שריפת הענק בהרי ירושלים, היום השלישי: גם הבוקר נמשכים (ג') המאמצים לכבות את שריפת הענק באזור הר איתן ובית מאיר והושגה בלימה של האש. מאות לוחמי אש יחד עם 10 מטוסי כיבוי פעלו הלילה וכ-20 אלף דונם עלו באש. כבאות נערכים לחידוש האש גם היום. גורם בכבאות ל-mynet: "ייקח לפחות שבוע להביא לכיבוי מוחלט של הדליקה".
מכבאות והצלה נמסר הבוקר: "עם בוקר החלו 8 מטוסי כיבוי ומסוק חוזי בתקיפת מוקדי האש כדי לייצר קווי הגנה סביב היישובים. בשעות הקרובות בהן מזג האוויר נוח והלחות גבוהה יעשה מאמץ כיבוי מרוכז לכיבוי מוקדי אש פעילים בשואבה, בית מאיר, רמת רזיאל, איתנים, גבעת יערים, צובה והר איתן. מתחילת המערכה ביצעו מטוסי הכיבוי 400 גיחות מבצעיות להגנה ובלימת חזית האש. בשעה זאת לא נשקפת כל סכנה ליישובים. תושבי גבעת יערים, איתנים וצובה לא מורשים עדיין לחזור ליישובים".
על פי הערכה ראשונית של רשות הטבע והגנים, "השריפה כילתה כ- 6,000 דונם משטחי הגן הלאומי הרי יהודה ושמורות הטבע הר הטייסים והמסרק. שמורת הר הטייסים, על 500 הדונם שלה, נשרפה כמעט כליל. שטחים אלה הינם שטחים טבעיים וערכיים מאוד מבחינה נופית ואקולוגית המשלבים גם מסלולי טיול ומהווים בתי גידול ומרחבי מחייה משמעותיים למאות מיני בעלי חיים וצומח".
רב טפסר דדי שמחי נציב כבאות, אמר אמש בהערכת מצב כי לוחמי האש טיפלו ב-100 מוקדים: "השריפה בסדר גודל של אסון הכרמל. השריפה נגרמה ככל הנראה ממעשי ידי אדם. הצבנו 15 כבאיות כדי לשמור על ביה"ח הדסה עין כרם".
נזקים נגרמו לשריפה בשלושה בתים בגבעת יערים. נשרפו לולים ומחסנים עם גגות אסבסט צמנט בישובים רמת רזיאל ובית מאיר. ברמת רזיאל נשרפה שורה של כ-18 מבנים, ברובם לולים, עם גגות אסבסט ובבית מאיר נשרף לול אחד עם גג אסבסט, שבקרבתו הושלכו מספר לוחות אסבסט. שני מחסנים שבהם אסבסט, נשרפו בישוב רמת רזיאל ובשלב זה נאסר אכלוס הבתים הצמודים להם. לשני המבנים כבר בוצע תהליך אינקפסולציה (קיבוע). באזור צובה וגבעת יערים נגרמו נזקים למערכות החשמל. צוותי חברת החשמל עובדים בשטח.
המשרד להגנת הסביבה מזהיר את הציבור שלא להיכנס ללולים ולמחסנים שנשרפו ואין להוציא מהם ציוד, בשל חשש לזיהום מאסבסט. כמו-כן, אין להתקרב לאזורים המסומנים בשל סכנת חשיפה לאסבסט.
שוני גולדברגר, מנהל מחוז ירושלים של המשרד להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה מלווה את האירוע ומנחה את הגורמים על טיפול נכון במפגע. אסבסט הוא חומר מסרטן, ולכן תמיד עדיף למנוע במקור ולהסירו כשהוא שלם, לפני שריפתו. במצב זה נמנע הסיכון לציבור מחשיפה לאסבסט, וגם העלות נמוכה יותר".
מרשות הטבע והגנים מסרו ל-mynet: "הערכה היא שאלפי בעלי חיים ממאות מינים שונים נפגעו או מתו. לרוב אלו בעלי החיים הקטנים כגון זוחלים מכרסמים וחרקים וגם יונקים קטנים כקיפודים שקשה להם לחמוק מהאש. יחד עם זאת גם היונקים הגדולים והעופות הדורסים נפגעים. בית הגידול הטבעי שלהם כבר לא יהיה כשהיה. פחות מזון וסבך וצמחייה להסתתר בהם ולשהות בחיקם".
פורסם לראשונה: 07:48, 17.08.21