לפני שלושה חודשים נפרצה חנות הענק של "נייקי", בת 3 מפלסים בתל אביב, ועשרות פריטי סחורה יקרים נגנבו. למשטרה לא היה מידע מי הפורצים, ורק עבודת חקירה מאומצת מול אלפי שעות של מצלמות מעקב חשפה את זהותם המפתיעה.
3 צפייה בגלריה
אתגר טיקטוק
אתגר טיקטוק
(צילום המחשה: shutterstock)

השבוע אישרה המשטרה לפרסם כי מדובר בשלושה חשודים שנעצרו - כולם בני נוער, שיוגש נגדם כתב אישום חמור על ידי יחידת תביעות נוער של משטרת מחוז תל אביב, לאחר שפרצו וגנבו בגדים בשווי 65 אלף שקל. החלק המעניין בסיפור, מבחינת המשטרה, הוא המניע שלהם, שמתחיל להיות נפוץ יותר ויותר בתקופה האחרונה, שבה "לפשוע ולצלם" הפך להיות טרנד ברשתות החברתיות.

נחשפים לסרטונים


מי שאמון על החקירה הוא פקד אופיר גולדנטל, סגן ראש מחלק נוער ביחידה המרכזית תל אביב. כשאנחנו שואלים אותו אם המניע של בני הנוער החשודים היה מצוקה כלכלית, הוא משיב בשלילה מוחלטת. "אנחנו רואים היום הרבה מאוד צעירים שמנסים להראות את עצמם בטיקטוק או ביוטיוב, מייחצנים את עצמם עם כל מיני מעשים – חלקם מסוכנים וחלקם עבירות לכל דבר. זה הופך הרבה יותר גרוע כשזה נעשה בחבורות, כיוון שהלחץ החברתי משפיע, והתיעוד מושך אליו צעירים שלא היו בעולם הזה.
"קח למשל ילד שלא יודע שאפשר לעשות עבירה כזו, או שמעשים כאלה קיימים בכלל, והיום בטיקטוק הוא נחשף לסרטונים שאחרים עושים, ואומר לעצמו – 'אולי יהיה לי אומץ ואנסה גם בעצמי לעשות דברים כאלה', כולל עבירות ופשעים".

3 צפייה בגלריה
מתוך הבגדים שנגנבו
מתוך הבגדים שנגנבו
מתוך הבגדים שנגנבו
(צילום: דוברות המשטרה)

פקד גולדנטל מספר ל"ידיעות תקשורת" על מעשה הגניבה: "שלושת החשודים הגיעו לחנות הבגדים במתחם שרונה. הם פתחו בכוח רב את דלת העסק, נכנסו לחנות וגנבו בגדים רבים. כיוון שהיתה להם כל כך הרבה סחורה ולא היה להם איך לשאת את הכל, הם החביאו את הבגדים באיזו פינה בגינת שרונה - סמוך לאחת המסעדות המפורסמות, ונמלטו מהמקום.
"לאחר כשעתיים לערך, אנחנו מבחינים במצלמות שהם חוזרים לאיפה שהטמינו את הבגדים הגנובים, אלא שהפעם היו ברשותם שקיות אשפה אטומות. הם הכניסו לתוכם את הבגדים הגנובים ועזבו את המקום – רכובים על קורקינטים".
הופתעתם שזה יכול לקרות במקום כזה מרכזי?
"זה סניף הדגל של הרשת בארץ, והוא נמצא ממש בצומת קפלן – איפה שההפגנות, ולכן גם כל פינה שם מתועדת בעשרות מצלמות. הם אמנם עטו מסיכות, והכל קרה בשתי דקות, אבל הצלחנו לאתר אותם".
מה הם עשו עם הבגדים הרבים?
"הם התחילו למכור את הבגדים לכל מיני אנשים שהכירו, אם כי הצלחנו לאתר את רוב הבגדים שמכרו".
איך למעשה הצלחתם לתפוס אותם?
"זו הייתה עבודת מצלמות מאוד רצינית, להבין את המסלול איפה החביאו את הסחורה, ולאן ברחו משם. כשעצרנו אותם, ראינו בטלפונים שלהם שהם גם תיעדו את כל הגניבה בזמן אמת. אמנם הם לא העלו את זה לרשתות חברתיות, אבל שלחו את הסרטונים האחד לשני, כשרואים בהם את שלל הבגדים שנגנבו לאחר שהם בורחים".

3 צפייה בגלריה
פקד אופיר גולדנטל
פקד אופיר גולדנטל
פקד אופיר גולדנטל
(צילום: דוברות המשטרה)

מה אתה יכול לספר על הנערים?
"מדובר בקטינים בני 15-16 ממרכז הארץ. חלקם משתייכים לחבורות בדרום תל אביב ואחרים מחולון. הם עושים הרבה צרות, גונבים מחנויות וטלפונים מעוברי אורח. כך למשל, אחד העצורים – יש לו משפחה למופת, האחים שלו לוחמים קרביים – מה שאומר שלאו דווקא המשפחה אשמה. זה יותר הסביבה ושכבת גיל שאיתה הוא מסתובב בחוץ.
"השלושה כבר נתפסו כבר כמה פעמים בעבר על דברים קטנים, אך הפעם זה מאוד רציני, והוגש נגדם כתב אישום חמור בגין קשירת קשר לפשע, התפרצות לעסק וגניבה והיזק לרכוש במזיד".
אתה חושב שמאסר יוציא אותם ממעגל הפשע?
"כרגע כולם במעצר, אחד במעצר בית ואחר במעצר עד תום ההליכים. אני מאמין שלאחר המשפט הם ילכו למסגרות שיקום. הלוואי וישתקמו, אבל יש פה גם קטע של תעוזה של הגניבה, וללכת למקום מואר כזה בלב תל אביב – באמצע ההפגנות, זה באמת דרש אומץ וזה מעשה לא פשוט כלל".

שירותי זנות


שאלנו את פקד גולדנטל על מקרים דומים שהיו לאחרונה, ובהם בני נוער "התפארו" בפשעים אל מול המצלמות, כחלק מטרנד ויראלי ברשת. "ראשית כל נהיגה", הוא משיב, "ילדים בגיל 14-15 לוקחים את ההגה או המכוניות של ההורים, מבלי שיש להם בכלל רישיון נהיגה – ומתעדים את זה ברשתות חברתיות.
"בהמשך, יש עכשיו אופנה של צעירים מאוד, אפילו בגילאי 13-14, שצורכים שירותי זנות. רואים שזה עניין שהולך וגובר, תופעה של להראות את הגבריות שלך כבר בגיל צעיר – ודרך אגב, החוק מאוד מתקשה עם זה. תופעה נוספת היא עניין הסמים, וזה מתחיל בגיל צעיר מאוד עם גז הקצפות. מצאנו אלפי ילדים בני 16 שהתנסו בגז הזה, וזה מתחיל בזה, התנסות שנייה עוברת לסיגריות וזה רק מתדרדר משם".
אתם ערוכים לקראת חופשת הנוער בחג הפסח?
"המשטרה נערכת בהתאם, ומחלק הנוער מתגבר כוחות לקראת החג, כי אנחנו יודעים חד משמעית, שילדים בלי מסגרת מנסים יותר דברים, כולל מסוכנים. זה נובע בעיקר משעמום, ומי שמגיע מחינוך בלתי פורמלי, וחי כיום סביב רשתות חברתיות, חווה את זה עוד יותר".

קראו גם:

בני הנוער ברשת


דו"ח האינטרנט של בזק שפורסם לאחרונה מביא נתונים מעניינים על אופי הגלישה של בני נוער בישראל:
73% מבני הנוער הודו כי הם מתקשים להבחין בין מידע אמין לפייק ניוז.
52% בגילי 13 עד 18 מעלים תמונות ברשתות.
60% מכורים לרשתות החברתיות השונות.
63% נמצאים לפחות 3 שעות ביום ברשתות חברתיות; 34% מהם לפחות 5 שעות ביום.
77% עוקבים אחרי משפיעני רשת.
41% מגילאי 13 ומעלה קנו מוצרים בעקבות המלצה.
83% השיבו כי הם משתמשים באופן קבוע בתוכנות AI.
64% מעדיפים להאזין להודעות או לפודקאסטים במהירות גבוהה, לאחר שאיבדו את הסבלנות לקצב הדיבור הרגיל של בני אדם.