בשלוש השנים האחרונות נרשמה ירידה משמעותית במספר העבירות שבהן מעורבים קטינים, לצד עלייה במספר בני הנוער המוגדרים 'רצידיביסטים', כלומר כאלה שחוזרים שוב ושוב למעגל הפשיעה.
רגע לפני החזרה ללימודים, מפקד מחלק הנוער בתחנת 'מוריה', מפקח איתמר נווה, מספק הצצה מיוחדת על המאבק למיגור הפשיעה בקרב צעירים, על אופן האיתור של פעילות פלילית בקרב בני הנוער, וגם מעדכן שבשנה האחרונה הסם הנפוץ בקרב צעירים הוא החשיש.
פעילות סמויה
"מחלק הנוער בתחנת 'מוריה' מורכב מבלשים וחוקרים שעובדים בשיתוף פעולה עם העירייה", אומר נווה. "אנחנו מתחברים לפעילויות של הצעירים ברחבי העיר ומגיעים למקומות האלה בשביל להגיע לנוער, להתחבר אליו ולמנוע עבירות ואירועי ונדליזם. במהלך החופש היו כמה מקרים של אירועי ונדליזם במספר בתי ספר - נערים הגיעו וגרמו הרס לתשתיות. מיפינו את האזורים, ביצענו פעילות סמויה מיוחדת, והצלחנו להגיע למבצעים. בסופו של דבר העבודה שלנו נוגעת פחות לענישה ויותר למתן טיפול.
קראו גם:
"שוטרי המחלק מגיעים לבתי ספר ומקיימים הרצאות בפני התלמידים - כולל במצבים של חרמות. אם מגיעה תלונה למשטרה על חרם שלאו דווקא גובל בעבירה פלילית, אנחנו עדיין נכנסים לתמונה ויודעים לתת את המענה בשביל לנסות למגר את התופעה".
אתם מזהים עלייה בביצוע עבירות פליליות בקרב בני נוער? "בשנים האחרונות יש עלייה מזערית. יש מגוון עבירות שאנחנו מטפלים בהן: עבירות סמים ועבירות של החזקת סכין. בני נוער מקבלים לעיתים מתנות לבר מצווה סכין ואולרים - חשוב להדגיש כי חל איסור להחזיק סכין ברחובות ובשטח בית הספר. במקרה של קטטה בבתי ספר אנחנו רואים לעיתים שימוש בסכין על ידי בני נוער, כאקט של הפחדה או במקרים חמורים יותר - כדי לפגוע פיזית. חשוב שההורים ובני הנוער יידעו שחל איסור מוחלט לשאת סכין בבתי הספר וברחובות".
מעקב אחרי נערים
למפקד מחלק הנוער ב'מוריה' חשוב להבהיר כי למרות החשיבות של לכידה וענישה של עבריינים, המטרה העיקרית שלו היא למנוע מבני נוער לבצע את העבירות. "המטרה שלנו היא יותר הליך מניעתי והסברתי. אם יש אירוע פלילי חמור אנחנו כמובן יודעים לטפל בו במלוא חומר הדין - כולל הגשת כתבי אישום ומיצוי הדין. לאחרונה יצאנו בפרויקט משותף עם העירייה שבו הורים לילדים מתבגרים מקבלים הרצאות מבלשי המחלק וגורמים בעירייה. אנחנו נותנים להם סל כלים בנושאים שונים הנוגעים לבני הנוער. מדובר בפרויקט מוצלח מאוד. עם זאת, דגש מיוחד מושם על מעקב אחרי בני נוער רצידיביסטים, שחוזרים לבצע עבירות פליליות לבד או בחבורה. אנחנו מקיימים מעקב צמוד אחרי אותם צעירים".
מהי ההמלצה שלך להורים? "במוסדות החינוך יש סמים, וזה דבר שצריך לשים אליו לב. צריך להיות במעקב אחרי הילדים, ובמיוחד לשים לב להתנהגויות חריגות".
תופעה שנווה שם לב אליה היא שבמקרים רבים קטינים לא מתחילים לבצע עבירות לבד אלא נגררים אחרי מבוגרים. "לאחרונה היה אירוע של גניבת רכב של בגירים והקטין חבר אליהם. קורה שהם מתחברים לבגירים ומבצעים ביחד עבירות פליליות, וזה דבר שצריך למגר אותו. היו כמה ילדים שביצעו עבירה, הגיעו לחקירה, ובסוף רואים שמדובר בילדים טובים שרוצים לחזור לדרך הישר.
"אנחנו מסבירים להם כיצד העבירות הפליליות יכולות להרוס את חייהם. בעקבות שיחות שלנו הרבה בני נוער חדלו לבצע עבירות פליליות. יש לנו יכולת לא להגיש כתבי אישום במקרים מסוימים במטרה להוציא אותם ממעגל הפשע. יש לא מעט מקרים שאותם צעירים התגייסו לצבא והגיעו להישגים משמעותיים", הוא מסכם.