בעקבות גל הקור "קורל", חוזרים לשגרה: הלימודים במוסדות החינוך ובמוסדות הרווחה בירושלים יחזרו לפעילות שגרתית ממחר (יום ג'). לאחר הערכת מצב שהתקיימה בחמ"ל העירוני ועם סיום גל הקור שפקד את אזורנו, הוחלט כי הלימודים ממחר, במוסדות החינוך ובמוסדות הרווחה בבירה, יחזרו לפעילות שגרתית.
שלג ברחוב יפו בירושלים
(צילום: איתמר כהן)
תחזית מזג האוויר להמשך השבוע
מהשירות המטאורולוגי נמסר כי ביממה האחרונה השלג הקל הגיע גם להרי המרכז וירד מדי פעם בהרי השומרון, בירושלים ובגוש עציון, אולם ללא הצטברות על הקרקע.
מחר (יום שלישי) נעלה מעט בירושלים ל-6 מעלות ביום ו-2 בלילה.
מיום רביעי ואילך הטמפרטורות חוזרות למצב רגיל של חורף ירושלמי, 11 ביום ועד 5 בלילה, כשמגמת ההתחממות תימשך גם בימים שלאחר מכן, כפי שמראה קצה התחזית לפי שעה.
לשמור על הקשישים בקור הירושלמי
ד”ר משה פיגדור, מנהל מלר"ד מאוחדת בירושלים, מציע טיפים לשמירה על הבריאות שלכם ושל הקרובים לכם. הוא מסביר: "היפותרמיה זהו מצב שבו הגוף מתקרר מאוד ולא מצליח להתחמם לבד. חום הגוף בדרך כלל הוא סביב 37 מעלות צלזיוס במקרה של היפותרמיה חום הגוף יורד מתחת ל-35 מעלות. היפותרמיה יכולה להתרחש בשהייה ממושכת באוויר או במים קרים. תינוקות, ילדים קטנים וקשישים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח היפותרמיה. תינוקות בדרך כלל לא מודעים לכך שחום הגוף יורד, וקשישים נוטים יותר לסבול ממחלות רקע או ליטול תרופות העשויות להשפיע על חום הגוף".
איך נזהה אותה?
"התסמינים כוללים צמרמורת שהיא תגובה פיזיולוגית כדי להעלות את טמפרטורת הגוף. יש לציין שבמקרים חמורים הצמרמורת דווקא פוסקת. מנגנון נוסף של הגוף להגנה מפני איבוד חום דרך העור הוא כיווץ של כלי הדם הקטנים, לכן עור הגוף של מטופל היפותרמי מקבל גוון חיוור ואף כחלחל, בעיקר בפנים, בשפתיים ובקצות האצבעות. תסמינים נוספים הם קושי לדבר ברור, בלבול, תחושת עייפות, נשימה מהירה מהרגיל, השתנה מרובה. מכיוון שהיפותרמיה יכולה להתפתח באיטיות ולגרום לבלבול, אדם עלול לא להיות מודע לכך שהוא סובל ממנה".
איזה נזק עלול להיגרם?
"היפותרמיה יכולה לגרום לבעיות חמורות, כמו ירידה בתפוקת הלב, ירידה בקצב הנשימתי ולדיכוי של מערכת העצבים. במקרים קשים יותר היא יכולה לגרום לאיבוד הכרה ואף למוות".
קראו גם:
מה עושים כאשר יש חשד להיפותרמיה?
"תלוי בחומרתה. כאשר קיים חשד להיפותרמיה חמורה, יש להזעיק עזרה רפואית באופן מיידי. במקרה זה, המטופל יועבר בהקדם לחדר מיון שם ינקטו בפעולות חימום מתקדמות על מנת להחזיר את חום הגוף לרמה תקינה באופן הדרגתי, כמו מתן נוזלים מחוממים דרך הוריד, מערכות חימום חיצוני מיוחדות, והנשמה עם חמצן מחומם אם נדרש. בשטח, יש להיזהר שלא לטלטל את המטופל בחוזקה, היות וזה יכול לגרום לו להפרעות מסוכנות בקצב הלב. במקרים קלים יותר מומלץ להעביר את המטופל בהקדם למקום חם יותר, להפשיט בגדים רטובים, לכסות בשמיכות ולתת שתייה חמה במידה והוא בהכרה ומסוגל לשתות.
"חשוב גם להתייחס לכווית קור - נזק של אבר מסוים, בד"כ אצבעות הידיים או הרגליים, כתוצאה מחשיפה לקור. במקרה כזה הימנעו משפשוף או עיסוי שעלולים להחמיר את המצב".
איך נעבור את הסערה הצפויה בשלום?
"כמו תמיד, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. לוודא שתינוקות וילדים קטנים לבושים בבגדים חמים וחובשים כובע. לקשישים יש לדאוג לחמם את דירתם כראוי. קבוצת סיכון נוספת הם דרי רחוב ואנשים עם התמכרות לאלכוהול המונע תשומת לב מירידת חום הגוף. אם הבחנתם באדם כזה בסביבתכם הזעיקו עזרה רפואית".
פורסם לראשונה: 12:00, 22.02.25