לנוכח המצב הבטחוני והתרחבות ירי הטילים לכל רחבי ישראל, לאחרונה התכנסה המועצה הארצית לתכנון ובנייה במטרה לקדם מספר תוכניות בשל הדחיפות בצורכי מיגון של תושבים. במסגרת הדיון אושרה הרחבת התוכנית המאפשרת מסלול מהיר להקמת ממ"דים מיישובי גבול ליישובים בכל חלקי הארץ. במקביל, מינהל התכנון הכריז על פתיחת מסלול חדש שמאפשר לקבל היתר להוספת ממ"ד בבית צמוד קרקע בתוך שבועיים מהגשת הבקשה.
2 צפייה בגלריה
מקלט ציבורי
מקלט ציבורי
מקלט ציבורי
(צילום: קובי קואנקס)
"לכל תושב יש זכות לממ"ד", אומר השבוע חגי קורח, ממקימי מטה המאבק למיגון העורף. "המדינה והעירייה צריכות לממש את אחריותן ולאפשר את הקלות תמ"א 40/א/1, יחד עם תמריצי תמ"א 38 (חיזוק מבנים), שיאפשרו בפועל הקמת ממ"דים למרבית האזרחים, וזאת לצד הארכת תמ"א 38".

חשופים במזרח העיר


אלא שבינתיים לרבים מתושבי ירושלים אין הגנה במקרה של ירי טילים. בדוח ביקורת של עיריית ירושלים לשנת 2021 בנוגע להשלמת פערי המיגון נכתב כי הנושא לא תועדף במדיניות העירונית כיעד אסטרטגי תכנוני, על פי תוכנית המיגון העירונית, וכי "אין מיגון תקני, בהתאם להנחיות פיקוד העורף, ל־461,000 תושבים, שהם כ־48% מכלל תושבי העיר".עוד הודגש בדוח כי פערים אלה בולטים במיוחד בקרב האוכלוסייה המתגוררת במזרח העיר.
"אנחנו יושבים בבית ומתפללים לאלוהים שזה יעבור. רק תפילות עוזרות", מספר אלי סיטון, נשוי ואב לארבעה שמתגורר ברמות בבית ללא ממ"ד. "כשיש אזעקה אין לנו לאן ללכת. אין מקלט שאנחנו יכולים להגיע אליו בתוך דקה וחצי, אין ממ"ד ואין חדר מדרגות".

2 צפייה בגלריה
לוחמי האש באזור הר אדר
לוחמי האש באזור הר אדר
נפילת רקטה באזור ירושלים
(צילום: דוברות כב״ה מחוז ירושלים)

במצב של אזעקות ממהרים בני המשפחה להסתתר בחדר פנימי. "אני לא מפחד, אבל יש לי בבית ילדים ואשתי בחרדות. שני הגדולים שלנו במילואים והשלישית בדרך להתגייס. כל עוד לא קורה כלום הכל בסדר, אבל כשיקרה יהיה מאוחר".
גם מלי ששון משכונת גוננים מחפשת באזעקות היכן להסתתר. "כשיש אזעקות אני נצמדת לקיר שנראה לי הכי בטוח וקוראת תהילים עד שהאזעקה עוברת ונשמעים הבומים ואז אני יוצאת. אני לא פוחדת כי כבר התרגלתי".
עוד בחדשות:

תגובת העירייה: "התוכנית המדוברת טרם אושרה על ידי מוסדות התכנון הארציים. ככל שהתוכנית תאושר, תפעל עיריית ירושלים על פי הוראותיה. במטרה לתת מענה לתושבים שאין ברשותם ממ"ד, מקלט או מרחב מוגן אחר (על פי הנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף), פעלה העירייה עם תחילת המערכה לפתיחת עשרות מקלטים בבתי הספר ברחבי העיר, הן במזרח העיר והן במערבה, וכן הכשירה חניונים תת־קרקעיים כמרחבים מוגנים. הם ייפתחו על פי הצורך ובהתאם להערכות המצב שיתקיימו בעיר".