לא רק חשש מהתמוטטות: במערך כבאות והצלה ירושלים מתריעים כי דפנות העץ של גשר המוגרבים בעלייה להר הבית מכיוון הכותל ניזוקו מפגעי מזג האוויר ויש לעבות את מערך כיבוי האש במקום, זאת בנפרד מהדרישה להחליף את קורות העץ בקורות פלדה.
2 צפייה בגלריה
גשר המוגרבים
גשר המוגרבים
גשר המוגרבים
(צילום: נועם מושקוביץ')
ל-mynet ו'בונוס' נודע כי לפני מספר חודשים אנשי מערך כבאות והצלה של מחוז ירושלים ערכו סיור מקצועי בגשר בליווי של יועץ הבטיחות של הקרן למורשת הכותל. בעקבות הסיור, ראש מחלקת רישוי והגנה מאש במחוז, טפסר משנה ברוך יונה, הוציא מכתב מסכם למנהל הקרן למורשת הכותל, סולי אליאב, ובו מפורטים הממצאים וההמלצות. יונה מציין כי פגעי מזג האוויר פגעו בעמידות העץ מפני בעירה וכי לנוכח המצב על הקרן להוסיף עמדה שלישית של כיבוי אש על הגשר עצמו ועוד שני מטפי כיבוי אש גדולים של 50 קילו בכל קצה של הגשר.
עוד ציין יונה כי הפתרון היחיד למצב שנוצר הוא החלפת קורות העץ בגשר פלדה. בכך הוא מצטרף להמלצת מהנדס הבטיחות עופר כהן, שערך גם הוא בדיקה מקפת של הגשר, ולפיה קבע כהן כי מצב הגשר, שנבנה לפני כ־15 שנה, בעייתי ויש להחליפו. בין השאר כהן מציין כי העץ נמצא במצב של יובש קיצוני, עם סדקים אורכיים מרובים. כהן מדגיש כי בזמן הקמתו הגשר היה אמור לשמש בכלל כמתקן זמני, ובשל לוחות הזמנים דאז קורות הגשר לא עברו טיפול בחומר מעכב בעירה כנדרש.
2 צפייה בגלריה
גשר המוגרבים
גשר המוגרבים
גשר המוגרבים
(צילום: נועם מושקוביץ')
איום האש בהר הבית הוא סביר מאוד ומיידי. רק לפני מספר חודשים בזמן המהומות במתחם, המתבצרים השתמשו בחומרים דליקים נגד כוחות המשטרה, כגון ירי ישיר של זיקוקים, ואחד העצים הנטועים במקום התלקח ובער, כך שכל נושא המוכנות לתרחישי שריפות דורש מענה מיידי לנוכח הסכנה האורבת. זאת להבדיל מהצורך בפתרונות ארוכי טווח לתחזוק כללי של הגשר הרעוע או להחלפתו, עניין שהטיפול בו מתעכב כבר שנים ארוכות.

המכרז הוקפא

נכון להיום, המכרז הסגור שהוציאה הקרן למורשת הכותל לחיזוק גשר המוגרבים הוקפא בעקבות עתירה לבג"ץ בנושא, שהגישו קבלנים שלא ידעו על המכרז ונמנע מהם מלהשתתף בו. כמו כן תלויה ועומדת עתירה קודמת של מספר עותרות בגין אי הסדרת מצבו הבטיחותי של הגשר, שלטענתן מסכן את המתפללות. חלקו התלוי הגשר עובר מעל רחבת התפילה של עזרת הנשים, ורבות נוהגות לחסות ולהתפלל תחתיו במיוחד בקיץ שכן ברחבת התפילה לא קיימת הצללה.
התחזוקה של המתקן המוביל מהכותל המערבי למתחם הר הבית בצמוד למסגדים שבו, וכל שכן הקמת גשר קבע הם עניין רגיש ומעורר מחלוקת מבחינה מדינית ובינלאומית. הנושא נמצא זמן רב בטיפולו הישיר של משרד ראש הממשלה, שהקרן למורשת הכותל כפופה לו. הממשל האמריקאי מעורב אף הוא בנושא ומתעדכן בעניין לנוכח נפיצותו, כאשר פעולה לא שקולה עלולה על פי החשש להבעיר ולהתסיס את כל המזרח התיכון.
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "מדובר בסוגיה הנבחנת בימים אלה על ידי הגופים הרלוונטיים".