותר גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית. לצערו, ולשמחת אוהדי הפועל, השיעור שלמד בברלין לא יעזור לו שם אלא בעיקר פה. במהלך העונה יפגוש זוסמן את מי שהפך לחצי השני שלו בגרמניה, תמיר בלאט. שם בברלין שיתפו השניים פעולה והפכו לאחים לנשק. הפעם הם ייפגשו משני צידי המגרש בסופר קלאסיקו של הכדורסל הישראלי, כשעל הכף ככל הנראה מונחים תואר האליפות והגביע של ישראל.
בסך הכל בקדנציה שלו בגרמניה העמיד זוסמן ממוצעים של 6.8 נקודות ו־2.9 ריבאונדים למשחק ביורוליג, ובליגה הגרמנית שורה סטטיסטית משופרת של 8.8 נקודות, 3.7 ריבאונדים ו־1.8 אסיסטים.
אלא שעם כל הכבוד לכדורסל, הרגע שזוסמן ינצור הרבה אחרי סיום הקריירה הוא זה שאירע ביום השואה לפני שנה. זוסמן עלה לשחק במדי קבוצתו אלבה ברלין עם השם 'גסטרן', שם המשפחה של סבתו ניצולת השואה. "היום אנחנו מציינים בישראל את יום הזיכרון לשואה כדי להנציח ולעולם לא לשכוח את ששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה", כתב זוסמן בחשבון האינסטגרם שלו.
"היום הזה משמעותי מאוד עבורי כישראלי, וכמובן כיהודי. סבתא שלי היא ניצולת שואה. היא נולדה בפולין ועלתה לישראל עם אחותה בלבד כילדות קטנות. אני גאה מאוד לשחק עם שמה, גסטרן, על הגב שלי ביום המיוחד הזה. זו האחריות, הכבוד והמחויבות שלי לייצג את משפחתי, את המדינה שלי ואת העם היהודי, ותמיד אמשיך לעשות זאת כל עוד אני יכול. אני מודה לקבוצה שלי, אלבה ברלין, שאיפשרה לי לבטא את זה ביום משמעותי כל כך".
לפני שחתם בברלין ביקש זוסמן את ברכת הדרך מסבתו ואמר לה: "סבתא, אני רוצה לשחק בגרמניה, ויש לי הצעה טובה, אבל אם לא תסכימי - לא אלך לשם". הסבתא ענתה: "מה פתאום. אתה הולך לאן שהמזל לוקח אותך ולמקום שבו רוצים אותך. לי יש את החשבון שלי עם הגרמנים, אבל אתה בעולם חדש, ואני אפילו רואה בזה ניצחון על הנאצים. אתה מייצג את ישראל בקבוצה גרמנית". עכשיו זוסמן בהפועל, והוא ינסה להביא את הגירסה הכי טובה של עצמו ולהירשם יחד עם צ'אצ'אאשווילי בדפי ההיסטוריה של המועדון בדיוק כמו יותם הלפרין וליאור אליהו.