בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים העניק פיצוי יוצא דופן לבעל חנות מכולת שנפגע מעבודות הרכבת הקלה. יש לציין, כי בעשור האחרון נדחו מספר תביעות בנושא. בין השאר, לפני תשע שנים לא התקבלו דרישות לפיצוי של 25 בעלי דירות בירושלים, שכל אחד מהם טען כי הקמת תשתית המסילה גרמה להם ירידת ערך של 30 עד 60 אלף דולר. ב-2016 בית המשפט דחה בקשה של בעלי עסקים בתל אביב שביקשו להוציא צווי מניעה נגד נת"ע ומשרד התחבורה, בדרישה לעצור את עבודות לסלילת הרכבת הקלה, בטענה שהמיזם פוגע בפרנסתם.
בתביעה שהגיש יוסי עג'מי, שלו חנות מכולת ברחוב ימין אבות שבגבעת שאול, נטען כי לאחר שביוני 2020 החלה עיריית ירושלים לבצע עבודות תשתית כחלק מפרויקט הרכבת הקלה, נחסמה הגישה לעסק שלו. לדבריו, הגדרות שהציבה העירייה מנעו גישה של לקוחות, דבר שהוביל לקריסה כלכלית עד שלאחר מספר חודשים הוא סגר את החנות לצמיתות.
בעירייה דרשו לדחות את העתירה בטענה שהעבודות מבוצעות לרווחת הציבור ולכן אין מקום לפצות את בעלי העסקים.
לגבי השאלה האם הגדרות שהציבה העירייה אכן גרמו לפגיעה ממשית בתובע, קבעה השופטת מוריה צ'קרה "שוכנעתי שהרחוב נחסם באופן שפגע באופן חמור באפשרות של התובע לנהל חנות נוחות במקום. פרויקט הרכבת הקלה הפך רחוב מרכזי בירושלים למקום שומם, שרק נהגי הדחפורים (ומנהל הפרויקט) נמצאים בו. הגידור של הפרויקט מונע מהציבור שאולי הזדמן במקום לראות את השילוט לבית העסק, ודרך הגישה עליה הצביע מנהל הפרויקט במהלך הדיון היא דרך חתחתים, העוברת מאחורי הבניין, בהעדר גישה מהחזית. אף שמרבית העבודות מתבצעות בשטח שהיה פעם כביש, הנתבעות לא הותירו בשוליו מעבר להולכי רגל, ובכך חסמו את הגישה הישירה לחנות מהרחוב".
והשופטת הוסיפה: "זכינו ובחודשים האחרונים מתבצעים ברחבי העיר פרויקטים רבים של חידוש תשתיות או בניה מסיבית, ובכולם נותר מעבר פתוח להולכי רגל ישירות מהרחוב אל העסקים המנוהלים בשוליו, גם אם נחסמה תנועת הרכבים. לא כך במקרה של התובע. הגידור הסב לתובע נזק ניכר, מעבר לסביר ומעבר למה שיכול היה לצפות כששכר את המקום. בסגירה כה הרמטית של בניין שיש בו בית עסק הפרו הנתבעים את האיזון בין צרכי הפרויקט לבין צרכי האנשים החיים בשוליו, ובכך הפרו את חובתם כלפי התובע.
יצוין, כי לבית המשפט לתביעות קטנות ניתן להגיש תביעה בסכום של עד 33,800 שקל, אך התובע טען כי הנזקים שנגרמו לו גבוהים בהרבה. על כך ציינה השופטת: "התובע הראה שנזקיו עולים בהרבה על תקרת סמכותו של בית המשפט לתביעות קטנות, אולם הסביר שאין ידו משגת לקחת ייצוג משפטי, ואין הוא יכול להמתין את משך הזמן הנדרש לצורך ניהול תביעה אזרחית רגילה, כשהוא נאנק תחת הפסדיו. בנסיבות אלה, ובשים לב למהות ההליך, איני סבורה שנכון לדקדק עם התובע בנוגע לאופן ניסוח עילת התביעה".
בית המשפט פסק כי על העירייה לפצות את עג'מי בסכום של 16 אלף שקלים, בנימוק שלא ניתן לקבוע כי כל הפסדיו נגרמו כתוצאה מעבודות הרכבת.