על רקע המלחמה בצפון ובדרום, עלייה במספר הנשים שפונו למקלט חירום, כך מדווחים בארגון "בת מלך". בעמותה שממקדת את פעילותה במגזר הדתי והחרדי מציינים כי מתחילת 2024 ועד תחילת נובמבר הם קיבלו 1,218 פניות לעזרה, זאת בהשוואה ל-1,137 בקשות לסיוע בתקופה המקבילה אשתקד. נתון המשקף עלייה של 7.6% במספר הנשים שנזקקו לעזרה. "בת מלך" מפעילה ברחבי הארץ שלושה מקלטי-חירום, בהם שהו מתחילת השנה האזרחית 82 נשים ויותר מ-200 ילדים, חלקן נמלטו מאזורים שנמצאו ונמצאים עדיין תחת מטחי הטילים.
2 צפייה בגלריה
אישה חרדית
אישה חרדית
אישה חרדית
(צילום המחשה: shutterstock)
2 צפייה בגלריה
אישה
אישה
נתונים עגומים
(צילום: shutterstock)

"מספר חודשים אחרי החתונה הוא התחיל עם אלימות מילולית והיה מאוד לא נעים", מספרת אלה (שם בדוי) המתגוררת באחד היישובים בקו העימות בצפון ובחודשים האחרונים נמצאת באחד המקלטים. בעקבות שינוי מקום המגורים והתרחקות ממשפחתה וחבריה היא נעשתה תלויה בבעלה, "הוא צעק, קילל, כעס על דברים מינוריים. בהתחלה הוא היה מתקרב אליי בצורה מאיימת, אחר כך דוחף אותי, ואז הגיעו המכות. בינתיים נכנסתי להיריון.
"במשפחה שלו חשבו שאני מגזימה. עזבתי את הבית, הוא התנצל, הבטיח שזה לא יקרה יותר. חזרתי ובאמת היה טוב יותר, אבל אז התחילה המלחמה והכל החמיר. העבודה שלו נפגעה מכיוון שהוא עצמאי והעסק נעצר. זו לא היתה רק אלימות מילולית ופיזית, הייתה גם אלימות פסיכולוגית. הוא לא נתן לי לצאת מהבית אלא רק כשהוא מחליט. אמרתי לו שאני רוצה להתגרש, זה רק עצבן אותו יותר.
"אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אבל היה יום אחד שהרגשתי בסכנת חיים. התקשרתי למשטרה, הם עצרו אותו ואמרו לי שכדאי שאלך למקלט. לא ידעתי מה זה בכלל. פעם ראשונה ששמעתי על זה. הם אמרו לי שאני צודקת שאני רוצה לצאת מהבית. עד אז חשבתי שאולי אני מגזימה ושהמצב לא כזה נורא". 
לדברי אלה, המלחמה הפחידה אותה לעשות מעשה אולם בסופו של דבר האלימות שגברה הכריחה אותה לצאת מהבית, "המלחמה השפיעה על ההחלטה שלי לעזוב את הבית. קודם כול, פיזית היה קשה לצאת בגלל האזעקות, פחדתי להיות בכבישים בזמן שיש טילים. בגלל המלחמה אין עבודה בצפון, אז לא הבנתי איך אני אפרנס את הילדים שלי. חשבתי על האחריות שלי כאמא, איך אפרנס כשיש מלחמה ואין עבודה?
"השהייה במקלט העניקה לי בחודשים האחרונים בית, בטחון וגם כנפיים. אני יוצאת מפה אישה אחרת ומקווה לפתוח דף חדש ולהשאיר את הצלקות מאחוריי"

"ביקשתי סליחה והתנצלתי"

"אני כבר שלושה חודשים במעון של 'בת מלך' אליו הגעתי לאחר 16 שנים של התעללות קשה", מספרת נחמה (שם בדוי).nלדבריה, בתחילת הנישואים קשה היה לנחש כי האדם לו היא נישאה, צפוי להפוך אותה לקורבן. "התחתנתי עם מישהו שאמרו שהוא 'השפיץ של הישיבה' - כתב ספרי קודש, בהלכה, גמרא ומדרש. איש שמקורב לבכירים בחברה החרדית, אדמו"רים ורבנים זו היתה גאווה. הוא היה מבלבל", היא מספרת בכאב.
במחשבה לאחור, היא מצליחה לשחזר את הנקודה שבה המצב השתנה. "זה היה שנה אחרי הנישואים, היה לנו כבר ילד שנולד, הוא תיכנן משהו ולא יצא לו. היתה לו קופסה של טחינה גולמית ביד והוא ושפך את תוכנה לכל הכיוונים. הוא נבהל מעצמו וביקש סליחה. שתקתי וניקיתי, אפילו אמרתי שאני אשמה - ביקשתי סליחה והתנצלתי". מכאן והלאה המצב המשיך להידרדר. "היינו אצל ההורים שלי והוא נתן לי סטירה ליד אמא שלי. היא רצתה להזמין לו משטרה, ואני התנגדתי".

"השבת תהיה לך
שבת שחורה"

לאורך השנים האלימות הפיזית והמילולית החריפו והניסיון לקבל תמיכה לא היה פשוט. "שיתפתי חברה מהעבודה שסיפרה לבעלה, והוא מנהל קהילה באזור שבו אנחנו גרים. כתוצאה ממה שסיפרתי, נידו את בעלי. כשהוא התקשר וניסה להבין למה הוא מנודה, נאמר לו 'אתה מכה את אשתך'. הוא סיים את השיחה, בא אלי ואמר 'שמעתי שאת מדברת עלי בעבודה'. אמרתי לו 'כן סיפרתי מה שקורה בבית' והוא אמר 'השבת תהיה לך שבת שחורה'. הבנתי שאני ארצח, זה היה לי ברור. פחדתי ונכנסתי לחדר. הכנסתי את הילדים והוא נעל אותנו". היא משחזרת את רגעי האימה, "הוא אמר לי 'היום זה הסוף שלך את תראי מה יהיה לך'.


"הילדים פחדו ואמרתי להם 'הכל בסדר אמא פה'. לא עשינו אפילו קידוש. התחלתי לדבר לעצמי 'אמרתי מה שצריך להיות יהיה. אני לא קובעת שום דבר והוא לא קובע. זה בידיים של הקדוש ברוך הוא. ואז נרדמנו יחד, אני והילדים בחדר. ב-4 בבוקר הוא פתח את הדלת וסחב אותי לסלון. הוא אומר לי 'אני אוהב אותך ואין לי ברירה - את משחירה את השם שלי'. לקח את הצבת וחתך לי בירך, עמוק. הוא נבהל מעצמו ואמר 'סליחה סליחה'. אני הייתי במקום של כאבים. הלם. הייתי מאופקת.
"דיממתי כל השבת. החלפתי תחבושות ופחדתי שיקרה לי משהו, שלא יוכלו לטפל בזה. כשנסעתי לבית החולים הרופא אמר לי 'זה נראה חבלה מכוונת' ואני הכחשתי. עברתי תפרים, ושוב חזרתי לגיהנום".

"ככה אני לא
מוכנה יותר"

אלא שדווקא בעיצומה של המלחמה, החליטה נחמה לעשות שינוי ולהפסיק את ההתעללות הקשה שהיא סופגת. "ראיתי כל מה שקרה במלחמה והחלטתי שככה אני לא מוכנה יותר לחיות. לא אני ולא הילדים שלי צריכים להיות חשופים לטרור בתוך הבית שלנו שאמור להיות המקום הכי מוגן ולחיות בפחד נוראי.
"לא רציתי לשתף את ההורים שלי כדי לא לצער אותם. פחדתי אבל התחלתי לדבר על זה עם החברות שלי והן עמדו מאחוריי. הן אמרו לי 'לא משנה מה יהיה אנחנו איתך'".
בסופו של דבר הבעל הועמד לדין, החל לרצות עונש מאסר ואילו האישה וילדיה הגיעו למכון של "בת מלך".
"אני נמצאת בהליכי גירושים", היא מספרת בבכי אבל גם בהקלה, "עכשיו אני מרגישה הכי בטוח שיכול להיות. אני מקבלת מענה ומעטפת. זה לא קל, אבל בארגון בת המלך נותנים לי את כל המענים שאני זקוקה להם".

"לצאת ממעגל האלימות"

לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים שחל השבוע פרסם משרד הרווחה נתונים ממוקד 118 שמצביעים על ירידה דווקא במספר הפניות לסיוע. במשרד הרווחה ציינו שמדובר בנתון מדאיג שנובע ככל הנראה מחשש של אנשים החווים אלימות לעשות שינויים בחייהם בתוך חוסר הוודאות שיוצרת המלחמה, גם אם מדובר בשינוי שנועד להפסיק פגיעה מאלימות.
בארגון "בת מלך" מספרים כי החודש הראשון של אוקטובר שבו פרצה המלחמה כמעט ולא היו פניות. "בהתחלה היה שיתוק כמו אצל כל האוכלוסיה בישראל", מספרים שם. "היה חודש שאף אחת לא פנתה, נשים היו מכונסות בעצמן, מנסות להבין את המצב", סיפרו הגורמים המקצועיים. אחרי חודש הפניות שבו והתחדשו, כולל מצד נשים שמתגוררות ביישובים בקו העימות ושהמתח בחוץ הוסיף על המתח שהן חוות בבית.
לדברי מנכ"ל ארגון בת מלך, נח קורמן, הם מזהים עלייה יחסית של כ-7% במספר הפניות, לעומת השנה שקדמה לה. אגב, מספר הילדים שומרים המצוות הנאלצים לשהות במקלטים הוא פי שלושה בהשוואה למגזר הכללי.
איך הן מגיעות אליכם? "כ-70% מהנשים שהגיעו למקלטים של 'בת מלך' פנו בעצמן", מסביר קורמן, "בכ-15% קרוב משפחה פנה עבורן ובשאר המקרים הפניות היו מגורמים אחרים, ובהם חברה, שכנה, גורם טיפולי או אפילו רב מהקהילה אליה שייכת המשפחה. כמו כן, 63% מהנשים במקלט הן חרדיות, 23% מגדירות עצמן דתיות והשאר הן על הרצף שבין חוזרת בתשובה, או מסורתית ועד לחילונית או דתיה-לשעבר".
מכיוון שלדבריו אלימות נגד נשים קיימת במשפחות מכל הזרמים, כולל הדתיים והחרדיים, חשוב לפקוח עיניים ולא להתעלם מסימנים-מקדימים. "במידה ושמעתם או נתקלתם בנורות אזהרה, צעקות חריגות או נחשפתם להתנהגות אלימה נגד נשים, אנא פנו אלינו או לכל גוף אחר העוסק בתחום, על מנת לדווח ולהתייעץ. היועצות שלנו יידעו איך לכוון אתכם ואיך לעזור לאישה ולילדיה להמשיך בחייה, ולהצליח לצאת ממעגל האלימות. מוקד הפניות של בת מלך הוא 1800-292333".