בוקר אחד באפריל 1994, יצאו עמיר בלבן וגדעון פרלמן, שני חובבי טבע ירושלמים צעירים, לטבע עופות. השניים תפסו להפתעתם ציפור שיר מסוג 'סבכי טוחנים', ולרגלה טבעת משבדיה.
"זה ממש טלטל אותנו״, סיפר בלבן, המנהל כיום את תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע. "זה מטורף שציפור שעפה מאפריקה לאירופה, בוחרת לנחות בלב ירושלים צמוד לכנסת ולבית המשפט העליון ומבלה פה איתנו. זה מה שהוביל אותנו להקים את התחנה״.
מדובר בתחנה לחקר הציפורים בירושלים, אותה הקים בלבן, אז בן 29, יחד עם פרלמן. היא קרויה על שם 'נילי ודוד', זוג ירושלמי שמאוד אהב לחקור ולטייל בטבע, ולאחר פטירתם ילדיהם תרמו להקמת התחנה (וביקשו שלא לחשוף את שם משפחתם - א.ז).
"במקום אף מתקיימות הדרכות לקבוצות 'בביתן אריאל'," מציין בלבן, "על שם אריאל ויסמן ז"ל, לוחם אמיץ שנפל בקרבות ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים. בזכות תרומת משפחתו, הכניסה לתחנה היא ללא תשלום, ואנחנו מצליחים לקיים איזו כלכלה קטנה שמאפשרת להעסיק סטודנטים״.
קונקשן בירושלים
עוד כילד בן 11 למד בלבן צפרות אצל פרופסור יוסי לשם, שם מוכר בתחומו. לאחר שירותו הצבאי, פנה ללימודי צילום בבצלאל, כשפרלמן בשעתו היה עסוק בלימודי רפואה באוניברסיטה העברית. בתום לימודיהם, חזרו השניים לטבע הציפורים ביחד, מה שהוביל כאמור להקמת התחנה. מה שהחל כיוזמה פרטית של שני צפרים חובבים, הפך כיום למוסד טבע ירושלמי גאה. כיום פועלים במקום צוותים מסורים של כעשרים סטודנטים ומתנדבי שירות לאומי ויותר מ-30 תושבים מתנדבים חובבי טבע, חלקם גמלאים. כמו כן פוקדים את המקום מאות ירושלמים הפעילים בתחום.
"מאז הקמת התחנה ב-1994 תפסנו כרבע מיליון ציפורים נודדות," מספר בלבן בהתרגשות, "וציפורים עם טבעות מירושלים נמצאו בין היתר בגרמניה, שבדיה, פינלנד, הונגריה, יוון, קפריסין, רומניה וגם ביבשת אפריקה.
"למצוא מעופף עם טבעת מחו"ל זה משהו נדיר שקורה לא יותר משלוש פעמים בשנה, אז כשאנחנו כן נתקלים באחד כזה, יש לנו מסורת לפיה אנחנו הולכים לחגוג את האירוע בשוק מחנה יהודה הסמוך."
מסתור לאוהבים
התחנה, בין משכן הכנסת לגן סאקר, חבויה בשטחים הירוקים של האזור. מספרים שבאחת הפעמים, המתנדבים הופתעו למצוא צוותי משא ומתן ישראלים-פלסטינים שהתכנסו בחשאי במסתור הציפורים. למעשה מדובר במבנה חשוך ושקט שמשקיף על בריכת רחצה לציפורים, והאינטימיות שבו קוסמת להרבה זוגות נאהבים ודייטים. לא בכדי הוא נכלל ברשימת המקומות הכי רומנטיים בישראל.
"זה המקום הכי פופולרי לדייטים במגזר הדתי-לאומי ולאחרונה גם החרדי," מחייך בלבן, "כי חוץ מהספסלים הנפרדים, שמאפשרים ישיבה ללא חשש נגיעה, כל בחור שמביא לכאן בחורה, עושה רושם ראשוני נהדר, כי הוא מצטייר בעיניה כעדין נפש ורגיש״.
אפילו היינו שותפים לאחת מיני הצעות נישואין הרבות שהיו כאן. באמצעותנו, הבחור החביא לבת זוגו את הטבעת בשקי הבד בהם אנחנו משתמשים לשמור על הציפורים לפני טיבוע. ואז ב'מסווה' של הדרכה, כשהעברנו להם את השק, הוא שלף את הטבעת וכרע ברך״.
השילוב הטבעי
מוקד עניין נוסף בתחנה נמצא ממש מעליה. מדובר ב'גג חי', שנמצא מעל מרכז המבקרים, המכוסה באדמה עליה מתפתחת מערכת אקולוגית של צמחים ובעלי חיים.
"זה הגג החי הראשון בירושלים," מסביר בלבן. "ממש שדה עם פרפרים, זוחלים וציפורים. הדגמנו במבנה שלנו איך אפשר לשלב טבע ועיר, כשבפנים הסביבה היא מודרנית עם מזגן, סרטים ותערוכה אבל כשיוצאים החוצה, זה ישר לתוך טבע שוקק חיים.
"ככלל, ירושלים היא עיר ייחודית בעניין הזה. בעיר העתיקה למשל ניתן לראות איך טבע ועיר משתלבים זה בזו: הכותל המערבי מתמלא בציפורים מזן סיס החומות שחגות ונוחתות בין אבניו וקוראות קריאות עזות. למטה בני אדם מתפללים, למעלה מקננות ציפורים. זה ממחיש עד כמה השילוב הזה אפשרי."
לא רק ציפורים
בימים אלו מוצגת בתחנה תערוכת צילומים אודות הצבוע המפוספס. זאת לאחר שתושבים בעיר דיווחו על צבוע שמסתובב בשכונותיהם, והיא מיועדת להסביר את פני הצבוע לציבור הרחב.
אבל רגע, מה הקשר בין צבועים לציפורים? בלבן משיב: "מכיוון שאנחנו מטעם החברה להגנת הטבע, אנחנו שומרי טבע, כך שלפעמים אנחנו גם נרתמים לעזרת בעלי חיים נוספים.
"הצבוע הוא הטורף הגדול ביותר שחי בארץ, והוא מתחיל להראות את עצמו לא מעט באזור ירושלים, אז היה לנו חשוב שאנשים יכירו את הזן ולא יפחדו סתם. מדובר בתערוכה יפהפיה ומושקעת שמבוססת על תצלומיו של עזרא חדד, תושב בית שמש שחוקר ומתעד אותם״.
"בימינו, היציאה לטבע מאוד חשובה," מסכם בלבן, "בעידן הדיגיטלי-מודרני אנשים די מנותקים ממנו אבל ברגע שמקבלים את התמורה הנפלאה של מפגש עם טבע מדהים, ציפורים וחוזרים עייפים אחרי תצפית טובה או טיול מרענן, זו תחושה נפלאה."