ההתרגשות במהלך השנה החולפת בתחנה לחקר ציפורי ירושלים היתה גדולה. שלושה מיני ציפורים שמעולם לא תועדו בתחנה הגיעו לביקור ובמקביל הגיעו לביקור מספר ציפורים מארצות אירופה הקרות.
6 צפייה בגלריה
קנית אורז
קנית אורז
קנית אורז
(צילום: החברה להגנת הטבע)

המין הראשון שהגיע לראשונה הוא כחל מצוי. ״זו ציפור מדהימה ביופייה, נפוצה באזורים פתוחים ברחבי הארץ״, מסבירים בתחנה. ״לבושו כחול כמעט כולו, ובמיוחד בכנפיים הגוון הכחול עמוק עמוק. הגב בגוון חלודי ובכלל מדובר בציפור בולטת וכריזמטית. זהו צייד עשוי ללא חת, שניזון בעיקר מפרוקי רגליים אך גם מזוחלים, מכרסמים וציפורים קטנות. הוא מאתר את טרפו מעמדות תצפית בולטות - לעתים קרובות הוא ימצא עומד על חוט חשמל, על עץ יבש או על גדר. באזור ירושלים היא פחות שכיחה אך נצפית באזור ירושלים מדי שנה. ציפור זאת הפתיעה את צוות הטיבוע בביקור מיוחד במינו״.

6 צפייה בגלריה
כחל מצוי
כחל מצוי
כחל מצוי
(צילום: החברה להגנת הטבע)


המין השני שהגיע לביקור הוא קנית אורז. ״זו ציפור מזדמנת נדירה ביותר בארץ עם מספר תצפיות ספורות בלבד. לכידת קנית אורז היא אירוע נדיר ביותר - זאת התצפית ה- 13 בלבד לארץ. מין זה בדרך כלל חי בבתי גידול לחים, ולכן תצפית זאת חריגה במיוחד. רבות מהתצפיות של קנית אורז בארץ היו באמצעות טיבועים וגם התצפית הזאת אינה שונה״.


6 צפייה בגלריה
גיבתון אפור
גיבתון אפור
גיבתון אפור
(צילום: החברה להגנת הטבע)

המין השלישי שנצפה לראשונה בתחנה הוא גיבתון אפור שהוא ״חולף נדיר למדי, בחלון זמנים צר, בין מרץ לתחילת אפריל, וגם בספטמבר במספרים קטנים. ניתן לצפות בו בעיקר במזרח הארץ ובדרומה (בקעת הירדן, השומרון, הר עמשא ואילת), אך בתחומי העיר ירושלים הינו נדיר מאוד מכיוון שחובב דווקא שטחים פתוחים רחבים ובעיקר בתות סלעיות״.
התחנה לחקר ציפורי ירושלים, ע"ש נילי ודוד, היא אתר טבע עירוני, הסמוך לכנסת ולבית המשפט העליון, השייך לחברה להגנת הטבע ופתוח כל ימות השבוע, באופן חופשי, ללא כל תשלום. "שנת 2023 הסתיימה לה, שנה מורכבת וקשה מאוד, מבחינה לאומית. אולם בזכות תמיכתם הנדיבה של מספר תורמים, טיבוע הציפורים והמחקר, בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, המשיכו למרות הכול", מסביר יותם בשן, מנהל התחנה לחקר ציפורי ירושלים, של החברה להגנת הטבע, ע"ש נילי ודוד.

6 צפייה בגלריה
אדום חזה
אדום חזה
אדום חזה
(צילום: החברה להגנת הטבע)

"טיבוע ציפורים הוא תהליך מחקרי, שעוקב אחרי ציפורים לאורך שנים, נודדות ויציבות כאחד. הטיבוע מאפשר לאנשי מחקר ושמירת טבע, להכיר היטב את הדרישות האקולוגיות של הציפורים, במיוחד בזמן שהותן בתחנות עצירה בנדידה, וכך לשמור על אתרי הטבע ולפתחם בצורה הנכונה ביותר. השתתפות בטיבוע מאפשרת למבקר להגיע אל מרחק נגיעה מאותן ציפורי שיר קטנות, שעוצרות לביקור קצר בארץ. הטיבוע בביתן אריאל, ע"ש אריאל וויסמן, מתקיים בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, במאמץ קבוע, משנת 2004. הרשתות בהן נלכדות הציפורים הינן רשתות קבועות והשטח הטבעי סביב תחנת הטיבוע, נשאר קבוע ואינו משתנה, בכדי לאפשר לנתונים הנאספים, לאפשר מחקר, ממנו ניתן להסיק רבות על עולמן של הציפורים בישראל ובעולם ובפרט בעיר ירושלים, ועל הדרכים לשימורן".

6 צפייה בגלריה
ירקון
ירקון
ירקון
(צילום: החברה להגנת הטבע)

ממצאים עיקריים לשנת 2023 - בשנת 2023, טובעו בביתן אריאל בתחנה, 8787 ציפורים מ - 82 מינים. ממוצע לכידת הציפורים בכל שנה, עומד על כ - 7900 ציפורים בשנה. בכל 25 שנות הטיבוע בתחנה, שנת 2023, היא השנה התשיעית מבחינת כמות הציפורים שנלכדו. עם זאת, לדבי בשן, אין הדבר מעיד בהכרח על עלייה במספר הציפורים בתחנה, אלא עשוי לנבוע ממאמץ טיבוע מוגבר.

6 צפייה בגלריה
נץ מצוי
נץ מצוי
נץ מצוי
(צילום: החברה להגנת הטבע)

אחד הנתונים המעניינים העולים מנתוני הטיבוע של שנת 2023, הוא כמות המינים - הכמות של 82 המינים שנלכדו השנה בתחנה, גבוהה מהממוצע, העומד על 77 מינים בשנה. זו השנה הרביעית בעוצמתה אי פעם, מבחינת כמות מינים שנלכדו. הנתון המרגש הזה, מצטרף להתרגשות הנובעת מלכידת 3 מינים חדשים לתחנה, שמעולם לא טובעו קודם לכן - כחל, קנית אורז וגיבתון אפור.
לכידות חוזרות - בשנת 2023, נלכדו בתחנה חמש ציפורים, שענדו טבעות מחו"ל. זהו שיא שנתי חדש, של לכידות חוזרות מחו"ל עבור תחנת הצפרות שלנו בירושלים. הממוצע השנתי בתחנה, הוא 1.25 ציפורים מטובעות מחו"ל. השיא הקודם, עמד על ארבע ציפורים עם טבעות מחו"ל, ב - 2014.


הציפורים הן - סבכי טוחנים מצ'כיה, סבכי טוחנים מליטא, סבכי טוחנים מפינלנד, קנית קטנה מסלובקיה, קנית קטנה מבולגריה. מגמות העולות מהנתונים שנאספו - המינים היציבים: מהנתונים שנאספו במהלך25 שנות הטיבוע בתחנה, נאספו נתונים על מספר מינים יציבים בסביבת התחנה לחקר ציפורי ירושלים, המצביעים על מגמה שלילית ומדאיגה. בשנת 2023, ממשיכה המגמה השלילית בירידה במספרים של המינים היציבים: דרור הבית, בולבול, ירקון, נקר סורי, שחרור, תור מצוי, ועוד. דרור הבית - ממוצע לשנה 364, השנה 203. ירקון - ממוצע לשנה 112, השנה 74. תור מצוי - ממוצע לשנה, 1.2, השנה 1. נקר סורי - ממוצע לשנה 21, בשנת 2023, 12. שחרור - ממוצע לשנה 92, לעומת 111. בולבול - ממוצע לשנה 171, לעומת 170 בשנה שחלפה.
מינים חולפים בתחנה: בשונה מהירידה שנצפית בכמויות המינים היציבים, ניתן לראות מגמות עלייה בכמות הציפורים המטובעות באביב האחרון, בשלושה מיני ציפורים נודדות - קנית קטנה, עלווית חורף ועלווית לבנת - בטן. המינים הללו חולפים דרך תחנת הצפרות בירושלים ורובם המוחלט לא נשארים אצלנו לקיץ.
יותם בשן: "טיבוע הציפורים בביתן אריאל, בתחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד, מספק תובנות חשובות לגבי הציפורים הנדידות שעוברות בישראל, עול הציפורים שדוגרות בשטח התחנה ובסביבתה. ניתוח נתוני הטיבוע בשנה האחרונה חושף מספר מגמות מרתקות שעשויות להיות קשורות להשפעת שינויי האקלים על דגם הנדידה. ממצאים אלה מדגישים את האופי הדינאמי של נדידת הציפורים ואת החשיבות העליונה של רצף המחקר בתחנות הצפרות השונות. המחקרים הללו מאפשרים לנו לעקוב אחר מצבן של הציפורים בארץ ובעולם, ובכך משפרים את היכולת שלנו לשמור על החיות המופלאות הללו".