פסטיבל "מכשפות?" של תזמורת הבארוק הירושלמית נפתח השבוע בירושלים וימשך גם לאורך השבוע הקרוב. הפסטיבל, שעלה לראשונה בשנת 2021 על ידי תזמורת הבארוק ירושלים, מוקדש לנשים מלחינות ולייצוג נשי במוסיקת הבארוק עם מבט על יצירה נשית רלוונטית בימינו.
1 צפייה בגלריה
פסטיבל המכשפות
פסטיבל המכשפות
פסטיבל המכשפות
(צילום: יואל לוי)
מפתיע לגלות שבתקופת הבארוק, נשים שהלחינו יצירות קלאסיות נחשדו כמכשפות, וחלקן אף הועלו על המוקד ונשרפו בעודן חיות. פסטיבל "מכשפות?" שנערך בכל רחבי הארץ, מצדיע לפועלן של המלחינות האלה בשלל קונצרטים, הרצאות, פעילויות מוזיקליות ואירועים. השנה ירחיב פסטיבל "מכשפות?" את היריעה התרבותית ויציג גם נשים מוזיקאיות מתרבויות מזרחיות שונות: יצירתן, גורלן, מעמדן ואמירתן.

פסטיבל המכשפות

פרופסור דוד שמר, המנצח והמנהל האמנותי של התזמורת, סיפר ל-mynet כי "ההתייחסות של הממסד, שהיה ביסודו גברי, לכל אישה שהיא קצת חורגת מהתחום המאוד צר שהוקצה לה: אישה חכמה, אישה ידענית, אישה עם יוזמה ויומרה, כל אישה שלא מסתפקת במשבצת שנועדה לה על ידי גברים נחשדה כמכשפה.

פסטיבל המכשפות

"לכן שמנו סימן שאלה בכותרת של הפסטיבל, האם באמת אישה כזו היא מכשפה? אנחנו חושבים שלא". אומר שמר ומוסיף כי ״התזמורת תבצע לא רק יצירות של מלחינות אלא גם יצירות של מלחינים, אבל כאלה שקשורים להיסטוריה של הנשים והמוסיקאיות. יש לנו תוכנית, למשל, שמוקדשת לויולדי, שלכל הדעות לא היה אישה, אבל הוא היה מורה בפנימיה ליתומות בונציה והיו שם מלחינות יוצאות מן הכלל והוא כתב עבורן מנגינות". ובתזמורת יש נשים? בתזמורת יש בעיקר נשים. עוד בחדשות:
ואם פסטיבל שמוקדש לאישה המוסיקאית, למה מנצח ולא מנצחת? "מותר לי בתור גבר להזדהות עם הנושא הפמיניסטי, ובתור שכזה אני לא חושב שיש משהו לא ראוי בזה שאני מנהל פסטיבל כזה שנותן מקום למשהו חשוב יותר ומעצים את התפקיד של נשים בהיסטוריה. אני לא חושב שזה מוריד מהערך המוסרי של הפסטיבל".
האם היו מנצחות מפורסמות ומצליחות בהיסטוריה? "בעשורים האחרונים יש יותר ויותר נשים, כולל גם בתפקידים מאוד מרכזיים בתחום התזמורות.
  • פסטיבל "מכשפות?", 18-23 בספטמבר, בירושלים, בתל אביב, בחיפה ובנצרת