חג החירות של הציבור בישראל מסומן במשטרת ישראל כחג הפורענות הגדול: הפורצים מנצלים את הנסיעות של משפחות רבות לארוחת חג או לחו"ל, ומרוקנים את הבתים.
עד 2024 נרשמה עלייה בכמות הפריצות לבתים, אלא שאז המשטרה שינתה טקטיקת פריסה. לדברי גורמים במשטרה, היא למדה איפה הנקודות הרגישות, הבינה את 'הראש' של העבריינים והחלה להציב שוטרים סמויים, גלויים ויחידות אבטחה עירוניות.
השיטור החכם הוכיח את עצמו מבחינה סטטיסטית – מספר הפריצות לבתים קטן (באופן יחסי) משנה לשנה. סיבה נוספת, לפחות לדעת חלק מהגורמים במשטרה - היא מלחמת חרבות ברזל, והפיקוח ההדוק יותר על כניסת שב"חים.
עם זאת, המשטרה עדיין מזהירה כי חג הפסח הוא הזמן הרגיש ביותר לפריצות ולבתים, ויש גם עוד כמה חולשות שכדאי שהציבור ישים לב אליהם.
הגנבים מכירים אתכם
סנ"צ ליאב מנשרוב, ראש ענף השיטור של משטרת מחוז תל אביב: "ליל הסדר נחשב לאחת התקופות 'העמוסות' ביותר עבור גנבים ופורצים. הם יודעים שמרבית האנשים עוזבים את דירתם כדי להתארח בארוחת חג אצל קרובי משפחה, ולכן רוב הדירות בארץ נותרות ריקות, ללא השגחה.
"הגנבים אף יודעים כי גם אם המשפחה תשוב לביתה באותו ערב – זה יהיה בשעת מאוחרת, לאחר קריאת ההגדה, והאנשים שחוזרים כבר הספיקו לבלוס לשובע, ללגום כמה כוסות יין, ועל כן כל מה שירצו כשהם שבים הביתה זה ללכת לישון, וסביר כי אף לא ישימו לב שרכושם נגנב עד יום למחרת, כך שאפילו האבק שנותר מן הגנבים כבר יספיק להתפזר לכל עבר".
סנ"צ מנשרוב מזהה נקודות תורפה בחג הפסח שרצוי שתשימו אליהן לב במיוחד, כמו חוף הים: "פסח ידע כמועד שינוי עונות ופתיחת עונת הרחצה בים. מבחינת סדר ציבורי, וכדי למנוע גניבות רבות שמתרחשות באופן קבוע לאורך החופים, משטרת ישראל תגביר נוכחות של שוטרים על קו החוף, מה שיאפשר לציבור הרוחצים ליהנות בבטחה. עם זאת, מומלץ לא להביא דברי יוקרה או מפתחות עם סימני זיהוי לחוף הים".
גם טלפונים ניידים הם סוגיה כאובה. "הרבה אנשים נוהגים ללכת עם הטלפון ביד, וישנה תופעה של בני נוער שנמצאים בחופשת החג ומגיעים במהירות (לעיתים עם קורקינט) ומושכים את הטלפון הנייד של האזרח התמים מהיד. אם הטלפון פתוח בשל השימוש, הם מחליפים במהירות סים כדי שלא יהיה ניתן לנעול או לזהות מיקום. אנו מודעים לתופעה זו, מטפלים בה, אבל כשהולכים ברחוב - עדיף לשים את הטלפון נעול בכיס או בתיק".
אולי יעניין אתכם:
כך תגנו על הדירה
עבור רובנו, עיקר הרכוש היקר הוא זה שנמצא בבית המגורים. איך נשמור עליו בפסח? הנה מספר אמצעים שסנ"צ מנשרוב ממליץ להשתמש בהם:
הפעילו את מערכת האזעקה: קרוב לוודאי שהימצאות מערכת אזעקה המחוברת למוקד בקרה וסיור ומצלמות אבטחה יהוו את המכשול העיקרי בפניו יעמוד הפורץ. כיום קיימות מצלמות איכותיות שאינן יקרות, המסוגלות להתריע כאשר מישהו נמצא בבית, וכן צפייה בזמן אמת דרך הטלפון הנייד.
השאירו אורות דולקים, טלוויזיה ומוזיקה: למרות הרצון לחסוך בחשמל, השארת אורות דולקים בבית יכולה לסמן לגנבים כי הבית מלא באנשים, ולהרתיע אותם מלנסות להיכנס אליו. בדיוק כמו עם האורות, כדאי להשאיר טלוויזיה דולקת באחד החדרים ומוזיקה בחדר אחר. תנו לפורצים הרגשה שיש כל הזמן מישהו בבית.
לא משאירים חפצים יקרים: לפני שיוצאים מהבית יש לוודא כי לא משאירים מאחור באופן גלוי לעין חפצים יקרי ערך, כמו מפתחות לרכב, ארנקים, תכשיטים, פנקסי צ'קים או מכשירים אלקטרוניים כמו טלפונים ניידים.
המנעו מעדכון סטטוסים: אם אתם נוהגים לעדכן את החשבון בפייסבוק או באינסטגרם בכל פעם שאתם יוצאים מהבית, בפסח כדאי להימנע ממנהג זה. זכרו: העבריינים עוקבים אחר רשתות חברתיות – ואם הם רואים שמשפחה מפרסמת שהם בשדה התעופה, או עכשיו נחתו בחופשה ברומא – הם ידאגו למצוא את בית המגורים ולהגיע אליו. כדאי להימנע מלפרסם את היותכם בחופשה – אלא להעלות את התמונות רק אחרי חזרתכם הביתה.
השאירו אצלכם את המפתחות לבית: כאשר גרים בבניין או בכל בית משותף, מתפתחים לרוב קשרים טובים עם השכנים, ויש תחושה כי הלובי המחבר בין הדירות באותה קומה הוא מקום בטוח להשאיר בו את מפתחות הבית. מקומות כמו תחתית שטיח הכניסה, ארון החשמל או העציץ על הקיר ליד הדלת הופכים להיות מקומות סתרים – וגם הפורצים יודעים את זה.
רוקנו את תיבת הדואר: מכתבים, עיתונים ודברי דואר שנשארו בתיבה בכניסה לבניין, מסמנים לפורץ על כך שהדירה ריקה כבר מספר ימים. לפני סדר פסח דאגו לרוקן אותה.
עשו ביטוח תכולה לדירה: תמיד טוב לדעת שיהיה מישהו שישלם במקרה שבכל זאת הצליחו לפרוץ אליכם הביתה.