כאן ילמדו בכיף. בעוד שבעבר שיפוץ בית ספר הסתכם בצביעת המסדרונות והחלפת האסלות, היום מבקשים מנהלי המוסדות החינוכיים בעיר לנצל את חודשי הקיץ 'המתים' לשידרוג מבני בתי הספר כדי לממש את מימוש החזון הפדגוגי שהם חולמים עליו. עם אדריכלים צמודים וסיוע ומימון של מינהלת החינוך (מנח"י) בתי הספר בבירה הופכים את הכיתות ואת המרחב הציבורי שלהם לדבר הכי רחוק מהכיתה והלוח שהכרנו.
4 צפייה בגלריה
הכיתות ומגרשי החוץ שודרגו. בית הספר בהר נוף לבנים ולבנות
הכיתות ומגרשי החוץ שודרגו. בית הספר בהר נוף לבנים ולבנות
הכיתות ומגרשי החוץ שודרגו. בית הספר בהר נוף לבנים ולבנות
(צילום: אלייסר בע"מ)

שיעור בחדשנות


בין החידושים שיוכנסו השנה לבתי הספר בעיר תוכלו לראות קירות מזכוכית לכיתות, 'חדר קסם' לשחרור כעסים, כיסאות מסתובבים וקופצניים לבעלי בעיות קשב וריכוז, מקרני סרטים משוכללים, לוחות חכמים, חדר 'מייקרים' עם מדפסות תלת־ממד ועוד.
"אנחנו מעודדים כל מנהל בית ספר באשר הוא לחדשנות וליצירתיות", אומרת סגנית ראש העירייה, חגית משה, שמחזיקה בתיק החינוך. "זה הופך את חוויית הלימוד לאקטיבית ולכזאת שמפעילה את כל החושים. היא מביאה להגברת הרישום לבתי הספר המשודרגים, ולאט לאט בכל שנה גם בתי הספר הכי שמרניים נכנסים לפרויקט".

שדרוג כבקשתכם


אז איפה כבר ניתן לראות את השינויים? בממ"ד 'אור תורה רמות' רצו להתחדש עם 'חדר קסם', שמסייע לוויסות חושי. הקירות יכוסו בספוגים מיוחדים, ויוצבו מתקנים נוספים כדי לאפשר לתלמידים שחייבים לשחרר אנרגיה וכעסים לקפוץ ולהשתולל בלי להיפגע ובלי להזיק לסביבה. עוד בבית הספר הוקמה חצר מוטורית עם מתקנים לחינוך מיוחד, כולל הדרכה פרטנית של ריפוי בעיסוק, הליכה בשיווי משקל וקידום יכולות וכישורי מוטוריקה עדינה וגסה.

4 צפייה בגלריה
חדר מוזיקה ב'אפרתה'
חדר מוזיקה ב'אפרתה'
חדר מוזיקה ב'אפרתה'
(צילום: באדיבות עיריית ירושלים)

בבתי הספר היסודיים בהר נוף לבנים ובנות יחלו את שנת הלימודים תשפ"ד עם מגרשי ספורט הכוללים מתקנים מדוגמים. בבית הספר 'פרנקל' בגבעה הצרפתית רצו במשך שנים ספרייה אבל לא היה לכך תקציב. מנגד, למינהל הקהילתי של השכונה דווקא היה תקציב לספרייה עירונית אלא שלא היה מיקום. השילוב שנוצר הוא ספרייה משותפת בחלל בית הספר, לילדים בשעות הבוקר, ולמבוגרים, בכניסה נפרדת, בשעות אחר הצהריים. מודל כזה ייושם בקרוב גם בגבעת מרדכי.
בבית הספר 'אפרתה', השוכן במבנה ההיסטורי לשימור, החליטו ללכת על הקמת חדר מוזיקה אקוסטי. המקום התחדש בבמה, בציוד הגברה וסאונד ובכל מה שצריך להופעה חיה של להקת נוער חובבנית.
בנוסף לכל אלה, בתי הספר המשופצים יזכו גם לריהוט חדשני. חלקם יקבלו שולחנות אישיים ופינות לימוד פרטניות. חדרי המורים יזכו אף הם לרענון, וגם סביבת עמדת המורה עם השולחן הקונבנציונלי עומדת להיעלם מן העולם לטובת לימוד פרונטלי פנורמי ב־360 מעלות, כשהמורה יוכל להסתובב בכיתה ובאמצעות עזריים טכנולוגיים ללמד ולכתוב על כל קירות הכיתה.
"התהליך הוא די פשוט", מתארת משה. "המנהל מגיע אלינו עם רשימת הצרכים והמטרות של המוסד שלו. הצוות המקצועי של מנח"י מייעץ לו וחושף אותו לאפשרויות התכנוניות. יחד הם מגבשים תוכנית עם מפרט, ואנחנו בעירייה מאשרים, מתקצבים ודואגים להקמתה אצלו בבית הספר".

4 צפייה בגלריה
כיתות וחללים שטרם נראו. 'נועם קרית משה'
כיתות וחללים שטרם נראו. 'נועם קרית משה'
כיתות וחללים שטרם נראו. 'נועם קרית משה'
(צילום: שולי פרבר)

אולי זה המקום לציין כי אומנם המטרה היא לתת מענים וליצור הנגשה טובה יותר של המוסד החינוכי לתלמידים, אך אין ספק שכל הבנייה החדשה והמקורית תהווה אתגר לתלמידים ואפילו למורים, שיצטרכו ללמוד כיצד להסתגל לסביבה החדשה ולהתאקלם בה.


עניין של גישה


חלק נכבד מתקציב השיפוץ הולך גם למיזמים אלמנטריים שכבר הפכו לסטנדרט מחייב. מיזוג כל כיתה למשל, שפעם היה חזון רחוק, הפך בשנים האחרונות לצורך בסיסי, וכעת נותרו רק מעט בתי ספר ומוסדות חינוך שטרם טופלו. גם תשתיות האינסטלציה והחשמל עוברות שדרוג והתאמה לדרישות ולטכנולוגיות העדכניות.
מעבר לכך, על פי חוק ההנגשה, מנח"י מחויבת להתקין מעליות בלא מעט מוסדות חינוך ולספק פתרונות נגישות לבעלי מוגבלויות במבני בתי הספר הישנים. יצוין כי חובת ההנגשה חלה לא רק במקרה שיש ילד אחד או יותר הזקוקים לכך, אלא גם במקרה של הורים בעלי נכויות לתלמידים המתחנכים במוסד. תהליך ההנגשה במבנים ותיקים, שלקם אף נתונים תחת הגבלות שימור, הוא תהליך מורכב שמצריך לא אחת פתרונות יצירתיים, שחלקם אף עשויים להיות כרוכים בעלויות גבוהות.

4 צפייה בגלריה
חגית משה
חגית משה
חגית משה
(צילום: יואב דודקביץ')

בין בתי הספר הישנים שכבר סיימו תהליך הנגשה מלא ניתן לציין את בתי הספר 'ארגנטינה', 'פלך בנות' ו'נועם בנים ובנות'.

השיפוצים במספרים


סך כל היקף מיזם השיפוצים בבתי הספר ובגני הילדים בחודשים הקרובים יעמוד השנה על כ־300 מיליון שקל. מדובר בתקציב שמנח"י מעמיד מהתקציב הבלתי רגיל (תקב"ר) הכולל שלו. בשנים האחרונות התקציב הולך וגדל מדי קיץ, ומספר מוסדות החינוך שנכנסים למיזם מתרחב בהתאם. מרתון השיפוצים בקיץ 2023 כולל 46 מסגרות שונות, ובהן תיכונים, בתי ספר יסודיים, חטיבות וגני ילדים מכל המגזרים: ממלכתי, ממלכתי־דתי, המגזר הערבי, המגזר החרדי המוכר ותלמודי התורה. זה מבצע לא פשוט, שבו נוטלים חלק עשרות קבלנים ומאות עובדים. על כולם כמובן לעמוד בדד ליין קשיח של פתיחת שנת הלימודים ב־1 בספטמבר.

עוד בחדשות:

לצד השיפוצים של בתי הספר הקיימים יש תקציב נוסף שמיועד לתוספת של כיתות לימוד חדשות, בהתאם לצרכים ולביקושים בשטח. כאן מדובר בתקציב שכ-75 אחוז ממנו מגיע ממשרד החינוך והעירייה משלימה את 25 האחוזים הנותרים. השנה צפויות לקום 240 כיתות לימוד חדשות בסך הכל.
"מאשת חינוך הפכתי כבר למומחית בתכנון ובנייה", צוחקת משה. "אישית, הכי מרגש אותי לשמוע שבתי הספר גדלים ושסיבת השיפוץ היא הגידול בביקוש. יותר ויותר הורים צעירים בוחרים להישאר כאן בגלל האיכויות והחדשנות של מערכת החינוך. אנחנו גם קולטים תלמידים רבים מהיישובים מסביב, מגוש עציון, מעלה אדומים ומבשרת ציון. אך לצערי את חלקם אנחנו כבר לא מסוגלים לקלוט כי העדיפות הראשונית היא כמובן לירושלמים".