לקראת החג הלוהט בשנה שיחול הערב (ב'), בעירייה ומכבי האש נערכים במתח, "למרות שבשנים האחרונות יש שיפור במשמעת, עיקר הבעיות שיש לנו בל"ג בעומר הן באזורים חרדיים בירושלים ובית שמש - שם יש פחות הקפדה על ההנחיות", אמר טפסר שמוליק פרידמן, מפקד מחוז ירושלים במערך הכבאות וההצלה.
"באזור הר נוף יש אנשים שיורדים ליער ומדליקים מדורות. גם בשכונת רמות, באזור שגובל עם היער, וכן בבית שמש. בריכוזים צפופים, כמו מאה שערים וסהנדריה, אין יותר מדי מקום להדליק מדורות, אבל כשיש מדורה זה עלול להיתפס בבתים. המטרה שלנו היא להציל חיים ורכוש.
"אנחנו נערכים באופן יסודי במקומות שבהם מותר להדליק והם מאושרים, ואנחנו מתחילים בסיורים כבר בשבוע שלפני ל"ג בעומר, כדי לאתר מקומות שבהם אסור להדליק. אנחנו מדברים עם האנשים ופועלים בשיתוף פעולה עם העירייה והמשטרה. ההנחיה שלי ללוחמי האש - אני לא רוצה להגיע לעימותים ולפרק מדורות. זה המוצא האחרון ואשתדל לא לעשות זאת.
קראו גם:
"אנחנו מפעילים את כל הכוחות בירושלים, כל הכבאיות ללא יוצא מן הכלל. אנחנו נסייר בשטח, ואם נקבל קריאות נגיב מהר מאוד. חלק גדול מהצרות הן כשלא מבצעים כיסוי סופי של המדורות. אנחנו נסתובב כל הלילה ולקראת הבוקר ונראה שאין מקומות שאנשים השאירו אש, כי במידה שתהיה רוח חזקה זה מתפתח לשריפות חזקות.
"בשנים האחרונות תופסות תאוצה מדורות אלטרנטיביות ואנחנו בעד, ויש ירידה בכמות המדורות בהשוואה לשנים קודמות. אם זה יימשך אנחנו נשמח, והכוונה היא שכולם יחגגו את החג היפה בלי שאנשים ייפצעו".
פרידמן גם ציין כי יש להקפיד על מספר כללים כדי לשמור על בטיחות החוגגים ליד המדורות. בין השאר מומלץ לנעול נעליים סגורות, ללבוש מכנסיים וחולצות ארוכים ככל האפשר, לצורך הגנה על הגוף מפני גיצים וגחלים ומפני עקיצות זוחלים ושרצים ארסיים הנמשכים אל חום המדורה.
במקרים שבהם אוחזת אש בבגדים, יש לשכב מייד על הקרקע ולהתגלגל מספר פעמים. אם יש שמיכה/מגבת גדולה/או בגד - יש לעטוף את הנפגע. במקביל, יש להתקשר למוקד 102.
מדורות בגובה של ארבעה מטרים
סגן מנהל האגף לאכיפה ושיטור עירוני בכיכר ספרא, תומר שגיא, מציין כי בימים אלה פועלים עשרות צוותים שמבצעים סיורים ומחרימים קרשים במקומות שבהם הוכנו מדורות באופן מסוכן. "אנחנו עובדים גם באופן יזום וגם בעקבות תלונות שמתקבלות במוקד 106.
"בנוסף העובדים משופשפים ומכירים את האזורים שבהם צריך לדלל מדורות בגודל מפלצתי שהוכנו בגובה של שלושה וארבע מטרים, וברוחב דומה, מתחת לגשרים, בתוך יערות, בסמוך לקניונים ולגנים חדשים ששיקמנו בעשרות מיליונים".
אילו יערות מועדים לפורענות? "יער מיר, יער השלום, יער ירושלים, אלה העיקריים. בצפון העיר יש מסה של מדורות גדולות, במערב ובדרום העיר יש מדורות יותר קהילתיות שפחתו במהלך השנים, ובמזרח העיר יש כמובן מעט מדורות.
"נערכנו מראש והכשרנו שטחים שבהם ניתן להדליק מדורות קהילתיות, כמו למשל בהר חומה, ארנונה ורמות. ברוממה הכשרנו שטח ענק לטובת הציבור. בצפון העיר - ברמות, נווה יעקב ורמת שלמה, גם הכשרנו שטחים. מדובר באירוע גדול ואנחנו לא רוצים להרוס את החג, אבל רוצים שהאירוע יהיה בטיחותי.
"אנחנו תגברנו את המשמרת של יום שני, ערב ל"ג בעומר, ו־150 עובדים יעבדו משעות הבוקר המוקדמות. גם שכרנו 20 מנופים כדי לנייד עצים ממקום למקום, וכשיש מדורות גדולות ומסוכנות אנחנו מדללים אותן. יש גם הנחיה שלנו שכל עובדי האגף מטיילים באזורים המועדים לפורענות".
אחת הבעיות העיקריות של ל"ג בעומר היא גם תופעה של ונדליזם כתוצאה מהצתות. "יש גנים ציבוריים ששודרגו ואנחנו שמים צוותי תברואה ושפ"ע שישמרו שלא ישרפו אותם - גן סאקר, גן הורדים, גן השושנים, גן אלמליח. בכל השכונות יש גנים שבהם שורפים את המתקנים או את משטחי הגומי ולמחרת אנחנו צריכים להכניס צוותים שיטפלו במפגעים. כ־70 עובדים יעמדו בגנים ציבוריים, ובמידה שהם מבחינים בפגיעה בגנים, הם מזניקים את השיטור העירוני און ליין".
בתוך כך, בעירייה קראו השבוע לתושבים שלא לתת לילדים להדליק את המדורות ולוודא שההדלקה תתבצע באמצעות גפרורים או מצת וניירות ולהימנע משימוש בחומרים דליקים.
בשכונת רסקו וניות סובלים מהשכנים
פעיל הציבור ארז מלצר, שייסד את עמותת 'נושמים נקי', מפציר בתושבים לוותר השנה על מדורות הענק. "בל"ג בעומר יש פי 11 ויותר זיהום אוויר מהרגיל. בכיריים הביתיות שלנו הגז והחמצן מתערבבים היטב, הלהבה כחולה וכמעט שאין בה חלקיקים נשימים. אבל ברגע ששורפים מוצקים ועצים מתרחשת 'בעירת שטח', כאשר החלק החיצוני של העץ נוגע בחמצן ושם יש את הלהבה, אבל בפנים אין חמצן ונוצרים מזהמים נוראיים. כל שריפה של עצים עושה המון זיהום.
"במדורות גם נפלטים חלקיקים נשימים עדינים שמתעופפים באוויר, נכנסים לריאות והגוף לא מצליח לסנן אותם, ואז יש תחלואה של ריאות, סרטן, דמנציה ועוד. יש כל מיני יוזמות אלטרנטיביות בעיר, כמו טיולי עששיות ופעילויות אחרות שלא כוללות שריפה, אבל אני גר קרוב לעמק המצלבה. שכונת ניות ורסקו הן לא חרדיות אבל מושפעות מהמדורות שיש ברחבי העיר".
הפתרון של הקבלנים לגניבת העצים
"ל"ג בעומר זה חג שאני אוהב בזכות המדורות וההודיה לה'", אומר הקבלן שלמה קול, "אבל לצערי זה חג של ונדליזם. הילדים לא בוחלים בכלום, נכנסים לאתרי בנייה ומסכנים את עצמם, מערימים קשיים על השומרים וגונבים עצים ללא רשות. לא מדובר בקרשים אלא בעצים באורך של 3 ו־4 מטרים שמיועדים לבנייה ועולים הרבה כסף. הם לוקחים גם קרשים מסוכנים שיש בהם מסמרים, שיכולים להיכנס להם לידיים ולפצוע אותם".
קול, מבעלי חברת 'יששכר מ. חברה לבניין ופיתוח', מקים מבנים בעיר כבר חמישה עשורים וממשיך להתמודד עם התופעה, שלמרות כל המאמצים לא נעלמת. "למדתי את הלקח - אני עושה מערום קטן של פסולת בנייה והם לוקחים ברשות. פשוט התייאשתי מהגניבות כי באים ולוקחים. כולם בניי ואני לא רוצה שיסכנו את עצמם, לכן מה שאני עושה זה נותן הוראה למנהל העבודה שלי לאסוף קרשים לל"ג בעומר, והוא אוסף, משאיר בצד, הם פונים אלי ואני נותן, אבל רק להורים ולאנשים שאני יכול לסמוך עליהם שתהיינה מדורות מבוקרות. ממני כבר לא גונבים, אחרי שהנהגתי את הנוהל הזה, אבל מהשמועות שאני שומע עדיין מפלחים".