המומחה לאיכות הסביבה דניאל מורגנשטרן, שזכה בעבר ב'אוסקר של איכות הסביבה', מודאג מהבנייה בירושלים, שלטענתו מסכנת את שמורות הטבע ומכך שבעיר, לטענתו,לא פועלים מספיק לעודד מיחזור.
2 צפייה בגלריה
דניאל מורגנשטרן
דניאל מורגנשטרן
דניאל מורגנשטרן
(צילום: יח"צ)

סכנת הרוחות של מגדלי ירושלים


בוועידת ישראל לכלכלה ירוקה שנערכה השבוע, בחן צוות בו היה חבר מורגנשטרן, שבין השאר הגה את חוק הפיקדון על מכלי משקה, את המצב בירושלים ובעוד מספר ערים גדולות.
חברי הצוות הביעו דאגה בשל מה שהם כינו "התרחבות מתוכננת של ירושלים לעבר השטחים הפתוחים, השמורות וגן לאומי הרי יהודה שממערב לבירה. "מתוכננות להיבנות שכונות בתוך הגן הלאומי הרי יהודה ולפגוע בו באופן אגרסיבי, כל זאת מאחר ולא קיימים מספיק פרויקטים של התחדשות עירונית", הוא טוען.
מורגנשטרן גם תקף את בניית מגדלי הענק, סוגייה שנמצאת בעיצומו של דיון ציבורי בירושלים. "מגדלי ענק יוצרים רוחות עזות במרחבים אלו", הוא מסביר, "על אף ההצהרה על נטיעת 'עיר יער' - 100,000 עצים בעשור, זה עדיין לא ממש קורה בשטח, דבר הפוגע בטבע, מזרז שינויי אקלים, ממעיט חמצן ותיקון של זיהום סביבתי באוויר נקי.
"מדינת ישראל נמצאת בצו 8 לאומי, לצד הלחימה באויבנו עלינו להילחם על איכות הסביבה וזאת לאחר הזנחה של שנים. המעבר לאנרגיה ממקורות מתחדשים אינו מספיק ותופס אותנו בפיגור ניכר.

2 צפייה בגלריה
בונים לגובה בירושלים
בונים לגובה בירושלים
בונים לגובה בירושלים
(צילום המחשה: יצחק טסלר)

"מצער לראות כי בשנת 2025 ערים גדולות ומרכזיות בישראל לא פועלות בצורה נרחבת לשמירה על איכות הסביבה והטבע. אני קורא למדינת ישראל, המשרד לאיכות הסביבה והרשויות המקומיות להתגייס למאמץ שמובילה ועידת ישראל לכלכלה ירוקה ולפעול למען העתיד של ילדנו על כדור הארץ. התמונה היום עגומה, בכוחנו לשנות אותה".
על מצב הפסולת בבירה הוא אמר "אומנם יש מפעל מיון אשפה גדול אך העבודה שלו לקויה בשל ערבוב רטוב ויבש בשלבים האיסוף מהרחובות. הרכבת הקלה פועלת עם קו בודד ולא ממצה את הפוטנציאל. היו עושים נכון אם היו מקימים בירושלים BRT המבוסס על טרולייבוס - אוטובוס חשמלי מפרקי".
חברי הצוות ציינו כי בירושלים, תל אביב וחיפה, סירבו לשתף עימם פעולה מה שמעלה, לדבריהם, תהיות רבות על המצב בערים אלו.

הסכנות שנגרמות ממגדלים גבוהים:*

  • סיכוני אש וקושי בפינוי בחירום
  • יצירת מנהרות רוח בסביבת המבנה
  • פגיעה בקהילתיות ובמרקם האורבני
  • קושי בתחזוקה וחשש מיצירת סלאמס
* רשימה חלקית

אולי יעניין אתכם:

"התמודדות עם משבר האקלים"


מכיכר ספרא נמסר: "עיריית ירושלים, באמצעות הרשות לאיכות הסביבה, פועלת לשיפור איכות הסביבה והקיימות בשורה ארוכה של תחומים. בתחום איכות האוויר, מובילה תוכנית אזור מופחת פליטות, הכוללת לראשונה בישראל איסור על הפעלת כלי צמ"ה מזהמים והתקנת פילטרים לכלי צמ"ה. בנוסף, מקודמות תוכנית אב לניקוז וניהול נגר עילי בשותפות עם רשויות הניקוז שורק וים המלח למניעת נזקי שיטפונות.
"גובשה גם תוכנית אסטרטגית להתמודדות עם משבר האקלים בו עיריית ירושלים מובילה מקרב הערים בישראל, ויושמה תוכנית אב להצללה טבעית בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. בתחום האנרגיה, הוקם בשיתוף החברה העירונית עדן, מרכז חוסן לייצור ואגירת חשמל סולארי במרכז התחזוקה העירוני, שיבטיח אספקת חשמל חיונית גם בעת חירום ויצמצם את התלות ברשת החשמל. בתחום התחבורה הציבורית, עיריית ירושלים מקדמת תוכנית הפחתת הפליטות ומובילה ברמה הארצית ומקדמת גם פרויקטים בינ"ל בנושא.
"העירייה קידמה ומקדמת בשנים האחרונות השקעה של מאות מיליוני שקלים בהקמה ושמירה על אתרי טבע עירוני בתוך תחומי העיר. בין היתר, קודמו פארקי טבע עירוניים בנחל זימרי ונחל דרגה ותוכנן פארק בנחל צופים, לרווחת התושבים ולשמירה על הטבע שירושלים התברכה בו. בשנה הקרובה יוקמו מרכזי חוסן נוספים בכיכר ספרא ויחל תכנון למרכזים במוסדות קולטי קהל. ברמה הבין לאומית, לוקחת העירייה חלק מרכזי בפרויקטים של האיחוד האירופי. עיריית ירושלים רואה ערך עליון בשמירה על איכות הסביבה והשטחים הירוקים וכך זה יימשך".