עוד מגדלים על חשבון טבע נדיר וייחודי: הוועדה המקומית לתכנון ובניה בעיריית ירושלים החליטה להמליץ לוועדה המחוזית לאשר את תכנית מתחם כרמית החדש שעשוי לפגוע באופן בלתי הפיך בטבע הייחודי שבאזור — בשולי שכונת קריית היובל ומעל עין כרם. במקום, שמהווה אתר טבע עירוני בעל ערכיות גבוהה עם 600 עצים, אמורות להיבנות כ-1,000 יחידות דיור במגדלים בני 30 קומות ושני בתי מלון.
4 צפייה בגלריה
עין כרם
עין כרם
עין כרם
(צילום: אלכס קולומויסקי)
4 צפייה בגלריה
עין כרם
עין כרם
הטבע סביב עין כרם
(צילום: אלכס קולומויסקי)

התושבים, מגובים במאות התנגדויות גם של אנשי מקצוע, יוצאים למאבק עיקש, טוענים כי היא צפויה לגרום לפגיעה חמורה באתר טבע עירוני בעל חשיבות אקולוגית ונופית, ולסתור את תוכנית המתאר העירונית לטבע עירוני. כמו כן, הם מציינים את היעדר תסקיר השפעה על הסביבה כנדרש ואי-קבלת חוות דעת מקצועית ממחלקת הקיימות טרם קבלת ההחלטה. לטענתם, התוכנית פוגעת במטרות תוכנית האב יובלים-גנים, המעודדת התחדשות עירונית, ומתעלמת ממצב תשתיות התחבורה והמערכות הציבוריות בקריית יובל, שנמצאות כבר כיום על סף קריסה.
בנוסף, הם מדגישים כי האזור אינו ממוקם על ציר הרכבת הקלה, ואין פתרונות תחבורה מספקים, והתוכנית רק תחמיר את בעיות התחבורה באזור. התושבים גם מצביעים על כך שהתוכנית אינה מתייחסת למבנה לשימור המצוי בשטח, ותגרום לפגיעה משמעותית בכפר עין כרם, המהווה נכס תרבותי ותיירותי מרכזי. פגיעה זו עשויה גם להשליך באופן שלילי על האפשרות להכיר בכפר כנכס מורשת עולמית מטעם אונסק”ו.
4 צפייה בגלריה
תהפוך למתחם מגורים ומלונאות. פנימיית כרמית
תהפוך למתחם מגורים ומלונאות. פנימיית כרמית
המתחם המדובר
(צילום ארכיון: שלומי כהן)
4 צפייה בגלריה
יוסי חביליו
יוסי חביליו
יוסי חביליו
(צילום: ישראל כהן)

ממטה המאבק נמסר כי ״בדיון התנהל מאבק עיקש, ובמהלכו הוצגו טענות מקצועיות וחוקיות רבות נגד התוכנית. לצערנו, הוועדה בחרה להתעלם מרוב ההשגות, ולמרות מספר שינויים מינוריים שהוכנסו, הוחלט להמליץ על אישור התוכנית. מטה המאבק מאמין כי יש בסיס חזק לערער על החלטת הוועדה, הן במסגרת דיוני החוקר שמונה על ידי הוועדה המחוזית, הן בערר לוועדות ארציות ואף בהליך משפטי, אם יהיה בכך צורך. אנו קוראים לכל מי שחשוב לו לשמור על הטבע, על התרבות, ועל איכות החיים בעיר, להצטרף אלינו למאבק בתוכנית כרמית. יחד נעמוד על זכותנו לשמור על ירושלים ירוקה, מתחדשת ומאוזנת״.
המתנגד הבולט לתכנית הוא סגן ראש העיר יוסי חביליו, שטען שהתכנית רעה לאתרי הטבע בירושלים, רעה לשכונת עין כרם וקרית יובל, פוגעת בהתחדשות העירונית ותיצור כאוס תחבורתי אדיר. לדברי חביליו בוועדה, הערך היחיד של התכנית הוא רווח כספי ליזמי התכנית.

בהודעה לעיתונות שפרסמה עיריית ירושלים נמסר בתגובה: ״הוועדה דחתה את מרבית מההתנגדויות לנוכח העובדה שהתוכנית תואמת את המדיניות העירונית לפיתוח ועיבוי השטח העירוני והגדלת היצע יחידות הדיור, תוך הגנה מרבית על השטחים הפתוחים והירוקים, עם דגש על אלו בעלי הערכיות הגבוהה. התכנית מייעלת ומנגישה את השטח הקיים המיועד לאזור מגורים עירוני, וכיום מופר ומבונה בחלקו, על ידי ציפוף ועירוב שימושים בשטחים הצמודים לשכונת קריית יובל ולציר הרק"ל. תוכנית זו משתלבת עם הבניה העתידית בסביבת המתחם וקו הרקיע שלה. בנוסף, התכנית מעבירה לשימוש הציבור כ- 45 דונם של שטח פתוח פרטי, שיהפוך לפארק ציבורי פתוח, אשר הוועדה החליטה לקבוע בשלביות הביצוע את הבטחת פיתוחו. הפארק יונגש לדיירי המתחם ולתושבי שכונת קריית יובל המתפתחת וזקוקה לשטחים פתוחים ונגישים״.