המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה דוח מקיף שכלל מדידות ניקיון במרחב הציבורי בערים רבות בישראל ובהן ירושלים. מדובר בבדיקה עצומה בהיקפה, שכללה מאות רחובות ואתרים בבירה. נציגי המשרד להגנת הסביבה פשוט רשמו וסיווגו לפרטי פרטים כל פסולת במרחב הציבורי ב־4 טבלאות אקסל ענקיות.
4 צפייה בגלריה
מרכז ירושלים
מרכז ירושלים
מרכז ירושלים
(צילום: חיים צח)
בטבלה שכותרתה 'פרטי לכלוך' תועדו 237 נקודות תצפית בעיר, ובכל אחת מהן אותרו סוגים רבים של זבל. על פי הדוח, במהלך הבדיקות, שאומנם פורסמו כעת אך בוצעו לפני מספר חודשים, ברחוב חגי, שנמצא בלב שכונת גאולה, נמצאו 859 בדלי סיגריות, יותר מבכל מקום אחר בעיר. בבית העלמין שמואל הנביא 821 בדלים, ברחוב עין כרם 700, בבר אילן 560 וברחוב שמגר 427.
4 צפייה בגלריה
עובד ניקיון מטעם העירייה. "ירושלים היא העיר הנקייה בישראל"
עובד ניקיון מטעם העירייה. "ירושלים היא העיר הנקייה בישראל"
עובד תברואה של עיריית ירושלים
(צילום: יצחק טסלר)
איפה נמצאו הכי הרבה קופסאות סיגריות? התשובה היא ברחוב הרב שמחה זיסל ברוידא שבשכונת גאולה, שם אותרו 66 קופסאות ריקות, הרבה לפני דרך רמאללה שבמקום השני (30). יצוין כי מבצעי הבדיקות מיעטו לתעד את הנעשה במזרח העיר.
ברחוב חגי נמצאו 850 מסכות כירורגיות, מזכרת ממגפת הקורונה, ואילו רחוב מלאכי הוביל במספר מכלי המשקה שנמצאו זרוקים ברשות הרבים (84). הכי הרבה פקקים ריקים של מכלי משקה נמצאו ברחוב אגריפס (98). ברחוב לבוש מרדכי נמצאו 91 פקקים, וברחוב חגי 85.

שיאני הזבל:


  • בדלי סיגריות 859 - רחוב חגי
  • מכלי משקה ריקים 84 - רחוב מלאכי
  • פקקים 91 - רחוב אגריפס
  • צלחות חד־פעמיות 96 - רחוב לבוש מרדכי
  • סכו"ם חד־פעמי 88 - רחוב לבוש מרדכי
  • כוסות שתייה קרה חד"פ 733 - רחוב מלאכי
  • גרפיטי 100 - רחוב חגי
  • צואת כלבים 22 - שדרות משה דיין
  • מסטיקים 788 - רחוב הרב ברוידא

הכי הרבה אריזות נייר ריקות של מזון Take Away נמצאו ברחוב חגי (84) וברחוב בר אילן (79). ברחוב לבוש מרדכי נמצאו 96 צלחות חד־פעמיות, יותר מבכל מקום אחר בבירה (במקום השני רחוב חגי עם 74). בשני הרחובות גם אותרו הכי הרבה פריטי סכו"ם חד־פעמי: 88 ב'לבוש מרדכי' ו־87 בחגי. אגב, אם עדיין לא שמתם לב לתבנית החוזרת – שני הרחובות האלה מככבים שוב ושוב בטבלה ומסתמנים כאזורים שבהם כמות האשפה במרחב הציבורי גדולה וחריגה באופן בולט בהשוואה למקומות אחרים.
בטבלת המקומות שבהם אותרו הכי הרבה כוסות שתייה קרה חד־פעמית מככבים רחוב בר אילן, עם 88, והרב ברוידא, עם 85. וברחוב מלאכי נמצאו על פי הדוח לא פחות מ־733 כוסות(!). בסמוך גם נמצאו 90 כוסות חד־פעמיות לשתייה חמה, קצת יותר מאשר בבר אילן (82). יצוין כי ברחוב בר אילן, שהפך בשנים האחרונות לזירת מחאה בגלל ההתנגדות לרכבת הקלה, גם נמצאו 94 כתובות גרפיטי, קצת יותר מברחוב מלאכי (91), אבל גם כאן מנצח רחוב חגי, עם 100 כתובות שרוססו על קירות בתים.
4 צפייה בגלריה
זבל בנחלאות.
זבל בנחלאות.
זבל בנחלאות.
(צילום: לירן תמרי)

שלא במפתיע, בריכוזים החרדיים בעיר אין הרבה צואת כלבים. כך למשל ברחוב חגי אותר המפגע הזה רק במקום אחד בלבד. לעומת זאת בשדרות משה דיין נמצאה צואת כלבים בלא פחות מ־22 מקומות. אגב, מחברי הדוח כתבו הערה על האזור הזה: "לא מלוכלך מדי, יש מספיק פחים, אבל יש מקום לשיפור".
הסוקרים גם נאלצו לבצע מטלה מתישה של ספירת מסטיקים הדבוקים לקרקע. ברחוב הרב ברוידא אותרו 788, הרבה לפני שדרות משה דיין שבמקום השני (414 מסטיקים). לשם השוואה, ברחוב יפו, בין בניין מספר 17 לבניין 97 נמצאו 18 שאריות מסטיק.
עוד בחדשות:
אגב, בטבלה נפרדת בוצע תיעוד של אנשים המשליכים פסולת, תוך רישום מדוקדק של סוג הזבל שבו מדובר והאם ההתנהגות היתה חיובית או שלילית.
ברשימת הפעולות שהוגדרו שליליות נכתב: "עפה מפית לאדם בסביבות גיל 20 שאכל פלאפל ואינו הלך להרים (השגיאה במקור); אדם בשוק מפצח גרעינים וזורק קליפות על הרצפה; אישה יורקת מסטיק בצד הדרך; שקית עפה מדוכן; אדם מנסר עץ ולא מרים אחריו את הנסורת והשאריות; בחור השליך מסיכת פנים ברחוב מבלי לבדוק אם יש פח קרוב".

4 צפייה בגלריה
אשפה בירושלים
אשפה בירושלים
איזה רחוב הוא שיאן הזבל?
(צילום: אדווה חולי)

ברשימת הפעולות החיוביות נכתב: "עובד זבל מרים קופסה מייד לאחר שנזרקה; אדם זרק את העטיפה של הבורקס לפח; אישה זרקה פחית שתייה לפח; אדם זורק את בדל הסיגריה במקום המיועד לכך. מוכר טיאטא ערימת זבל ליד החנות שלו".
מהעירייה נמסר: "העיר ירושלים עוברת בשנים האחרונות מהפכה של ממש בכלל תחומי החיים ובכללם בתחום הניקיון. כלל רחובות העיר בכל השכונות זוכים לטיאוט ולשטיפות באופן קבוע במטרה לשמר את ניקיון העיר. תוצאות מהפכה זו התבטאו לאחרונה בדוח מבקר המדינה, אשר קבע כי ירושלים היא העיר הנקייה בישראל. לגופו של עניין, העירייה אינה אחראית על תחזוקה וניקיון של בתי עלמין ובתי חולים".