תגידו בהצלחה לחמישה 'צוללי ביצות', שעשו בימים האחרונים את הדרך מגן החיות בירושלים לשמורת עין אפק שבצפון. הדבר נעשה במסגרת פרויקט השימור וההשבה לטבע של בעל החיים הזה, ששותפים לו רשות שמורות הטבע וגן החיות התנ"כי.
1 צפייה בגלריה
צוללי הביצות בעין אפק
צוללי הביצות בעין אפק
צוללי הביצות בעין אפק
(צילום: אריאל קדם, גן החיות התנ״כי)
אגב, 'צוללי הביצות' אינם ברווזים אלא משתייכים לתת־קבוצה נפרדת בסדרת האווזאים. הם קטנים והליכתם על היבשה נראית מסורבלת במיוחד. הצוללים ניזונים מפרוקי רגליים ודגים, אך בעיקר מצמחים הגדלים בתוך המים. הם צוללים גם לעומקים של כ־10 מטר כדי להגיע למזונם (ומכאן שמם). טווח התפוצה של הצוללים מתפרס ממרכז אפריקה, דרך מרכז ומערב אסיה ועד לרוסיה וקזחסטן, שמהווים את עיקר אזורי הקינון.

אל תקראו לו ברווז


עד שנות ה־60 הביצות הרבות, שאפיינו את אזור צפון הארץ ומרכזה, היוו בית לצוללי הביצות. עם השנים בוצעו פעולות ייבוש וניקוז שלוליות חורף. בנוסף הוקמו בריכות דגים ומט"שים מדופנים ביריעות פלסטיק ונטולי צמחייה. הדבר גרם לפגיעה באוכלוסייה המקומית, ומזה עשרות שנים תיעוד של קינון צוללי ביצות בארץ נחשב לאירוע נדיר.

קראו גם:

בעקבות הירידה המשמעותית של האוכלוסייה בארץ ולנוכח מאמצי שימור של צוללים אלה בארצות אחרות בעולם, בגן החיות התנ"כי הוחלט ליזום פרויקט השבה לטבע של המין הזה בשיתוף רשות הטבע והגנים. ב־2009 הובאו מגן החיות הצרפתי שבליל שני זכרים ושתי נקבות לשם הקמת גרעין בגן. שחרור פרטים לטבע החל בשנת 2011 ונמשך עד היום.

צוללי הביצות בעין אפק. צילום: אריאל קדם, גן החיות התנ״כי
(צילום: אריאל קדם, גן החיות התנ״כי)

שיחקו במחבואים


הווטרינרית הראשית של גן החיות התנ"כי, ד"ר נילי אבני מגן, מציינת כי תהליך הגידול של הצוללים הצעירים אינו פשוט ודרש מאמצים רבים מצוות הטיפול בגן. מתברר כי נקבות הצוללים הקימו קינים מוסתרים ברחבי צפריית עופות הביצה. לאחר איתור הקינים נלקחו הביצים על ידי צוות הטיפול למדגרה לשם הבטחת בקיעתן בתנאים אופטימליים. את האפרוחים שבקעו גידלו בנפרד על מנת להבטיח להם הזנה מיטבית וסביבה מוגנת ומותאמת לצרכים שלהם. רק בגיל שלושה חודשים הפכו הצוללים הצעירים לעצמאים לחלוטין, ואז הם הועברו למתקן נפרד בהמתנה לשחרורם אל הטבע.

עוד בעלי חיים בפרויקט השימור:

  • היחמור הפרסי
  • הנשר המקראי
  • הבז האדום

ד"ר מגן: "האתרים שנבחרים לביצוע ההשבות לטבע הם גופי מים קבועים עם צמחייה רבה שנמצאים במקום מוגן יחסית או שמורות טבע ובגבול התפוצה המוכר וההיסטורי של הצוללים. האיום על קיום המין העדין והנחבא הזה עודנו חזק וממשי בשל השינוי במאגרים המשמשים את הצוללים, לכן מדובר בפרויקט בעל חשיבות עליונה לשמירה על מגוון המינים בטבע הישראלי".
מנכ"ל גן החיות התנ"כי, זיו איילון: "שימור והשבה לטבע הישראלי של מינים שנכחדו או שהם בסכנת הכחדה עומדים בלב הפעילות שלנו בגן החיות. שחרור הצוללים לטבע מצטרף לשורה ארוכה של פרויקטים בתחום שאנו מובילים בהצלחה בגן, ובהם ההשבה לטבע של היחמור הפרסי ושל הנשר המקראי, מרכז ההדגרה הארצי לעופות דורסים, שימור הבז האדום ורבים אחרים".