במשך שנים רבות חיכתה טליה (שם בדוי) לנסיך על הסוס הלבן, זה שתתחתן איתו ותביא עמו ילדים לעולם. הנסיך הגיע לבסוף, כשטליה כבר היתה בת 40. הזוג המאושר ניסה להיכנס להריון באופן טבעי - ללא הצלחה.
לאחר שהתייעצו עם מומחים ולאור הגיל שלה, הומלץ לטליה להתחיל בהקדם בטיפולי פוריות.
"אנחנו יודעים שההתנהגות הפריונית של האישה, בניגוד לגבר, מושפעת מאד מגיל", מסבירה ד"ר ענת הרשקו קלמנט, מנהלת היחידה לפריון והפרייה חוץ גופית במרכז הרפואי הדסה הר הצופים.
"גם לגברים יש מה שנקרא 'אנדרופאוזה' ("הגרסה" הגברית לגיל המעבר) אבל היא מתבטאת בירידה קלה במדדי ריכוז הזרע, וגם זאת ע" רוב, רק לאחר גיל 50".
לעומת זאת, מסבירה ד"ר הרשקו, אפקט הגיל נותן את אותותיו אצל נשים לאחר גיל 35, ובאופן משמעותי יותר לאחר גיל 40.
"הירידה מתבטאת במספר אספקטים: אספקט אחד הוא ירידה כמותית ברזרבה השחלתית והאספקט השני הוא היכולת הפריונית של הביצית המתבגרת. שני האספקטים האלה משמעותיים יותר לאחר גיל 40", אומרת ד"ר הרשקו.
'רזרבה שחלתית' הוא כינוי לעתודה השחלתית ולמספר הזקיקים. עם עתודה זו אישה נולדת, כאשר סביב הלידה יש בין מיליון או שני מיליון זקיקים, ולאורך השנים מספר זה יורד באופן משמעותי, עד למצב בו בגיל קבלת הווסת ישנם 300 או 400 אלף עתודות זקיקים, רק 400 מתוכן יבייצו ודינן של כל השאר ללכת לאיבוד בתהליך של דעיכה תאית.
"זו הביולוגיה ונכון להיום אנו לא יודעים לשנותה. אין טיפול עוצר דעיכת הביצית: נטילת גלולות למניעת הריון ,למשל, לא מפסיקה את אובדן הזקיקים של אותה עתודה - היא תמיד בירידה, לאורך חיי הילדה, הנערה והאישה. השילוב של הירידה בכמות והירידה בביצוע הופכות את הפוריות לפחות אפקטיבית אחרי גיל 40. חשוב להבין שאם הפוריות פחות אפקטיבית, הרי שגם טיפולי הפוריות יהיו פחות אפקטיביים".
האם כל אישה מעל גיל 40 תסבול מבעיות פוריות?
"ישנן נשים בנות 40, אימהות ל-4 ילדים ,ללא היסטוריה של הפלות ,שמעולם לא נזקקו לטיפולים, והן יהיו שונות מנשים בנות 40 שכבר שנתיים מנסות להרות ובהריון היחידי שהיה להן הן חוו הפלה. זוהי השתקפות של ספקטרום ההתנהגות הביולוגית. אנו רואים בנוסף ששיעור ההריונות שמובילים ללידת חי אצל נשים בגילאי 40 ומעלה הרבה פחות מוצלח לעומת נשים בגילאי 30 ומעלה".
אז מה עושים אחרת עם נשים מעל גיל 40?
"כשאישה בת 40 לא מצליחה להרות ,הבירור וההתערבות יהיו מהירים יותר. לא נמתין שנה עם אישה בת 40: לכל היותר תחכה חצי שנה וגם במהלכה, אנחנו כצוות רפואי, נהיה מאוד אקטיביים בבירור, בבדיקות ובהצעות. הגישה היא יותר התערבותית מתוקף הידיעה שמצד אחד אנחנו עוסקים בפריון מופחת ומצד שני גם מבינים שסיכויי ההצלחה יורדים באופן משמעותי ככל שנתרחק לעבר שנות הארבעים ומעלה".
יש הבדל גדול בין גיל 40 ל -41?
"השנה הזו מבחינה פיריונית מאוד קריטית. היות וישראל מדינה תומכת פריון, אנו יכולים להציע (במסגרת כלל קופות החולים ),לנשים מעל גיל 39 עם אבחון של תת פריון או אי פריון, טיפולי IVF בתור טיפול ראשוני. בגילאים צעירים יותר טיפול הפריה חוץ גופית יוצע באבחנות מסוימות כמו למשל גורם זרע. בגיל 40 הגיל הופך להיות האבחנה והסיבה לטיפול", מסבירה ד"ר הרשקו ומוסיפה שבשל העובדה שלזוגות לוקח זמן לבצע את הטיפולים השונים כמו טיפולי הזרעה, הצוות מעוניין לקדם טיפול יותר אפקטיבי ולקצר את לוחות הזמנים: "לא למצוא את עצמנו נכנסים לגיל 42 ורק אז אחרי שישה מחזורי הזרעה מציעים IVF , כשברור לנו שהסיכוי להצלחה אינו גבוה".
האם יש הצלחות אחרי גיל 43?
"אחרי גיל 43 ההצלחות שלנו די נדירות, ולנו יש רק מטופלת אחת בת 44 שהגיעה ללידת חי השנה, והתחילה טיפול אחרי גיל 44. היא עברה את הטיפול עם הביציות שלה, הרתה וילדה. יש, לצערנו , הרבה הריונות בקבוצת הגיל הזו שמסתיימים בהפלה וזהו מקור לתסכול גדול. ההתנהגות של הביצית המתבגרת באה לידי ביטוי בטעויות בחלוקת התא: במקום שתהיה חלוקה סימטרית של המטען הגנטי נוצר מצב של עודף או חוסר של כרומוזומים, לא תהיה השרשה של העובר או שלפעמים תתקיים השרשה, אבל ההיריון יסתיים בהפלה".
האם יש הרבה אובדני הריון אחרי גיל 40?
"בהחלט. הביטוי לטעויות של חלוקת התא הוא אובדני הריון ואנו עדים למצב מתסכל בו יש הריון, אבל ההריון מסתיים פעמים רבות באובדן הריון ולא בלידה. המטרה שלנו היא לידה בריאה ואנו שופטים את הטיפולים לא רק בהשגת הריון, אל גם במימושו בלידת חי ", מסבירה ד"ר הרשקו ומוסיפה שבמדינות מסוימות הגבילו את טיפולי הפוריות עד לגיל 43 . בישראל הם מאושרים עד גיל 45, "וצריך להבין שהסיכוי מעל גיל 43 הוא קלוש כי אין בידינו בהכרח לגבור על הטבע".
ד"ר הרשקו מסבירה שלכל מטופלת מבצעים ראשית שיחת הערכה ובדיקה , בין אם היא בת 40 ומעלה ובין אם לא: "אנחנו בודקים את ההיסטוריה הרפואית והגניקולוגית ועושים הערכה שכוללת כמובן בדיקה לרזרבה שחלתית. אם יש בן זוג, בודקים גם אותו, ומסבירים לזוג את סיכויי ההצלחה. זו שיחה לא פשוטה לאחר גיל 40. בדרך כלל נציע טיפול הפריה חוץ גופית על רקע היותו כלי אפקטיבי יותר. מדדי הרזרבה השחלתית יכולים לסייע לנו לייעץ מה הצפי בטיפולים: אם אעריך שנצליח להגיע למצב של גירוי שחלתי ושאיבה של ביציות רבות, אז בהחלט יש סיכוי טוב יותר להשגת הירון. אם, לעומת זאת, נצליח לשאוב ביצית אחת או שתיים בחודש, אז הסיכוי שלנו לגבור על הטבע הוא נמוך מאד".
ומה צופן העתיד בתחום לטיפולי פוריות לנשים מעל גיל 40?
"סביר שתמצא דרך 'לחנך' תאים אחרים להפוך לביצית ולהתרבות: נגיע לשם , אבל זה לא מצבנו כרגע וזו הסיבה שנשים בוחרות לבצע שימור פריון סוציאלי. שימור סוציאלי הוא שימור מבחירה .זוהי החלטה מודעת, לרוב סביב גיל 30. נשים אלה אמנם לא בטוחות שיעשו בביציות שימוש, אבל הן מחליטות באופן שקול לשמור ביציות קפואות שיתנהגו תמיד כמו ביציות בנות שלושים, וכך, אם יגיעו לגיל 40 עם קושי להרות, תהיה להן יכולת לעשות שימוש בביצית צעירה שלהן".
שירות לציבור. בחסות חברת מרק (Merck).
פורסם לראשונה: 10:46, 28.05.21