סטודנטים ממכללת עזריאלי להנדסה בירושלים פיתחו מערכת מצילת חיים לטיהור מי שתייה ביבשת אפריקה. מדובר בפתרון לשימוש ביתי באזורים כפריים באפריקה בהם אין תשתיות להולכת מי שתייה.
1 צפייה בגלריה
שלב הבדיקות. "הסתכלו עלינו כאילו נפלנו מהירח"
שלב הבדיקות. "הסתכלו עלינו כאילו נפלנו מהירח"
שלב הבדיקות. "הסתכלו עלינו כאילו נפלנו מהירח"
(צילום: פרטי)
המערכת פותחה במסגרת פרויקט משותף של מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים, אוניברסיטת סן דייגו ואוניברסיטת אמבררה באוגנדה, והיא נחקרה לעומק במהלך השנה האחרונה במעבדה לטכנולוגיות סביבתיות שבמכללת עזריאלי וצלחה את כל הבדיקות המחמירות. התוצאות פורסמו לא מזמן בכתב העת המדעי החשוב Groundwater for Sustainable Development, והצביעו על כך שהמערכת מסירה לחלוטין חיידקים גורמי מחלות ממים, ואף מצליחה להפחית את ריכוז המתכות הרעילות דוגמת עופרת וכרום.
במסגרת הפרויקט יצאה משלחת של כמה סטודנטים ואיש סגל מהמסלול למשאבי טבע וסביבה במכללה לדרום אוגנדה, ובדקה את מערכת הסינון במספר כפרים, "לקחנו דגימות מים ורצינו לראות אם המערכת עובדת גם בשטח ולא רק בתנאי מעבדה סטריליים", סיפר אייל בן יצחק, סטודנט שנה ד' להנדסת חומרים והתמחות של טכנולוגיות סביבתיות. "המהות של המערכת מתבססת על הזרמה של מים דרך עץ טבעי".

קראו גם:

לדברי בן יצחק, ששב השבוע לארץ הביקור בכפרין היה חוויה שמכניסה לפרופורציות. "זה מקום מאוד עני. מאוד. בארץ איכות המים טובה, אפשר לשתות מהברז. שם היינו במקומות שאין להם מים זורמים. אנשים שותים ממים עיליים שהם לוקחים מאגמים ומנהרות, או ממי תהום שהם מצליחים לשאוב. עבדנו הרבה בשיתוף פעולה עם הסטודנטים שם, עם המרצים שם. אפילו נפגשנו עם ראש העיר. זו היתה חוויה מיוחדת להכיר את התרבות שם, התושבים הסתכלו עלינו כאילו נפלנו מהירח פחות או יותר, אבל הם מאוד רוצים שיתוף פעולה עם המערב ומבינים שיש בעיה של מים נקיים לכלל האוכלוסייה, גם הממשל וגם האנשים הפרטיים".
מה אתם שתיתם?
"קנינו מים. כולם שם קונים מים, מעטים האנשים שמשתמשים במים מהשטח לצורך שתייה. בגלל שאני מטייל הרבה יש לי פילטר מים קטן ויכולתי למלא מים מאגמים ונהרות וטיהרתי אותם בעצמי".
בשלב הבא ייבנו מספר מערכות ויועברו לשימוש התושבים, כדי לבדוק את הטמעת המערכת בחיי היום־יום והאם השימוש בה נוח ופשוט עד כדי שינוי הרגלי צריכת המים של האנשים בשטח.

"גישת הטיפול הביתי"


"טיפול ביתי פשוט דוגמת מה שפיתחו הסטודנטים של המכללה יוכל לשפר באופן דרמטי את איכות מי השתייה של התושבים ולהציל את חייהם של מאות בני אדם", אומר ד"ר יעל לצטר, ראש המסלול לסביבה ומשאבי טבע במכללת עזריאלי, שעמד בראש הפרויקט, "גישת הטיפול הביתי הפשוט היא אחת מהפתרונות המרכזיים שהוצעו על ידי האו"ם לשיפור איכות מי השתייה בכפרים באפריקה שלא מחוברים למערכת מים מרכזית".