בתום משפט שהתנהל בשלוש השנים האחרונות על ידי עורך הדין ד"ר מתן גוטמן ובליווי תנועת התעוררות, השופטת קבעה כי מדיניות אכיפת הרעש בשוק תבוצע אך ורק על סמך מד דציבלים, על פי תקנות החוק לאכיפת רעש בלתי סביר.
המשמעות – בעלי עסקים שקיבלו דוח על מפגע רעש בגין השמעת מוזיקה לאחר השעה 11 בלילה בשבע השנים האחרונות, יוכלו לתבוע החזר כספי מהעירייה ולדרוש לקבל חזרה את הציוד שהוחרם להם לאורך השנים.
שוק מחנה יהודה הפך מזמן למוקד חיי לילה תוסס בירושלים, ואולם מאז שנת 2019 החלה עיריית ירושלים לאכוף באזור את חוקי איסור הקמת רעש החלים על אזור מגורים כנגד בעלי הברים. על פי נתונים של חוק חופש המידע שהוגשו לבית המשפט, בשנים 2019 עד 2022 ניתנו 683 דוחות לבעלי העסקים רק בגין רעש.
העירייה טענה שאזור השוק הוא אזור מגורים לעניין חוקי הרעש, ולכן משעה 23:00 יש חובה לסגור את המוזיקה. בהתאם למדיניות זו, נתנו פקחי העירייה אלפי דוחות בשנים האחרונות והחרימו רמקולים של בעלי עסקים.
״תנועת התעוררות בירושלים שמלווה את מאבקם של בעלי העסקים בשוק מזה שנים והגישה מספר הצעות במועצת העיר להסדרת נושא הדוחות ואכיפת הרעש. במקביל החל הליך משפטי. איתמר טריווקס, בעלים של שני ברים בשוק, הגיש באמצעות עורך דינו ד״ר מתן גוטמן, בקשה לנהל הליך משפטי כנגד עשרות הדוחות שניתנו לו. במשפט ייצג גוטמן מספר בעלי עסקים שביקשו לערער על הדוחות ולהגיע לבית המשפט. בהליך המשפטי הוצגו מעל 60 מקרים בהם פקחי העירייה נתנו דוחות בסך עשרות אלפי שקלים על טענה לרעש באזור מגורים״, נמסר מהתנועה.
ד״ר גוטמן טען שמדיניות העירייה אינה חוקית משום שאזור שוק מחנה יהודה הסגור אינו מוגדר כאזור מגורים, אלא כאזור מסחרי. בנוסף טען שעיריית ירושלים נוהגת בדרך של אכיפה בררנית משום שהיא אוכפת את חוקי הרעש של אזור מגורים רק על עסקי חיי הלילה, ולא על אף פעילות רועשת אחרת בשוק כגון פריקת סחורות או עבודות שיפוצים וניקיון המתבצעות בשעות הלילה.
לאחר הליך שנמשך שלוש שנים, קיבלה אתמול השופטת יעל ענתבי שרון את הטענות וקבעה שאזור שוק מחנה יהודה המקורה אינו אזור מגורים לצורכי חוקי הרעש. עוד קבעה השופטת כי מדיניות האכיפה של העירייה הייתה בלתי חוקית.
המשמעות היא שהעירייה תוכל מעתה לאכוף מפגעי רעש בשוק, רק על ידי מד דציבלים ולא לפי תקנות איסור רעש באזור מגורים. בנוסף בעלי עסקים בשוק שקיבלו דוחות רעש לאחר השעה 23:00 יוכלו לפנות לעירייה בבקשה לביטול הדוח, וכן בעלי עסקים יוכלו לתבוע פיצויים בגין הנזקים שנגרמו ולדרוש השבת ציוד ההגברה והרמקולים שהוחרם.
בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות עיריית ירושלים ואמר ״יש להודות שהתנהלות המשיבה מעוררת אי נוחות״ מציין בית המשפט שכן העירייה ״אוחזת בחבל בשני קצותיו שכן מתייחסת לאותו אזור פעם אחת כאזור מסחרי לעניין תשלום ארנונה, לעניין אגרת רישיון עסק לפריקה וטעינה וכו׳ ופעם אחרת כאזור מגורים לעניין אכיפת דוחות בגין גרימת רעש״ עוד מציין בית המשפט כי "התנהלות העירייה מעוררת אי נחת משום שהיא בחרה להטיל עשרות קנסות כאשר ברור שאין בכך כל אפקטיביות".
ד״ר מתן גוטמן שייצג את בעלי העסקים מסר: ״במשך שנים ניסינו להסביר לגורמי האכיפה בעירייה שאין כל היגיון וכל בסיס חוקי לאכיפת חוקי הרעש של אזור מגורים על השוק. אם אכן מדובר באזור מגורים אז אסור למשל לפרוק בו סחורה לאחר השעה 22:00, וזה יהיה כמובן סופו של השוק. אני שמח שבית המשפט לאחר הליך ארוך בו נשמעו הראיות, קיבל את עמדתו ופסל את מדיניות האכיפה הפוגענית והבלתי חוקית של בעירייה שפגעה בעשרות עסקים״.
אדיר שוורץ יו"ר תנועת התעוררות בירושלים: "מדובר בהישג ענק שנותן תקווה לחיי הלילה בירושלים. הצעירים והמבלים יוכלו לשבת על כוס בירה בשוק להנות ממוזיקה ולא לחשוש מהרגע שבו יגיעו לכבות להם את הבילוי בשעה מוקדמת ולא סבירה. אני שמח שהצלחנו לתקן את העוול הזה ולהחזיר קצת צבע ללחיים של בעלי העסקים בשוק מחנה יהודה שאוהבים את העיר הזאת ורוצים להתפרנס בכבוד".
מעיריית ירושלים נמסר: ״הנהלת עיריית ירושלים מעריכה ומוקירה את עבודתם המסורה של עובדי מערך האכיפה של עיריית ירושלים. חשוב לתת את הלב לכך שבית המשפט דחה את הטענה להגנה מן הצדק, בגין אכיפה בררנית וכן דחה את הטענה לאכיפה בסתירה למדיניות העירייה לעידוד ופיתוח חיי הלילה של שוק מחנה יהודה. החלטת בית המשפט מתייחסת ל-39 דוחות בלבד, שהם ורק הם בוטלו. על פי עמדת העירייה ועמדת המינהל הקהילתי, מדובר באזור משולב הכולל עסקים ומגורים ואינו אזור עסקים ובילויים בלבד. כמובן שעיריית ירושלים מכבדת את החלטת בית המשפט ותפעל על פי הוראות פסק הדין, כפי שהיא נוהגת, מעשה של שגרה, בפסקי הדין השונים, מאז ומעולם״.
פורסם לראשונה: 18:00, 24.02.24