ממ"ז תחת אש: גורמים במערכת הביטחון ובמחוז מתחו השבוע ביקורת על החלטת מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, לסגור את מחנה הפליטים שועפאט ליותר מיממה.
7 צפייה בגלריה
ניצב תורג'מן ליד המחסום. סגירה כמעט הרמטית ליממה וחצי
ניצב תורג'מן ליד המחסום. סגירה כמעט הרמטית ליממה וחצי
ניצב תורג'מן ליד המחסום. סגירה כמעט הרמטית ליממה וחצי
(צילום: דוברות המשטרה)

לטענתם, העונש הקולקטיבי הבעיר עוד יותר את השטח. עוד הם טוענים כי אף שמדובר במצב מורכב, ובוודאי במחוז שהוא מהקשים בישראל מבחינה בטחונית - היה צריך לחשוב היטב לפני סגירת המחסום. עבור ניצב תורג'מן זו החלטה מעוררת מחלוקת שנייה בתוך כשנה וחצי. תזכורת: באפריל בשנה שעברה הורה הניצב לסגור את מדרגות שער שכם לישיבה בעת הרמדאן, צעד שהיה אחד הגורמים לפרוץ המהומות הקשות אז.

המחסום נסגר

(ה'עונש הקולקטיבי' מתחיל)
ההחלטה על סגירה הרמטית של מחסום מחנה הפליטים התקבלה זמן לא רב לאחר הפיגוע הרצחני ב־8 בחודש, שבו נרצחה החיילת נועה לזר ז״ל והמאבטח דוד מורל נפצע באורח אנוש. בתוך זמן קצר נרשמו במחנה הפליטים פקקים גדולים, כאשר תושביו, שרובם עובדים בבירה, לא הורשו לצאת ממנו. רבים ראו בהחלטה 'עונש קולקטיבי' על כלל התושבים, ומדובר במחנה שבו מתגוררים יותר מ־60 אלף איש. באגודה לזכויות האזרח מיהרו לשגר מכתב ללשכתו של ניצב תורג׳מן: "התושבים אינם יכולים לצאת לעבודה, והתלמידים, שרובם לומדים בירושלים - אינם מגיעים לבתי הספר. אין יציאה אף לצורכי בריאות או כדי לרכוש אספקה. המשמעות היא שעל תושבי השכונות הוטל סגר דה־פקטו", טענו באגודה.
קראו גם:
אלא שגם בסביבת הניצב החלו להישמע ביקורות. כך, גורם בכיר במשטרה טען בפני "ידיעות ירושלים" כי ההחלטה להטיל מעין 'מיני סגר' על מחנה הפליטים יצרה לראשונה זיקה בין ערביי מזרח העיר לאותו מחנה: "נראה כאילו ניצב תורג'מן מאמץ ראייה צבאית ולא משטרתית. ההחלטה להטיל עונש קולקטיבי על כלל תושבי המחנה אינה אסטרטגית, וזאת בלשון המעטה. רוב התושבים שם נורמטיביים. ייתכן שהם לא אוהבים אותנו, אבל עד עכשיו הם לא נקטו פעולות אופרטיביות כדי לפגוע בכוחות הביטחון ולהפר את הסדר. הכנסתם לסיר לחץ משנה את המשוואה הזאת.

7 צפייה בגלריה
זירת הפיגוע במחסום מחנה הפליטים שועפאט
זירת הפיגוע במחסום מחנה הפליטים שועפאט
זירת הפיגוע במחסום מחנה הפליטים שועפאט
(צילום: לירן תמרי)

"בנוסף, הסגר שהוטל הגדיל את מעגל השנאה. למעשה, גם מבחינה מודיעינית לא נכון להשאיר את המחנה סגור לפרק זמן ממושך. היה ניתן להפיק מהיוצאים ממנו ומהנכנסים בשעריו תועלת מודיעינית שיכלה להביא ללכידת המחבל".
והגורם הבכיר ממשיך: "עד עכשיו, כל מה שנעשה במחנה הפליטים לא יצר תחושת 'חיבור' בקרב ערביי ירושלים. להחלטה הזאת עלולות להיות השלכות רוחב גם להמשך".
דבריו של הגורם הבכיר מקבלים משנה תוקף, כאשר בצעד חריג הוחלט על ידי גורמים ערביים מרכזיים בעיר לצאת בשביתה בת יממה, שבמהלכה כלל החנויות ובתי הספר בירושלים נסגרו כאות מחאה על הטלת הסגר.
דוגמה נוספת, הפעם לזליגת האלימות אל תוך ירושלים, היא התושבים שנתקלו באבנים ואף בסלעים במסלול ה'גוגינג' שלהם בפארק המסילה. עד כמה המהומות היו קשות? חרדים רבים ציינו כי הם פוחדים להגיע לברכת הכוהנים המסורתית בכותל.

7 צפייה בגלריה
המחבל עודי כאמל תמימי וזירת הפיגוע
המחבל עודי כאמל תמימי וזירת הפיגוע
המחבל עודי כאמל תמימי וזירת הפיגוע
(צילום: דוברות המשטרה)


המחסום נפתח

('סיר הלחץ' מתחיל להשתחרר)
לדברי גורמים נוספים במערכת הביטחון, נוצרה הרגשה קשה של סיר לחץ במחנה הצפוף ממילא. לטענתם, "למרות המצב המורכב, היה צריך לחשוב היטב לפני ההחלטה". ואכן, עוד בעת ההחלטה סברו חלק מגורמי הביטחון כי אין לבצע עונש לכל התושבים. למעשה, רק לאחר שהחלו לתת לתנועה לעבור בפועל (סגר 'נושם') ואחרי שהשר לבטחון פנים הורה לפתוח לחלוטין את המחסום - מד העימותים ירד באופן ניכר.
כאמור, האירוע במחסום מגיע כשנה וחצי לאחר החלטת ניצב תורג׳מן לסגור את מדרגות שער שכם בימי רמדאן 2021, צעד שלאחריו נרשמו עימותים קשים בבירה ולימים מבצע 'שומר החומות'. באירוע הקודם היתה התערבות מלמעלה - מפכ״ל המשטרה, רנ״צ יעקב שבתאי, הורה למפקד המחוז להסיר לאלתר את המחסומים.

7 צפייה בגלריה
הקדנציה של ניצב דורון תורג'מן
הקדנציה של ניצב דורון תורג'מן
הקדנציה של ניצב דורון תורג'מן
(צילום: דוברות המשטרה)


הפיגוע במחסום במעלה אדומים וקרב היריות: כך חוסל המחבל משועפט

ביום רביעי, אזרח דיווח על דמות חשודה שצועדת לכיוון המחסום בנתיב היציאה ממעלה אדומים. לקראת השעה 8 המחבל פותח בירי אקדח אל עבר המאבטחים ומתנהל קרב יריות בינו ובין המאבטחים. לאחר מספר שניות בהן נמשכו חילופי האש, המחבל שוכב על הרצפה, משיב בירי עד לנטרולו.. כוחות משטרה וביטחון שמגיעים לזירה מוצאים במהלך הסריקות רימון מאולתר. אז מתברר כי המחבל שחוסל הוא עודאי תמימי שרצח בשבוע שעבר את לוחמת מג״ב נועה לזר ז״ל. הפיגוע התרחש 200 מטרים בלבד מתחנת המשטרה.

7 צפייה בגלריה
רגעי הקרב
רגעי הקרב
רגעי הקרב
(צילום: מצלמת האבטחה)

מפקד מחוז ש"י במשטרה, ניצב עוזי לוי אמר בזירה: "התנהל פה קרב יריות עם המחבל שהגיע עם אקדח. במהלך קרב היריות המחבל נוטרל. אני שמח לבשר שבמהלך קרב היריות במעלה אדומים נמנע אסון גדול".

7 צפייה בגלריה
המחבל תמימי וזירת הפיגוע, הערב
המחבל תמימי וזירת הפיגוע, הערב
המחבל תמימי וזירת הפיגוע
(צילום: לירן תמרי)

השבוע הקשה של שוטרי המחוז

מינימום שעות שינה, רגעים בודדים עם המשפחה ועבודה מסביב לשעון: כך נראתה שגרת החיים של השוטרים ולוחמי מג"ב במחוז בימים שלאחר הפיגוע הרצחני במחסום.

7 צפייה בגלריה
כוננות , שוטרים בירושלים
כוננות , שוטרים בירושלים
שוטרי המחוז בירושלים
(צילום: יואב דודקביץ')

אל המציאות הקשה ה'רגילה' של עובדי מערכת הביטחון במחוז נוספו מאות אירועים של זריקת בקבוקי תבערה, השלכת אבנים והתפרעויות, שרובן מכוונות בעיקר לשוטרים וללוחמי מג"ב. מי ששילמה את המחיר הנורא מכל היא חיילת מג"ב נועה לזר, שנהרגה בפיגוע. כמו כן נפצע קשה דוד מורל, המאבטח שעמד בסמוך אליה. בהפרות סדר קשות שפרצו בשכונות עיסאוויה נפצעו גם שני קציני משטרה בכירים, לאחר שמטען צינור מאולתר הושלך לעברם. בגלל המצב הרגיש שוטרי המחוז, בהנחיית הדרג הפיקודי, הכפילו את משמרותיהם, כאשר כלל השוטרים נדרשו לפעול במשמרות של יותר מ־12 שעות. שוטרים רבים כמעט שלא זכו לשעות שינה וקיבלו תזכורת בפעם המי יודע כמה באשר למורכבות המחוז שבו הם פועלים.

ומה אומרת המשטרה

("יש מי שמטעה את הציבור")
ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו מדובר בסיקור מגמתי, תוך הכפשת מי שפועל לילות כימים למען תושבי הבירה והבאים בשעריה. טענותיהם של גורמים עלומים, חסרי שם ופנים - מייצגות גישה רופסת ומעוותת המנסה לקשור בין החלטות מבצעיות להתרחשויות סלקטיביות, תוך הטלת אשם אוטומטי במשטרה והיפוך יוצרות בין מי שפועל להגן על התושבים למי שמבקש לפגוע בהם. מאז כניסתו לתפקיד מפקד מחוז ירושלים ניצב תורג׳מן מוביל את המחוז להישגים משמעותיים בכל התחומים, ובראשם שמירת הביטחון והסדר והמאבק הנחוש בפשיעה. הישגים אלו הם פועל יוצא של החלטות מבצעיות מורכבות המתקבלות למען שלום הציבור ובטחונו באחד המקומות הרגישים והמורכבים בעולם.
"לצערנו, פעם אחר פעם יש מי שמטעה את הציבור תוך קישור מעוות בין התרחשויות שונות להחלטות מבצעיות, מקצועיות וענייניות. בחודש הרמדאן 2021 פעלה המשטרה לנוכח הפרות סדר ואירועים אלימים כתוצאה מתהליכים שונים ברמה הלאומית, ובהם הבחירות של הרש״פ, התחזקות והסתה פרועה של החמאס ועוד. בפועל, עם הסרת הגדרות באזור שער שכם - הפרות הסדר עלו משמעותית בהיקפן. הניסיון לקשור את אותן הפרות סדר למשטרה או להחלטות מבצעיות שהתקבלו על ידי פיקוד המשטרה וגורמי הביטחון בהתאם להערכת מצב סדורה באותה העת - מעוות וחוטא למציאות. ברמדאן האחרון המצב בשטח היה שונה לחלוטין וכך גם עוצמת הפרות הסדר, אולם בלוגיקה המעוותת של הכתבה - עניין זה כנראה דווקא לא נקשר בהחלטות שהתקבלו.
"בכל הנוגע למחסום מ.פ. שועפאט - סגירתו ליממה וחצי בלבד, לאחר פיגוע ירי שבו נרצחה חיילת ונפצעו נוספים, נבעה משיקולים מבצעיים גרידא במסגרת מצוד נחוש אחרי מחבל חמוש. ההחלטה התקבלה על ידי פיקוד המשטרה בתום הערכת מצב עם כוחות הביטחון והמודיעין. הפעולות שנעשו באותה עת ללכידת המחבל תחת הפרות סדר אלימות היו לשמירת בטחון כוחותינו ואזרחי ישראל - ולא מאף סיבה דמיונית אחרת.
"כבר ביום שני שלאחר הפיגוע נפתח המחסום לתנועה תחת בידוק קפדני כמתבקש - אך מפירי סדר אלימים דאגו לחסום את המעבר. עובדה שהפרות הסדר התגברו רק יומיים לאחר פתיחת המחסום ולא לפני כן, כפועל יוצא של הסתה פרועה ושנאה. ההפרות טופלו בנחישות על ידי הכוחות ודוכאו במהירות רבה לצד פעילות המש״מ כלפי הציבור הנורמטיבי. כמו כן דיון השר לבטחון פנים בנושא ריווח המעבר היה שלושה ימים לאחר פתיחת המחסום לתנועה בפועל. עובדות אלו מטילות צל כבד על הכתבה, שנראה שנועדה מראש להכפיש בכל מחיר את מפקד המחוז, שפעל עם מפקדיו ושוטריו מסביב לשעון בימי החג כדי שתושבי הבירה והמבקרים בה יוכלו לטייל, לחגוג, להסתובב ולהתפלל בבטחה, ואף זכה להערכתם הרבה של בכירים במערכת הביטחון וברשות המקומית".