עם החשיפה השבוע ב'מיינט ירושלים' על זימונו של מנכ"ל בית החולים זאב רוטשטיין לשימוע לפני פיטורים, היו לא מעט אנשי צוות בתוך 'הדסה' שפלטו אנחת רווחה. "ברוך שפטרנו מעונשו של זה", אומר השבוע גורם בכיר בתוך המוסד. וההתקפה על המנכ"ל ממשיכה: "עשו את זה מאוחר מדי. הוא כיבה את רוח 'הדסה'. ידעתי שזה באוויר, היה ברור לי שזה הולך לקרות".
השבוע מגלה "ידיעות ירושלים" ו-mynet חלק מהדברים שגרמו באופן זה או אחר להחלטה לזמנו לשימוע. בין היתר מדובר בבונוס בין מאות אלפי שקלים שדרש וקיבל בשנת 2020, הגירעון הענק שמגיע ל־400 מיליון שקל וההחרפה משמעותית בהתנהלות מול חברי הדירקטוריון, עד כדי כך שהגוף המנהל דחה לאחרונה מספר בקשות לנסיעות שתכנן המנכ"ל לעשות.
משבר בשנה ראשונה
פרופ' רוטשטיין נכנס לתפקיד בפברואר 2016. שנה בלבד לקח לו ליצור את אחד המשברים הגדולים שידע המוסד: משבר המחלקה ההמטו־אונקולוגית, שאחריו בא אירוע דומה במחלקת הקרדיולוגיה.
המשבר בהמטו־אונקולוגית החל במרץ 2017. מנהל המחלקה, פרופ' מיקי וינטראוב, ועוד חמישה רופאים בכירים מהמחלקה ההמטו־אונקולוגית ילדים הודיעו על התפטרות. הרקע לטענתם - ביצוע השתלת מח עצם לילדים במחלקה של מבוגרים בניגוד לדעתם המקצועית, ובאופן שמסכן את החולים. היה מדובר אז באחת המחלקות הטובות מסוגן בארץ. בתגובה גייס פרופ' רוטשטיין למחלקה בהליך בזק רופאים מחוץ למרכז הרפואי, ושילם להם שכר גבוה באופן חריג. הוא אף נחקר בנושא בשנת 2019 ביחידה לחקירות שכר במשרד האוצר.
אלא שכיום טוענים גורמים מתוך בית החולים כי "ההמטו־אונקולוגיה היא מחלקה שמשתרכת מאחור. אם פעם החולים היו נוהרים אליה, כעת זה לא קורה. ההרגשה שלנו היא כי הדסה הפסידה את המוניטין והפסידה רופאים מצוינים". מחלקה נוספת שעברה משבר היא מחלקת הקרדיולוגיה.
"זו היתה המחלקה המובילה בירושלים", מספר גורם בבית החולים. "כיום יחסי האנוש במקום אינם טובים במיוחד. שתי רופאות אף עזבו את המחלקה בטענה להתעמרות בהן - אחת מהן היתה חייבת לעזוב לשערי צדק והשנייה לשיבא".
נסיך התקשורת
דבר נוסף שהרגיז חלק מחברי הדירקטוריון הוא שפרופ' רוטשטיין מרבה מאוד להתראיין, לטענתם. לפני מספר שבועות הוציאה מחלקת הדוברות של בית החולים הודעה על כך שמצבו הכלכלי של כל כך גרוע עד ש'הדסה' פנו ל'אסף הרופא' כדי לקבל תחבושות. "אם קורה דבר כזה, אז אתה כמנכ"ל לא יוצא מבית החולים, אתה נמצא משבע בבוקר עד לשבע בבוקר למחרת", טוען מקורב לבית החולים, ואכן המנכ"ל היה מופיע כמעט בכל ערוצי התקשורת ובתדירות גבוהה מאוד.
מגיניו טענו כי הוא עושה זאת על מנת להעלות את המודעות למצבו הקשה של בית החולים.
המנהל ביקש, הדירקטוריון סירב
בשבוע שעבר נודע ל"ידיעות ירושלים" כי פרופ' רוטשטיין טס לחו"ל ביום רביעי עד ליום שני אחר הצהריים. מסתבר שמנכ"ל בית החולים לא קיבל אישור לנסיעה הזאת מהדירקטוריון. למעשה, הם אפילו לא ידעו על כך. גורמים המקורבים לדירקטוריון טוענים כי עניין זה צרם להם ביותר. "בשיא המשבר של הדסה, כשאין כסף, המנכ"ל נוסע ביום רביעי בבוקר וחוזר ביום שני אחר הצהריים, מגיע לבית החולים יומיים בשבוע בלבד, מגיע לעבודה בשעה תשע וחצי-עשר, והוא לא חשב לרגע שמישהו יעשה לו משהו", אומר גורם בבית החולים.
למעשה, לאחרונה היו כמה פעמים בהם הדירקטוריון סירב לאשר לפרופ' רוטשטיין לטוס לחו"ל מטעם בית החולים. אחת מפעמים אלו הייתה ממש לאחרונה. על פי גורמים בהדסה, הוא דרש לעמוד בראש משלחת מומחים שיצאה לארגנטינה לסיוע מיידי לממשל, אך סורב על ידי הדירקטוריון. "הסירוב הזה כבר אותת לו שיש בעיה, כי עד אז הוא נסע עשרות נסיעות לחו"ל. פתאום כשאמרו לו שהוא צריך לדווח פרופ' רוטשטיין הבין שמתחילים לשאול שאלות. הוא ניסה לרתום חלק מהרופאים למלחמה ולכתוב מכתב לנשות הדסה נגד יו"ר הדירקטוריון דליה איציק. הצעד הצליח בחלקו כי היו רופאים שאכן עשו את זה. הוא ניסח איזה מכתב שלפיו הם מעוניינים שפרופ' רוטשטיין ימשיך להבריא את המוסד, וגם הפעיל לחצים מאוד גדולים כדי שחלק מהרופאים הבכירים יופיעו לפני נשות הדסה וחברי הדירקטוריון וידברו בעדו. זה מהלך שבסוף לא צלח".
הזעם על הבונוס
יצוין כל שנה רשאי המנכ"ל למשוך בונוסים כספיים בהסתמך על ביצועים כספיים. כך גם עשה המנכ"ל בשנת 2019 - כאשר משך לעצמו 300 אלף שקל כבונוס. אלא שסוגיית הבונוס נמשכה גם השנה. ל"ידיעות ירושלים" נודע כי לחברי הדירקטוריון הגיעו בקשות ממקורביו לקבל בונוס של 300 אלף שקל.
"איך אתה מעיז לבקש סכום כזה ממוסד שמפסיד. הסכום הזה מחזיק חמישה רופאים במשך שנה", אומר גורם בהדסה. לדברי אותו גורם, "יש מחלקות שנאנקות כי אין כסף. עצם הבקשה מהמקורבים התמיהה את הדירקטוריון".
המיועדת להחלפה
אחד השמות הבולטים כאפשרות להחליף את רוטשטיין בתפקידו הוא ד"ר אסנת לבציון־קורח, מנהלת בית החולים שמיר־אסף הרופא, שנחשבת למועמדת מועדפת על ידי נשות הדסה. במשך חמש שנים היא כיהנה כמנהלת הדסה הר הצופים, עד לפרישתה בקיץ 2017. השבוע, בתגובה להערכה כי היא תיכנס לנעליו של מנכ"ל הדסה, היא אמרה ל"ידיעות ירושלים": "רוטשטיין עוד לא עוזב, ואלה פשוט דברים לא רלוונטיים. אני מאוד מעריכה את זאב, מאוד מעריכה את נשות הדסה ואני מקווה שהם יגיעו לעמק השווה והכל יהיה בסדר".
נקודות ציון בהדסה בעת כהונתו כמנכ"ל:
2017: משבר במחלקה ההמטואונקולוגית: בכירים מתפטרים
2016: עימותים חוזרים עם רופאים ועם יו"ר ועד העובדים
2018: קרב וחילופי עלבונות עם בית החולים שערי צדק
2020: עימות עם משרד האוצר בגלל הגירעון הגדל
2021: בהדסה מתקשים לשלם כסף לשלם לספקים
מטעמו של המנכ"ל נמסר: "מנסים להשחירו כדי לתרץ את ההדחה"
מטעמו של פרופ' רוטשטיין נמסר בתגובה: "למישהו לוחץ להשחיר את שמו של פרופ' רוטשטיין כדי לתרץ הדחה של מנכ"ל בעל רקורד מוכח ופעילות בלתי פוסקת למען בריאות תושבי ישראל - וירושלים בפרט.
"פרופ' רוטשטיין ידוע כאיש ביצוע ישר והגון עם קריירה ציבורית ארוכה ותרומה למדינה, ומובן שכל האשמות השווא שעליהן נשאל הן עורבא פרח. הנתונים הכספיים הבעייתיים של הדסה ושל כל בתי החולים הציבוריים במדינה נובעים מהפסקת תמיכות המדינה וחיובם על ידי המדינה לתת שירותים במחירי הפסד. לעניין זה חייבים לקרוא את דוח מבקר המדינה שמעביר ביקורת קשה על מדיניות האוצר בנושא זה.
"הנושא הועלה לבג"ץ על ידי הדסה ובתי החולים הציבוריים, ולפי קביעתו הזמנית - יש לבתי החולים הציבוריים כולל הדסה קייס מצוין והמדינה חייבת להתייחס לכך.
בג"ץ ציין בהערת אגב לטובה את פרופ' רוטשטיין והדסה על האומץ בעצם העלאת הנושא אליו.
"פרופ' רוטשטיין לא שלח מעולם אף שליח לבקש כלום מאף אחד! האמת מאחורי השתלת ידיעה שקרית זו היא שכנראה נשות הדסה, באמצעות שליח – עורך דין ידוע, נפגש מיוזמתו עם גורם מקורב, והציע באמצעותו
"הצעות מפתות לפרישה שקטה של רוטשטיין בתמורה הולמת, זאת ללא ידיעתו או שיתופו של פרופ' רוטשטיין. כאשר רוטשטיין שמע על יוזמה זאת הוא הפסיק את התהליך.
לעומת זאת, בונוס שנתי למנכ"ל הדסה הינו חלק מחוזה ההעסקה כמקובל בהדסה. הבונוס השנתי אושר כדין על ידי הדירקטוריון בהדסה ועל ידי המדינה, בהתאם לאמות מידה ברורות שבהן בית החולים חייב לעמוד. השנה חלוקת הבונוס בגין שנת 2020 מעוכבת על ידי הדירקטוריון מזה חודשים בניגוד להסכם.
"באשר לנסיעותיו לחו"ל, פרופ' רוטשטיין אינו מרבה בנסיעות לחו"ל. בשנה וחצי האחרונות הוזמן פעמיים לאיחוד האמירויות, פעם אחת לטקס החתימה על הסכמי אברהמס כאחד מנציגי ישראל, ולדיון על הסכם שיתוף פעולה של הדסה עם איחוד האמירויות. בשתי הנסיעות האלה הדסה לא חויבה כלל בהוצאות הנסיעה. בנוסף השתתף פרופ' רוטשטיין מטעם הדסה בכנס של מכון היצוא למתן הרצאה מקצועית בנושא סייבר ברפואה שנערך בדובאי. אומנם לא נדרש בתקנון באופן פורמלי אישור הדירקטוריון לנסיעות המנכ"ל, אבל הדעת נותנת שכל נסיעה בתפקיד ובמימון הדסה תאושר על ידי מנהל ובמקרה של המנכ"ל - על ידי הדירקטוריון, וכך אכן נעשה.
"הטענות בנושא ריבוי ראיונות לתקשורת מתעלמות מכך שמנכ"ל הדסה נחשב למוביל דעה בישראל ומחוץ לה, ומרואיין תחת כותרת 'הדסה', מה שמעצים את מובילותה ובינלאומיותה של הדסה בארץ ובעולם.
"במקביל - ולא במקום, שוקד פרופ' רוטשטיין על שיקום והתעצמות בית החולים, שאכן בוצע במהלך כל חמש וחצי השנים האחרונות, וכל הנתונים הכספיים והתפעוליים מצביעים על כך בדיו כחולה ולגאוות תושבי ירושלים.
"אין כל ממש בטענות לגבי זלזול באנשי צוות. המחלוקות בין המנכ"ל לדירקטוריון הן מהותיות ונוגעות לאסטרטגיה של ביה"ח כחלק מהאסטרטגיה הכוללת של כל בתי החולים הציבוריים בארץ. מטיבן של מחלוקות אלה להתברר בפורום המתאים ולא מעל דפי העיתון".
לעדכונים נוספים – חדשות ירושלים