רקדני ברייקדאנס צעירים וותיקים הגיעו בסוף השבוע האחרון להיפרד מרחבת השחמט האהובה הנמצאת ברחוב לונץ שבמדרחוב בן יהודה. הרחבה היא חלק מרכזי במדרחוב בן יהודה בירושלים, ומהווה מוקד תרבותי ותיק שהיה עבור רבים הבסיס של תרבות הברייקדאנס בירושלים ושחקני שחמט. כעת נמצאת הרחבה תחת איום בשל תכנית להעברת דחסן אשפה תת-קרקעי למרכזה, לטובת מסעדת יוקרה המתוכננת להיפתח בפינת רחוב שמאי.
3 צפייה בגלריה
הפחים ברחוב לונץ
הפחים ברחוב לונץ
הפחים ברחוב לונץ
(צילום: באדיבות התושבים)

"הרחוב הזה הוא מאוד בעייתי", אומר בעל חנות הפיצה 'כמעט חינם' מזה 6 שנים, יוסף חדד. "יש לי היתר של 4 שולחנות וכסאות ושמשייה. אבל בגלל הפרויקט של המלון שאנחנו סובלים ממנו, מקפלים לי את השמשייה ומרימים אנשים באמצע לאכול, כי זה השביל שנתנו להם עבור המשאיות שלהם. בנוסף לזה לפני שבועיים התחילו פה חפירות. ראינו בור, בלי לתלות מודעות ובלי כלום. אמרו לי שפה יהיו פחים מוטמנים. הלכנו לעירייה ושם אמרו לנו שאלה תוכניות של שנים שפשוט לא יצאו לפועל. ואז בא המלון ואמר שהפחים שהיום ברחוב שמאי בפינה יעברו עלינו, על בעלי העסקים. 2 מטר מהשולחנות והכיסאות שלי יהיה פח".

3 צפייה בגלריה
לוח השחמט ברחוב לונץ
לוח השחמט ברחוב לונץ
לוח השחמט ברחוב לונץ
(צילום: באדיבות התושבים)

"זה גזר דין מוות עבור העסק שלי ואחרים. כל ההתנהלות - מתחת לרדאר. יש פה קהילה שכל יום חמישי מגיעה ויש פה אירועי ברייקדאנס ותחרויות ופעם בשנה יש תחרות גדולה. יצאו מפה אלופי עולם".
בעלי העסקים התאגדו ופנו לבית המשפט שבינתיים נתן צו הפסקה לשבועיים. "את הקורונה הצלחתי לעבור בשיניים", אומר חדד בכאב, "אבל את העבודות אני לא יודע אם אצליח לשרוד".

אתר תרבותי


כ-200 מתנגדים חתמו על עצומה נגד הריסת הרחבה. בעצומה נכתב, בין השאר: "אלופי עולם כמו בי-בוי פוטר גדלו על לוח השחמט. רבל סאן היה עושה ראפ עם סגול 59 על השחמט בזמן שמארקי פאנק תיקלט. עידן טי, אלוף "מלך הברייקדאנס" של ערוץ 2, התאמן על השחמט מדי שבוע. ברייקינג הוא עכשיו ספורט אולימפי, דרך אגב. פוטר מדורג במקום ה-30 בדירוג העולמי. כל זה, ועוד, הופכים את לוח השחמט לאתר תרבותי והיסטורי חשוב בירושלים".

3 צפייה בגלריה
קבוצת הברייקדאנס נפרדת
קבוצת הברייקדאנס נפרדת
קבוצת הברייקדאנס נפרדת
(צילום: יהודה פישמן)

"איש עסקים פרטי לא אמור להשתלט על רחוב ציבורי ולשנות אותו בצורה כזאת", אומרים בעלי העסקים ברחוב. "אם הוא היה פילנתרופ שתורם לשיפור הרחוב לטובת כולם, סבבה. אבל הוא לא פילנתרופ. הוא הופך את הרחוב הציבורי לגרוע יותר".
למרות גשם, שירד ביום חמישי, באו אלופי ישראל לשעבר ואלופי ארץ בהווה וחברים נוספים ויצרו מעגל פרידה.

קראו גם:

מעיריית ירושלים נמסר: "שדרוג הדחסנית נועד לתת מענה לבעלי העסקים הקיימים במתחם, לתמוך בצמיחה ובפיתוח העתידי באזור, לייעל את מערך פינוי האשפה ולשפר את נראות המרחב הציבורי.
"העירייה פועלת בהתאם להחלטת בית המשפט, אשר אוסרת ביצוע עבודות בלתי הפיכות הקשורות לדחסנית, אך מתירה ביצוע עבודות בסביבתה – כדוגמת תיקון המדרחוב הסמוך לפח, על מנת למנוע נזקים ותאונות. בנוסף, רצפת לוח השחמט במקום תישמר ולא תינזק בעת העבודות. טרם תחילת העבודות, קיימה העירייה דיאלוג עם כלל בעלי העסקים הפועלים במתחם, במטרה למצוא פתרון מאוזן אשר יענה על הצרכים השונים, ואף הגיעה להסכמה עם חלקם".