מהפכת הבריאות של הקהילה הגאה: בשקט־בשקט החלה לפעול בחודשים האחרונים במרכז העיר מרפאה ייעודית של 'שירותי בריאות כללית' לקהילת הלהט"ב. "לפני כשנתיים הצטרפתי לקבוצת שגרירים ב'כללית'", סיפרה השבוע יעל עזר, אחות ומנהלת סיעוד במחוז ירושלים של קופת החולים, ומי שהיתה אחת היוזמות של המהלך לפתיחת המרפאה. "הקבוצה שמה לה למטרה להנגיש ולקדם את הבריאות בקהילת הלהט"ב, מתוך ראייה שלקהילה הזו יש צרכים ספציפיים שקשורים לאורח החיים שלהם וחשבתי שחשוב להביא את השירות שלנו לכולם".
"לאפשר מקום בטוח"
ד"ר יעל רונן, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת מרפאת 'לב העיר', משמשת חליפות כרופאת משפחה במרפאה וב'בית הפתוח'. "התחלתי לעבוד עם קהילת הלהט"ב לפני כשש שנים. בשנה הנוכחית הגיעו למסקנה שיש צורך להרחיב את השירותים לקהילה בירושלים ואספנו סביבנו כמה רופאים ורופאות ופתחנו את המרפאה".
למה צריך מרפאה ייחודית? "אנשי הקהילה פחות משתפים בבעיות בריאותיות שנוגעות להתנהלות מינית", מסבירה עזר. "נשים המשתייכות לקבוצה הזו פחות נבדקות, פחות מגיעות לרופאות נשים, עושות פחות בדיקות מניעה, ואנחנו רוצים להנגיש את הרפואה הזו עם צוות שמכיר, יודע ופתוח".
"יש בעיות שמיוחדות לאוכלוסייה הזו", מוסיפה ד"ר רונן.
וזה משתנה בזכות המרפאה החדשה? "זה משתנה מכמה סיבות", אומרת עזר. "גם בזכות המרפאה הזו ובזכות סניפים נוספים בארץ שפתחה 'הכללית', וגם בזכות קבוצת פייסבוק ספציפית שלנו, 'הכי בריאים שיש', שבה אנשים יכולים לשאול שאלות בנושאי בריאות בעילום שם ואנשי מקצוע עונים להם על כל שאלה".
קראו גם:
"אני חושבת שעיקר העניין הוא הגישה, הפתיחות, לאפשר מקום בטוח ושיח שהוא מקבל ולא מאיים", מציינת ד"ר רונן. "אני חושבת שזו הייחודיות של המרפאה. יש מטופלים, למשל, שמבקשים שלא אכתוב בתיק מה הנטייה המינית שלהם כדי שזה לא יגיע לרופא המשפחה. הם מרגישים בנוח להגיע למקום שהם יודעים שלא יסתכלו עליהם עקום, שלא יצחקו עליהם. זו מרפאה שיש בה רופאת נשים, רופאת משפחה, עובדת סוציאלית ועוד הרבה אנשי צוות".
"המלצתי לחברים על המרפאה"
אחת המטופלות במרפאה היא רווית (49), תושבת שכונת בית הכרם. היא יצאה מהארון בגיל 17 ולאורך השנים טופלה במרפאות 'הכללית' המיועדות לכלל האוכלוסייה. בעקבות הקמת המרפאה לקהילה הגאה היא בחרה לקבל שירות דווקא שם.
"אני מכירה את ד"ר רונן מהשכונה", היא אומרת. "היא סיפרה לנו כשפתחו את המרפאה, והתלבטתי אם ללכת לשם כיוון שהחוויה שלי במרפאה הרגילה היתה בסדר. אבל אז שמעתי במצעד הגאווה את ד"ר אלה קיטרוסר, והיא סיפרה איך היה קשה לשכנע את כל הגורמים הרלוונטיים בחשיבות המרפאה, והחלטתי שחשוב להגיע דווקא לשם".
את מרגישה הבדל במרפאה הזו על פני מרפאות אחרות? "אני נדרשת לצאת מהארון אינספור פעמים במהלך כל שבוע, אם זה מישהו חדש בעבודה ששואל במה בעלי עובד ואני עונה שאני חיה עם בת זוג או עם אמהות בגינה. דווקא בסיטואציה של רופאת נשים, שזו סיטואציה יותר פגיעה, זה נחמד לוותר על הרכיב הזה של 'היציאה מהארון'. במרפאה רגילה יוצאים מנקודת הנחה שאני סטרייטית, שואלים על אמצעי מניעה, שותפים מיניים וכו'. זה לא משהו רע אבל זה מכווץ את הלב".
ובמרפאה החדשה הלב לא מתכווץ? "לא. הרגשתי שמלכתחילה השאלות נשאלות מתוך נקודה הנחה אחרת, וזה היה חדש לי. במרפאה פגשתי רופאה שאני לא מכירה, אבל לא הייתי צריכה לצאת בפניה מהארון, וזה היה חזק. אפילו המלצתי לכמה מהחברים שלי על המרפאה".