דגני בוקר הם דגנים אפויים ומיובשים שמיוצרים מתירס, חיטה, שיבולת שועל, אורז ודגנים אחרים. הקורנפלקס (דגני בוקר מתירס) התגלה בשנת 1894 ע"י האחים ויל קית' וג'ון הארווי קלוג שהתנדבו בבית הבראה. דייסת התירס שהכינו נשכחה והתייבשה. כדי להימנע מלזרוק מזון הם החליטו לאפות את הדייסה וכך התגלה הקורנפלקס.
2 צפייה בגלריה
דגני בוקר
דגני בוקר
דגני בוקר
(צילום: shutterstock)

את דגני הבוקר, אפשר לאכול כארוחת בוקר בתוספת חלב כמנה בריאה, צמחונית ועשירת סיבים תזונתיים. מאז ועד היום, עברו דגני הבוקר גלגולים רבים ונוספו סוגים רבים: מתוקים, מועשרים, בריאים ודיאטטיים. לרגל יום דגני הבוקר הבינלאומי שחל בשבוע שעבר (7 במרץ), עדי שנהב, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים, עושה זום אין על ההיבט התזונתי של דגני הבוקר רגע לפני שאתם מוזגים את החלב.
האם באמת יש להם מקום בתפריט היומי? שנהב מסבירה כי ״מנה מומלצת של דגני בוקר (30 גרם), מכילה 90-140 קלוריות בממוצע כשרוב הקלוריות מגיעות מ-12-25 גרם פחמימות (2.5-5 כפיות סוכר). פחמימות דגני הבוקר מגיעות מדגנים ומתוספת סוכר בצורות שונות (סירופ תירס, עמילן חיטה, דבש ועוד). המלצת ארגון הבריאות העולמי היא לא לצרוך למעלה מ-5-10 כפיות סוכר ביום, כך שרובנו נגיע בארוחה אחת להמלצה היומית. בנוסף, רובנו לא מודדים את המנה ואוכלים מנה גדולה יותר מהמנה המומלצת שהיא 30 גרם״.


״גם כמות החלבון והשומן במנת דגני בוקר נמוכה (1.5-2.5 גרם חלבון ופחות מ 1 גרם שומן), זאת הסיבה לכך שרובנו נרגיש רעבים שוב כשעה לאחר ארוחה מסוג זה. רוב השומן בקורנפלקס הינו שומן צמחי מוקשה שהוכר במחקרים כתורם לעלייה ברמות הכולסטרול ולמחלות לב, ומומלץ להימנע מצריכתו ככל שניתן״.

2 צפייה בגלריה
יעל שנהב
יעל שנהב
עדי שנהב
(צילום: יח״צ)

״לחלק מדגני הבוקר מוסיפים ויטמינים ומינרלים וכך מציגים אותם כ"מזון בריא". היום אנחנו יודעים שהספיגה והיעילות של ויטמינים ומינרלים שהוספו למזון נמוכה משל ויטמינים ומינרלים שמקורם במזון טבעי, כך שאיננו יכולים להסתמך עליהם כחלק מהצריכה היומית שלנו״.

לא ארוחת בוקר בריאה ומזינה


תעשיית המזון פועלת להגברת הצריכה של מזונות אלה ולכן הופכת אותם לטעימים יותר, בעלי מרקם כיפי לאכילה ויפים יותר לעין. שכיח לפגוש דגני בוקר המכילים למעלה מ-15 מרכיבים שונים: חומרי טעם וריח, מייצבים, משמרים, מתחלבים, סוכרים ועוד. מה שמכניס את דגני הבוקר לקטגורית מזון "אולטרא מעובד" המכילה מזונות המעודדים השמנה ומחלות כרונית נוספות, מעלה את שכיחות המצב הדלקתי בגוף ועלולה לגרום לירידה באיכות ותוחלת החיים.
שנהב מסכמת: ״מכאן שאנחנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ומזינה. לכן, במידה וכן בחרתם לכלול אותם בתפריט שלכם יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי, ותמיד להעדיף את הסוג שלו פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ומלח בפרט״.
פורסם לראשונה: 17:14, 12.03.24