פסל כזה עוד לא ראיתם: פרויקט מיוחד של מוזיאון ישראל מציג את פסל הברוזנה של הקיסר הדריאנוס ביצירה ייחודית. הפסל הוא אחד המוצגים המרשימים במוזיאון ואחד מדיוקנאות הברונזה המשובחים של הקיסר ששרדו מהעת העתיקה. זהו אחד משלושת פסלי הברונזה היחידים של הקיסר הרומי ששרדו.
בימים אלה נוצר דגם של הפסל על ידי עשרות אלפי דבורים הפועלות כאורגניזם-על בכוורת שהוצבה למטרה זו בגן האמנות של המוזיאון. היצירה הייחודית מתייחסת לאופן שבו נוצר הפסל המקורי לפני 1,800 שנה – בשיטת יציקה מתוחכמת המכונה "השעווה האבודה", שבה נעשה שימוש בתבנית שנוצרה מדגם שעוות דבורים ליציקת היצירה הסופית בברונזה, טכניקה שעדיין בשימוש עד ימינו.
קראו גם:
כדי לממש את שחזור הפסל על ידי הדבורים באמצעות בניית חלת דבש, התבצע תהליך מורכב שכלל טכנולוגיה מתקדמת של סריקה והדפסה בתלת-ממד. בעוד כמה חודשים יוצג דגם השעווה החדש לצד פסל הברונזה המקורי של הדריאנוס בגלריית המוזיאון.
הפרויקט הוא שיתוף פעולה בין רמי טריף, אוצר לעיצוב ואדריכלות; דודי מבורך, אוצר בכיר לתקופות ההלניסטית, הרומית והביזנטית; תומס ליברטיני, מעצב ואמן סלובקי שפיתח את שיטת העבודה עם דבורים; והדבוראי הירושלמי רפי ניר, שסיפק את הכוורות ומתחזק אותן.
ממוזיאון ישראל נמסר: "זהו דיאלוג ייחודי בין עיצוב עכשווי, טכנולוגיה (עתיקה ועכשווית) וארכיאולוגיה, המתאפשר בזכות היכולות המדהימות של הדבורים".
פורסם לראשונה: 01:21, 09.07.23