נתונים עגומים במאבק בזנות ובטיפול בנשים במעגל הזנות בירושלים, נחשפו ישיבה מיוחדת של הוועדה למיגור אלימות שנערכה בשבוע שעבר לרגל יום המאבק לאלימות נגד נשים.
בדיון שנערך בשיתוף חברת המועצה לורה ורטון, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, הוצגו נתונים מדאיגים על השלכות המלחמה על נשים, ועל תופעת הזנות בירושלים. לפי גורמי המקצוע אין נתון מדויק על אחוזי הזנות בירושלים, אבל הערכות מדברות על מקרים של כמה אלפים.
עם זאת, הנתונים מצביעים על היעדר אכיפה חריף כאשר רק 4 דוחות חולקו מתחילת השנה לצרכני זנות. מכמו כן עלה כי גם המענה הטיפולי אינו מספיק וכי תועדו רק כ-70 מקרים בלבד של טיפול בנשים בזנות בירושלים. מבחינת הנתונים הנוגעים לאלימות במשפחה בירושלים עולה כי ישנה ירידה בדיווחים ובתלונות במשטרה - אבל שהמקרים אשר כן דווחו היו על אירועים קשים ותלונות חמורות.
בנוסף, במשפחות של בני זוג משרתים או מגויסים נרשמת עליה משמעותית בפניות.בתום הדיון קראו חברי הוועדה לאכיפה מוגברת של חוקים במאבק בזנות ואלימות במשפחה, בכדי להבטיח עתיד בטוח לנשים בישראל ובירושלים בפרט.
"הנתונים שהוצגו בפנינו מעוררים הרבה דאגה וצריכים להטריד את כולנו", אמר מ"מ הוועדה סגן ראש העירייה, אדיר שוורץ. "הפער בין האכיפה והטיפול ובין מימדי תופעת האלימות המגדרית לסוגיה פשוט גדול מדי. יחד ניקח אחריות ונחזק הן את גופי האכיפה והן את גופי הטיפול השונים, לצד מהלכים חינוכיים והסברתיים".
מדובר בבעיה מתמשכת. "ההערכה היא שיש בירושלים מאות נשים וגברים בזנות, אך טרם הגענו אליהם", אמרה ל-mynet בשנה שעברה סיון דרשן, מנהלת 'מרכז לוינסקי', שמטפל בנשים וגברים הנאלצים למכור את גופם. מתברר כי לאחרונה נערך דיון ראשון בנושא בוועדה למעמד האישה של העירייה. בין היתר נחשף שם כי 46 נשים וגברים כבר מקבלים טיפול וסיוע, אולם בשל מחסור באמצעים ויכולת 25 נמצאים ברשימת המתנה.
"רובם החלו לספק שירותי זנות מגיל 13-12 - אף אחד לא הגיע לזה בגיל 40", אמרה דרשן, עובדת סוציאלית קלינית בהכשרתה ומטפלת רגשית ומינית. "זה מתחיל בגיל ההתבגרות, כשהם הבינו שהם יכולים לקבל משהו תמורת מין, כמו אוכל, שתייה, ג'ינסים ובשמים. לאט־לאט התמורה הופכת להיות אחרת, ככל שהגיל משתנה. בקרב גילאי 16-15 יש כבר הבנה שניתן לקבל כסף תמורת מכירת הגוף".