בשכונת פסגת זאב, אחת השכונות הכי גדולות והמאוכלסות בירושלים, צפויים בשנים הקרובות לא מעט פרויקטים. מתכנן שכונת פסגת זאב במינהל הקהילתי, אבי גולן, עונה על השאלות שהכי מטרידות את התושבים. האם צפוי להיות קו של רכבת קלה נוסף בשכונה? מה קורה עם ההתחדשות העירונית? וגם: בשורה משמחת לרוכבי האופניים.
11 צפייה בגלריה
פסגת זאב, הרכבת הקלה
פסגת זאב, הרכבת הקלה
פסגת זאב, תחנת הרכבת הקלה
(צילום: יואב דודקביץ')

הרחוב העירוני שהפך לבין-עירוני

עומסי התנועה הם דבר שבשגרה בירושלים, אבל בשכונת פסגת זאב שבה כבר קיים קו של הרכבת הקלה יותר מ-10 שנים, הנושא עומד ממש בראש סדר העדיפויות. אחד הרחובות המרכזיים בשכונה, שכבר מזמן לא רק כביש עירוני, הפך לעורק מרכזי שמנקז אליו את כל תושבי בנימין. למי שהספיק לנחש - מדובר ברחוב סיירת דוכיפת שבשנה האחרונה עבר מהפך: נתיב אחד מכיוון מחסום חיזמא הפך לנת"צ, וכן הפנייה שמאלה לכיוון רחוב משה דיין בוטלה, ובשעות הבוקר הבוקר (6-9) לא ניתן לפנות ימינה לפסגת זאב מרכז.

11 צפייה בגלריה
סיירת דוכיפת, פסגת זאב
סיירת דוכיפת, פסגת זאב
סיירת דוכיפת, פסגת זאב
(צילום: אדווה חולי)

"בשנת '87 כשדמיינו את השכונה הזו, לא דמיינו שזה יהיה הכביש שינקז את בנימין לתוך הבירה, זה לא כביש שנועד לשאת את העומסים הללו. המרחק של הדירות מהכביש זה לא מרחק שאת היית בונה על כביש בין-עירוני. לכן, כל הביקורת שיש עליו נכונה. על דוכיפת יש חטא קדמון - רחוב שלא התכוון להיות רחוב עירוני והפך לכזה. נפח התנועה שעובר ברחוב הוא כזה שמחייב למצוא פתרונות", הוא אומר.
גם יו"ר הוועדה הפיזית במינהל, יונתן לוי עם אצבע על הדופק על בעיות הפקקים. "אפשר לראות אותו ביום של פקק עומד על פינה של פאגלין ומשה דיין, וביד אחת הוא עם טיימר וביד השנייה הוא אונליין עם הבקרה העירונית של הרמזורים, והם משחקים עם הרמזורים, וכך הם מנסים להזרים את התנועה", אמר גולן ל-mynet ירושלים, "הוא עושה את זה כל כך טוב, שהוא כבר עושה את זה בעוד כמה מקומות בעיר בעצת מהנדס העיר".

11 צפייה בגלריה
צומת סיירת דוכיפת - משה דיין, פסגת זאב
צומת סיירת דוכיפת - משה דיין, פסגת זאב
צומת סיירת דוכיפת - משה דיין, פסגת זאב
(צילום: אדווה חולי)

בשנים האחרונות מתוכנן שיקוע רחוב סיירת דוכיפת שעשוי להקל על תושבים רבים. בין היתר צפוי להיבנות חניון ענק שישרת את כל תושבי בנימין ויוכלו להחנות את רכבם בחניון.
מה קורה עם שיקוע סיירת דוכיפת? "הפרויקט חיכה לשני דברים - כניסה לעבודה של חניון חנה וסע ברחוב גל, בקרית עמנואל רומנו - ההבנה היתה שלא יכול להיות שיפריעו לתנועה. צעד אחד שקרה לפניו זה הסדרה של החניון, מדרום לקאנטרי, מגרש עפר שהוסדר לחניון. הדבר השני - המיגון האקוסטי על הדירות הישנות שברחוב ציר דוכיפת שבאזור השיקוע. השיקוע ככל הנראה יקל על הרעש אבל העבודות יהיו בלתי נסבלות וקצת קשה לגור על הרחוב הזה כבר עכשיו. ולכן גם ראש העיר הבין זה משהו שצריך להעניק לתושבים.

11 צפייה בגלריה
סיירת דוכיפת, פסגת זאב
סיירת דוכיפת, פסגת זאב
סיירת דוכיפת, הפנייה שמאלה בוטלה
(צילום: אדווה חולי)

"כרגע מחכים לשני דברים טכניים חשובים - מציאת מימון לפרויקט וכן החלטות סופיות בנוגע לחניון חנה וסע - לגבי התכנון המפורט, על אף שזה כבר אושר בוועדה המחוזית. זה בוודאות קורה. אפילו השכונה ביקשה את האפשרות שיהיה בינוי מעל החניון, אבל זה אומר להקים חניון יותר חזק, כזו דרישה אומרת שמשרד התחבורה ישלם יותר כסף. רובו יהיה תת קרקעי ובגג המבנה שייבנה בגובה רחוב משה דיין, יהיה מבנה חום עבור התושבים".
חניון חנה וסע בפסגת זאב צפוי להיבנות סמוך לתחנת הרכבת ברחוב משה דיין יכיל כ-600 מקומות ויספק מענה גם לתושבי מטה בנימין. על פי ישיבת הסטטוס האחרונה שהיתה בנובמבר עוד לא קיבלו תאריך יעד מאחר והמקורות התקציביים עוד לא נסגרו.

11 צפייה בגלריה
אבי גולן, מתכנן שכונת פסגת זאב
אבי גולן, מתכנן שכונת פסגת זאב
אבי גולן, מתכנן שכונת פסגת זאב
(צילום: אדווה חולי)

תחבורה בפסגת זאב

ומה לגבי נת"צ? המתכנן אבי גולן הסביר כי כרגע לא מתוכנן נתיב נוסף של תחבורה ציבורית, אלא עיקר ההתעסקות היא כרגע בשדרות מאיר גרשון בפסגת זאב מזרח. עוד הוא מבטיח, אחרי ביצוע שיקוע דוכיפת, הפנייה שמאלה למשה דיין תחזור.
ואיך מתקדם תכנון הנת"צ במאיר גרשון? "נת"צ מאיר גרשון מתכונן על ידי צוות אב לתחבורה, בצורה מעט שונה מזו שביקשו התושבים והמינהל לפני שנתיים, בעיקר במתווה שלו. היתה בקשה שהנתיב יירד מזרחה מרחוב דב סדן והוא עדיין מתוכנן רק מדב סדן. הרעיון הוא שיהיו כמה שפחות אנשים שסובלים מהנת"צ. היתרונות הם ברורים לגמרי. המטרה היא באמת לשפר את איכות החיים של התושבים".

11 צפייה בגלריה
שדרות מאיר גרשון. בקרוב נת"צ
שדרות מאיר גרשון. בקרוב נת"צ
שדרות מאיר גרשון. בקרוב נת"צ
(צילום: אדווה חולי)

מה הרמזור הכי בעייתי שהתושבים מתלוננים עליו? "הרמזורים הכי בעייתיים בשכונה הם הרמזורים בצמתים שהם לא מספיקים גדולים. ברחוב יקותיאל אדם, כמעט לא חוסמים את הצומת, אבל בצמתים אחרים לאורך משה דיין, שמחה הולצברג, ומזלות - שם לפעמים הרכבים נכנסים לצומת בכתום, ובגלל שפקוק הם עומדים בצומת, ואז נוצרים בעיות. זה פחות קשור לרמזור אלא להתנהגות של הנהגים. נהגים שחוסמים צומת זו בעיה - לא נכנסים בצומת חסום גם אם הרמזור ירוק".

11 צפייה בגלריה
צומת הרחובות השישה עשר-הארבעה
צומת הרחובות השישה עשר-הארבעה
צומת הרחובות השישה עשר-הארבעה
(צילום: אדווה חולי)

בצומת הרחובות השישה עשר והארבעה היו לא מעט תאונות. מה המינהל מתכנן לעשות? "כרגע כל רחוב השישה עשר יעבור שיפוץ וייבנו בו כיכרות. כאשר הכיכר הראשונה כבר הוקמה ברחוב סיירת הירושלמית - השישה עשר. מתוכנן גם ככל הנראה כיכר בצומת חיל האוויר - השישה עשר".
ולא רק רחוב השישה עשר צפוי לעבור מהפך, אלא גם רחוב חיל האוויר יעבור שדרוג, ויהפוך להיות טיילת רחבה בדומה לרחוב רחמילביץ' במזרח השכונה. בטיילת ישולבו מתקני משחק, כושר, תצפיות ומקומות ישיבה. הפרויקט נמצא בשלבים של שיפוץ סופי לפני תכנון מפורט. הצפוי לסיום העבודות: מאי 2023.

11 צפייה בגלריה
השיפוץ של רחוב הארבעה
השיפוץ של רחוב הארבעה
השיפוץ של רחוב הארבעה
(צילום: אדווה חולי)

הרכבת הקלה והמהירה

הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של תשתיות לאומיות במינהל התכנון, החליטה לאחרונה להעביר את התוכנית להקמת תחנת רכבת סמוך לתיאטרון החאן להערות הוועדות המחוזיות.
יש תכנון לתחנת רכבת תת קרקעית גם בפסגת זאב? "אם תהיה כזו לפסגת זאב, היא כמובן תכלול את בנימין, כי מאחר ולפסגת זאב יש רכבת קלה, אז פחות יש את הצורך הפנים עירוני ברכבת הכבדה שתעשה את אותו המסלול. בסך הכל אנחנו יכולים לנחש ניחושים לגבי התכניות של רכבת ישראל ולא להיות לגמרי מרוצים מההיגיון של העבודה שלהם, כמו היעדר תחנה של מבשרת ציון".

11 צפייה בגלריה
רכבת מהירה לתל אביב
רכבת מהירה לתל אביב
רכבת מהירה לתל אביב
(צילום: shutterstock)

ומה לגבי הארכת הקו האדום של הרכבת הקלה למזרח השכונה? "כזה ענף לא יוכל לעבוד בתדירות הרגילה של שאר הרכבת, הוא ייכנס לענף כמה פעמים ביום והוא יהפוך להיות לא יעיל כמו הביטוי 'פעם באף פעם'. זה יהפוך להיות רכבת של פעם באף פעם. המסילה תשנה את הרחוב ותשנה את החניה, אבל הם לא יוכלו להפעיל אותה בתדירות כמו של שאר הקו. הרכבת תהיה אחת לשש רכבות, זה לא יעיל בשעת עומס, כשאנשים רוצים להגיע למוסדות חינוך, להביא מערך של תחבורה של הסעת המונים, כמו רכבת קלה אל תוך מקום שלא ינצל את הקיבולת המינימאלית שלה שכר ייצא בהפסד, עדיף לעזור לתושבים להגיע לתחנת הרכבת בצורה הכי יעילה שאפשר. אם מדברים על נת"צ, ובגלל זה אנחנו רוצים להאריך את הנת"צ מזרח".

11 צפייה בגלריה
הרכבת הקלה, תחנת סיירת דוכיפת
הרכבת הקלה, תחנת סיירת דוכיפת
הרכבת הקלה. הקו לא יוארך למזרח
(צילום: mynet)

בין הרעיונות שהועלו בפני תכנית אב לתחבורה, מיניבוסים, נסיעות שיתופיות - מוניות שיוצאות בבוקר מהשכונה בשעות העומס ויעבדו כמו מונית שירות לכיוון תחנת הרכבת "יקותיאל אדם".

התחדשות עירונית בפסגת זאב

בשכונה יש לא מעט מחשבה ושיח על התחדשות עירונית אבל הרעיון הוא לייצר אסטרטגיה ולקדם את השיח. במינהל עובדים על שלביות כדי לא להגיע למצב שכללי המשחק יהיו מובנים מראש. "הרעיון הוא לפני שהיזמים מתחילים להגיש תכניות, לחשוב בשכל איך היינו רוצים לראות את השכונה מתפתחת? באילו מיקומים אנחנו חושבים שכדאי שזה יתחיל?", הסביר גולן.
עוד הוסיף: "אחרי שאמרנו את זה איך אנחנו רוצים לראות את הבינוי שם? כמה קומות? מה אנחנו לא רוצים שיסתירו לנו? בישביל זה עליתי יחד עם עובדים באגף תכנון בעירייה, שלום כהן, ויאיר בדיחי על הגבעה של הגן הארכיאולוגי וצילמנו משם את הגבעה הצרפתית, פיקוד מרכז ונבי סמואל. החלטנו שהנראות הזו מהגבעה הזו תישמר. שמבנים מסביב לגבעה הזו לא יגיעו למצב שהקווי ניראות האלו נחסמים".
על איזה אזור מדברים בשכונה על התחדשות עירונית? "אנחנו מנסים לקדם רק תכניות שיגיעו אל העירייה באזור מרכז פסגת זאב. זאת אומרת לא היינו רוצים לראות כרגע תכניות להתחדשות עירונית שלא נמצאות במרכז, גם לטובת התושבים עצמם, שם יש כמה מהבתים הגרועים ביותר של השכונה, הם עומדים בכל תקן אבל זה לא בניינים שכיף לגור בהם. לא לפזר את ההתעסקות הנדלנית בשכונה, יש תושבים שראוי שירוויחו מהתחדשות עירונית קודם. ואז חלוקה גסה של אזור המרכז לאזור של 6-7 תת חלוקות, אבל לא מדובר במתחמים".

פרויקטים נוספים

על מה שמים דגשים בעתיד? "קודם כל הרבה עבודה צמודה עם העירייה. בשורה מאוד גדולה תהיה כאשר פסגת זאב תיכנס לתכנית אב של אופניים וזה צריך לקרות לפני שמשפצים את הרחובות חיל האוויר והשישה עשר, אלו שני מקומות שחייבים אופניים. במיזם האופניים "ירופאן" בירושלים - סימנו כבר 9 תחנות ראשוניות של עגינה בפסגת זאב (אופניים חשמליים).

11 צפייה בגלריה
אופניים מחכים לרוכבים. "נתוני השימוש אינם רלוונטיים"
אופניים מחכים לרוכבים. "נתוני השימוש אינם רלוונטיים"
אופני 'ירופאן'. בקרוב בפסגת זאב
(צילום: יצחק טסלר)

איך יתחברו מסלולי האופניים עם הגבעה הצרפתית? "קודם כל אופניים זו דרך נהדרת להגיע מהבית אל הרכבת הקלה. בתוך תכנית אב לנתיבי אופניים חושבים על חיבור של הגבעה הצרפתית לפסגת זאב, אבל הם חייבים לרדת לרזולוציה ולמצוא את המקומות בשכונה שמספקים נתיבים לאופניים".
עוד בחדשות:
בנוסף, בירידה מסיירת דוכיפת, ליד תיכון טדי, צפויה להיבנות אכסניה, מבני מגורים, ומרכז חלל עירוני שמתוכנן במדרון למטה, מוזיאון ומרכז לפיזיקה. "מרכז החלל היא יוזמה שהגיעה מתושבי השכונה וליאון החליט שצריך להיות מרכז עירוני ייחודי. המרכז הוא כמו מוזיאון ממש", הוסיף גולן. עוד בתכניות, מבנה חדש למחלקת הרווחה בשכונה, מתחת לפארק הארכיאולוגי בחיל האוויר, הבניין יספק גם מעונות יום של הרווחה.