צמצום באוכל, תרופות וחוגים - כך נראים העוני והמצוקה הכלכלית בעיר בשנת 2023: לפי נתוני ארגון הסיוע הכלכלי 'פעמונים', השנה הקשה של עליית ריביות אשר ייקרו את ההלוואות והחובות של תושבי העיר, בנוסף להתייקרויות הכלליות במשק, הביאו למספרים מדאיגים: ממוצע ההכנסות של משפחות ירושלמיות שפונות בבקשת סיוע ל'פעמונים' עומד על פי שיקוף שביצעו על כ־15,350 שקל, בעוד ממוצע ההוצאות מטפס לכדי 19,818 שקל, מה שמצביע על גירעון של 4,500 מדי חודש. עוד נמצא כי ממוצע החובות על פי טופסי הבקשה לסיוע שלהן עומד על כ־130,605 שקל.
2 צפייה בגלריה
מאה שערים
מאה שערים
מאה שערים
(צילום: ארי גלהר)

"יש לנו גל פניות גדול מאוד בשנה האחרונה מאז עליית הריבית", מספרת מנהלת הסברה בארגון 'פעמונים', שרון לוי. "זו השפיעה על כל ההוצאות של משקי הבית החל מעלייה של המזון, החשמל, ביגוד, מים, דלק וכל ההוצאות המשמעותיות של המשפחה, בעיקר על המשכנתאות וההלוואות שאנשים לקחו.
"גם אצל אנשים שהיו מחושבים בלקיחת הלוואות, הקפיצה בהחזר החודשי גרמה לטלטלה, עם עלייה ממוצעת של 1,200 שקל בחודש להחזר משכנתה חודשי. כל זאת כאשר גובה ההכנסות שלהם נשארו כפי שהיו".
2 צפייה בגלריה
מגדל העיר
מגדל העיר
מרכז העיר
(צילום: אלכס קולומויסקי)

לוי מוסיפה כי "מסקרים שערכנו לגבי משפחות בישראל, לאו דווקא כאלה שאנחנו מלווים, עולה כי חמישית מהמשפחות צריכות לוותר על מוצרי מזון בסיסיים ותרופות ומכשור רפואי ושליש מהמשפחות ויתרו על חוגים לילדים. מצד שני ראינו שאחוזים גבוהים של משפחות ויתרו על בילויים, ו־75 אחוז ויתרו על מזון בחוץ, 45 אחוז על נסיעה ברכב פרטי ו־57 אחוז על מתנות לחתונות וימי הולדת".
בעצם אנשים עושים חישוב מסלול מחדש?
"אנשים צריכים להבין שהמצב השתנה והכסף שלנו קונה פחות, וייתכן שגם אנחנו צריכים לקנות פחות וצריכים לוותר על דברים פחות חשובים, כמו מותגים ודברים עודפים. לא כל מה שאנחנו רוצים אנחנו יכולים לקנות".
יש דרכים לשפר את המצב?
"אנחנו עובדים עם משפחות ובודקים אפשרות של הגדלת הכנסה, כמו עוד עבודה, שעות נוספות ועוד. הם גם עוברים תהליך של מיצוי זכויות, למשל קצבאות, הנחות בארנונה. יש מקרים שלא מנצלים את הזכויות כי זה תהליך סיזיפי ואנשים לא יודעים מאיפה להתחיל. אנחנו עוזרים להם בכך וזה מגדיל הכנסה".
אתם צופים שהמצב ישתנה בקרוב?
"יכול להיות שבעוד חצי שנה שנה המצב יהיה יותר קל ותהיה ירידה בריבית ונכנסים כוחות חדשים בשוק. אנחנו גם ממליצים מאוד לכל המשפחות לעשות בדיקה מעמיקה של כמה הם באמת מוציאים. לעיתים רואים שמשלמים כפול בתשלומים כמו ביטוחים, מינויים ועוד.

עוד בחדשות:
"יש לנו אפליקציה חדשה שיצאה לשוק, ואנחנו ממליצים להוריד אותה ולבצע מעקב ורישום. לבדוק מה באמת אנחנו מוציאים ולראות שאנחנו עומדים בהחזר שלנו ולא מעמיקים את החובות שלנו. צריך לדעת גם שאנחנו יכולים לבוא במו"מ עם הבנק לגבי גובה הריבית".
במערך ליווי המשפחות בארגון פועלים 221 מלווי משפחות, מרביתם בהתנדבות, כאשר מ־2018 התחילו ליווי 606 משפחות, מתוכן 65% נשואים או בזוגיות, 21% גרושים/ות או פרודים/ות, 11% צעירים. 13% מוכרים באגף לשירותים חברתיים. בארגון אומרים כי יש אליהם בשנה האחרונה פי ארבעה יותר פניות. לוי מציינת כי בארגון משוועים לעוד מתנדבים ומתנדבות שיסייעו למשפחות הזקוקות לליווי.
פורסם לראשונה: 02:58, 07.08.23