הסיפור הבלתי נגמר של בית קולנוע "סמדר" המיתולוגי במושבה הגרמנית מקבל בימים האחרונים עוד טוויסט בעלילה - בעלי הנכס החליטו להוציאו למכירה יחד עם מבנה המלונית הצמוד לו, כך פרסמנו לראשונה ב-mynet ירושלים. הדבר עלול לסכן את המשך הפעלת בית הקולנוע ההיסטורי שבעוד חמש שנים אמור היה לחגוג 100 שנה להיווסדו.
המתחם כולל את אולם הקולנוע ובו כ-300 מקומות ישיבה אותו מפעילה רשת בתי הקולנוע לב. לצידו בית קפה ומסעדה שאינם פעילים בחודשים האחרונים. בנוסף מוצע למכירה כחלק בלתי נפרד גם מבנה בית המלון הוקם הצמוד ובו 23 חדרי אירוח. סך המחיר המבוקש עומד על 43 מיליון שקל.
משפחה מהסרטים
אריה צ'צ'יק היה הבעלים והמנהל המיתולוגי של קולנוע סמדר מהיווסדו ובמשך כ-25 שנה. הוא היה הקופאי, הסדרן וגם מקרין הסרטים בעצמו כשאשתו מכרה במזנון בהפסקות ושתי בנותיו ניקו בתום הסרט את אולם בית הקולנוע. צ'צ'יק רכש עם שלושה חברים את המקום לאחר קום המדינה מידי אפוטרופוס לנכסי נפקדים שכן בעלי הנכס גורש עוד על ידי הבריטים בתקופת מלחמת העולם השנייה, עקב היותו גרמני.
בשנת 1950 רכש צ'צ'יק את החלק שלחבריו ונותר הבעלים היחידי של הקולנוע. לאחר מותו נחלט במאבקי ירושה וסכסוכים משפטיים בין שתי בנותיו שנמשכו רה חריש.
נאווה הגישה ראשונה תביעה לבית המשפט בו דרשה לקבל צו לפירוק השותפות עם אחותה בנכס. היא אף מכרה את חלקה לחברת נדלן בשנת 2003 אך בית המשפט פסל את הליך המכירה. כעבור מספר שנים הנכס הועבר כולו לשליטה בלעדית של אחותה שרה. בשנת 2009 הוצא המתחם למכירה בעקבות החלטת בית המשפט אך הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעירייה החליטה על הכרזת המבנה לשימור והשארת ייעודו כאולם קולנוע הכשילה את הכוונה למכור את המתחם.
סדק בתקרה
רק לפני כחמש שנים כמעט ונסגר קולנוע סמדר ירק ברקע האחרון נמצא הסדר להמשך הפעלת עד היום בעצם. הכוונה היתה לסגור את המקום בסוף שנת 2016 עקב מחלוקת בין בעלי הנכס למפעלי בית הקולנוע בדבר עלויות שיפוץ נרחב שנדרש לחיזוק תקרת המבנה בו נתגלה סדק ועמידה בתנאים חדשים, אז, של מכבי האש.
קראו גם:
בסוף, בהתערבות סגן ראש העירייה דאז, עופר ברקוביץ נחתם בעירייה הסכם לפיו העירייה גם תבטיח הכנסות עתידיות לבית הקולנוע ותקיים שם השתלמויות לעובדים וימי עיון לגיל השלישי.
'לב סמדר': תקציר העלילה
1928: הקמת קולנוע 'אוריינט' לקציני המנדט הבריטי בלבד
1936: המקום נפתח להקרנות מסחריות לציבור הרחב
1937: הושכר לבעלים יהודי ונקרא 'קולנוע אפרת'
1947-1939: הושכר לבעלות ערבית, תחת השם 'ריג'נט סינמה'
1948: הועבר לידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים
1949: נמכר לארבעה ישראלים, שניהלו את המקום כקואופרטיב. שם המקום שונה ל'קולנוע סמדר'
1950: אריה צ'צ'יק קונה את חלקם של שלושת חבריו ונשאר הבעלים היחיד של המקום
1996: רשת 'סרטי שני' שוכרת את הקלונוע. שם המקום משתנה ל'לב סמדר'
1998: בתו של אריה, נאווה צ'צ'יק, מגישה לבית המשפט תביעה לפירוק השותפות בנכס עם אחותה שרה צ'צ'יק חריש
2003: נאווה צ'צ'יק מוכרת את חלקה לחברות נדל"ן
2009: בית המשפט פוסל את עיסקת המכירה ומעביר את כל זכויות הנכס לידי שרה חריש. המתחם מוצא למכירה במלואו
2009: הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מכריזה כי המבנה מיועד לשימור מחמיר מלא ללא תוספות בנייה וכי לא ניתן לשנות את ייעודו
2016: איום על סגירת המקום לנוכח דרישת מכבי האש לתקן את תקרת המבנה ולהנגישו
2017: נחתם הסכם בין בעלי הנכס לבין 'סרטי שני' להסדרת עלות השיפוצים ביניהם תוך סיוע עירוני
מכל הלב
רשת סרטי שני, המחזיקה את רשת בתי הקולנוע לב בארץ, הגיעה לירושלים באמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת ולקחה לידיה את ניהול והפעלת קולנוע סמדר שהיה נתון עד אז בידי משפחת צ'צ'יק שניהלו את המקום באווירה משפחתית.
רשת לב שיפצה את כל המבנה מבנים, פתחה אתר אינטרנט, הקימה ושיווקה מועדון כרטיסי מינוי והצילה את המקום מסגירה. שם בית הקולנוע השתנה באופן רשמי ל 'לב סמדר' אך כל הירושלמים מקצרים וקוקים עד היום למקום בשמו המקומי מקום המדינה 'סמדר'. השם דרך אגב ניתן בתחרות לציבור הרחב שהזוכה היתה תיכוניסטית בת 14 שזכתה בכניסה חינם לסרטים במשך שנה תמימה.