הקרב על האבנים: הרבנים הראשיים לישראל ורב הכותל המערבי דורשים להחזיר לאלתר אבנים שנלקחו מהכותל המערבי בירושלים, בין היתר לבית הנשיא, לנתב"ג ולמקומות ציבוריים נוספים.
2 צפייה בגלריה
אבן מהכותל שהועברה לנתב"ג
אבן מהכותל שהועברה לנתב"ג
אבן מהכותל שהועברה לנתב"ג
(צילום: איילת גרובר, רשות העתיקות)

לאחרונה העבירה רשות העתיקות אבן במשקל 5 טון, שנפלה מהכותל המערבי במהלך חורבן בית שני, לתערוכה ותצוגה בנמל התעופה בן גוריון. האבן, היתה מוצבת עד לאחרונה בכנסת ישראל, והיתה חלק ממיצג היסטורי.
בנוסף, משרד החוץ הודיע כי הוא מתכוון להטיס במבצע מיוחד אבן מהכותל ליפן, כדי להציג אותה ביריד אקספו אוסקה. אנשי רשות העתיקות, אמורים היו לסייע בהעברת האבן מהאזור הדרומי של הכותל, ליפן ובחזרה, במבצע שעלותו מסתכמת ב-32,525 דולר.

"אין להוציא אבני כותל"


בתגובה לכך, רב הכותל, שמואל רבינוביץ, שיגר בחודש שעבר פנייה ליו"ר הכנסת, לסגן שר התחבורה, למנכ"ל משרד המורשת ולמנכ"ל רשות העתיקות: "אבני הכותל קודש הן", ציין הרב, "ועם כל הרצון להציג את ההיסטוריה היהודית ומורשת ישראל, אין להוציא אבני כותל למטרה זו. אין מקומה של אבן מהכותל המערבי בכנסת או בכל מקום אחר. מקומן הוא בין אבני הכותל, גנוזות לצד הכותל המערבי".

2 צפייה בגלריה
הכותל המערבי
הכותל המערבי
הכותל המערבי
(צילום: shutterstock)

אלא שהפנייה לא נענתה בחיוב ולכן התקיימה במליאת הכנסת הצעה לסדר ביוזמת ח"כ אברהם בצלאל, בטענה כי יש להשיב את כל אבני הכותל המוצבות כיום בנתב"ג, בבית הנשיא, בקריה בתל אביב, במוזיאון ישראל, ובמחסני רשות העתיקות, לגניזה במקומן לצד אבני הכותל. השר עמיחי שיקלי גם השיב בשם הממשלה ובשם מ"מ שר המורשת, השר חיים כץ, כי המדינה תפעל בהתאם להחלטת הרבנות הראשית.
אלא שגם זה לא עזר, ולכן השבוע השבוע שוגר מכתב חדש עליו חתומים הרב הספרדי הראשי דוד יוסף, והרב רבינוביץ. השניים ציינו "אבנים אלו קודש הן ואין לנו רשות להשתמש בהן, והן צריכות גניזה. מקום גניזתן הוא בצד האבנים שנפלו מהר הבית, המונחות בערימה בצד הדרומי של הכותל המערבי".
גם הרב הראשי האשכנזי, קלמן בר, חתם על המכתב וציין "הדבר ברור שעל פי ההלכה אין להשתמש באבנים הללו כמוצג מוזיאוני שניתן לטלטלו ממקום למקום כתצוגה של חפץ ודבר חולין".
מבית הנשיא נמסר בתגובה: "הפנייה המדוברת לא הגיעה ללשכת הנשיא. אם תגיע, תתבצע בדיקה מעמיקה ותוחזר תשובה".

קראו גם:

יצוין, כי זו לא הפעם הראשונה שבה נתקלים בבית הנשיא בפנייה מסוג זה. מתברר שביולי 1969, חודש לאחר שחרור הכותל במלחמת ששת הימים, פרצה סערה ציבורית. העיתון "היום" פרסם כי נשיא המדינה דאז, זלמן שז"ר, ביקש "שאבן מהכותל המערבי תשובץ בבניין משכן הנשיאים החדש".
מבית הנשיא נמסר בשעתו כי שז"ר "לא הביע מעולם רצון כזה. האבן הובאה לגינת המשכן, ההולך ומוקם, ללא ידיעת הנשיא או לשכתו. הנשיא הורה להחזיר את האבן לרחבת הכותל".