כעס רב בקרב תושבים על העלייה החדה במסי הארנונה לשנת 2025. רבים הופתעו לגלות כי הארנונה שלהם התייקרה באחוזים גבוהים וחלקם עתידים לשלם כמעט כפול ממה ששילמו עד היום. למרות הביקורת והמחאה שתתקיים היום (ה') מול ביתו של ראש העירייה משה ליאון, בכיכר ספרא מבהירים כי אין ברירה אחרת.
"כשקיבלתי את הארנונה הייתי בשוק. בשנה שעברה שילמתי בערך 6,500 שקל ולשנת 2025 הסכום קפץ ל-12 אלף", סיפר בתדהמה תושב קריית היובל, יאיר בן הרוש. "התקשרתי למוקד כי חשבתי שמדובר בטעות, אבל שם אמרו לי שהדבר הזה הוחלט על ידי חברי מועצת העיר וזה אושר על ידי שר הפנים ושר האוצר.
"יש אנשים שהתשלום קפץ להם בעשרת אלפים שקל", הוא טוען. "יש אצלנו בשכונה בניין ברחוב בוליביה שעבר חיזוק במסגרת תמ"א 38. הקבלן הוסיף ממ"ד לכל דירה לצד 2 קומות בבניין. מי שקנה דירה בקומות החדשות משלם פי שניים לעומת שאר הדיירים שמשלמים אותו הדבר".
מה השתנה בשכונה?
לפני מספר שבועות חשף "מיינט ירושלים" כי לנוכח גל ההתחדשות העירונית החליטו בעירייה לבקש עדכון של תעריפי ארנונה למבנים שאוכלסו בארבע השנים האחרונות, ללא קשר לשכונה בה הם ממוקמים. "בעירייה טוענים שהם ביצעו שיפוץ של תשתיות ולכן הארנונה אמורה להתייקר בהתאם, אבל אני אומר ששום דבר לא השתנה בשכונה", מדגיש בן הרוש.
"הבת שלי גרה בקריית יובל", אמר גם אריה חמד, פנסיונר שמתגורר ברובע משרד החוץ. "היא בקושי משלמת את הארנונה של שנה שעברה, השנה אני לא יודע מה יהיה. מישהו צריך להרים את הכפפה הזו כי זה לא סביר, החיים גם ככה קשים מבחינת כלכלה ומבחינת אחזקת דירה ועיריית ירושלים באה ומטילה פצצה כזו, זה דבר שחייב להיעצר".
עיוות של שנים
ביום שלישי השבוע קיימו נציגי תושבים פגישה בנושא עם סגן ראש העירייה, אדיר שוורץ, ועם חשב העירייה. "כל חברי המועצה הנוכחית תמכו בהחלטה כבר בישיבה הראשונה של מועצת העירייה", זועם בן הרוש. "המחשבה מאחורי ההחלטה היא הרצון של חשבות העירייה להפוך בטווח הרחוק את כל ירושלים לתעריף רמה א'. לטענתם הם רוצים לתקן עיוותים של שנים בסיווג השכונות מבחינת תעריף ארנונה. אמרנו להם שאנחנו לא כספומט של העירייה.
היום (ה') אמורה להתקיים הפגנת תושבים מול ביתו של ראש העירייה משה ליאון. לדברי המארגנים מדובר ביריית הפתיחה למאבק, "נמשיך עד שיבטלו את הגזרה. הם יודעים שמבחינה משפטית יש כאן אפלייה וכנראה שהם יפסידו במאבק משפטי ואף ציבורי".
קראו גם:
מעיריית ירושלים נמסר: "העלאת שיעורי הארנונה והרחבת מקורות ההכנסה הם צעדים הכרחיים שנועדו לשמור על היקף השירותים הניתן לציבור. בלי תוספת ארנונה, רמת השירותים תיפגע, ובוודאי שלא תוכל להשתפר. העלאת תשלומי הארנונה למי שהמגורים שלהם השתפרו במידה ניכרת היא צעד הגון, שנקבע על יסוד קריטריון אחיד הקשור לשנת בנייה או להתחדשות הבית. ההעלאה במרבית המקרים מסתכמת בכ- 30%, לאחר שנים ארוכות מאד בהן לא היה שינוי.
"עם הפעלת התוכנית, התברר כי יש מי שהחיוב לגביהם עלה בשיעור גבוה מאד, מכיוון שסיווג המגורים שלו לצורך ארנונה עלה מ ג' ל א' וכאן כבר מדובר בתוספת של עד 70% במקרים חריגים. עיריית ירושלים עומדת על הצורך לשמור על החלטתה בעניין שינויי הסיווג, כמו גם על קריטריון הסיווג על פי שנת ההתחדשות של בית המגורים.
"כאמור, ללא שמירה על הקריטריון והשינוי שבעקבותיו, לא יהיה ניתן לספק שירותים ברמה ראויה. אכן, בכל אירוע רחב יש מי שבאופן חריג נפגעים בצורה קשה יותר, אך מדובר במיעוט של מקרים".