חשופים לפגיעה: בנייר עמדה שהציג 'הבית הפתוח' בירושלים לקראת פתיחת אירועי חודש הגאווה השבוע, הוא חושף כי בארבעת החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 25% באלימות כלפי חברי הקהילה הגאה בעיר, וכי מוקדי החיכוך לפגיעה בחברי הקהילה מתרחבים לתחבורה הציבורית, למוקדי בילוי ועוד.
6 צפייה בגלריה
מקרי אלימות רבים
מקרי אלימות רבים
מקרי אלימות רבים
(צילום: רועי אלמן)

בנוסף קיים חשש מאלימות במהלך מצעד הגאווה, שיערך ביום חמישי הקרוב ה-1 ביוני. 'הבית הפתוח' הגיש תלונה במשטרה על איומים לפגוע במשתתפי המצעד וקורא למשטרה להיערך באופן מוגבר למניעת אירועי אלימות.

יותר תקיפות פיזיות


בנייר עמדה שנכתב על ידי 'הבית הפתוח' בירושלים, שמתייחס לאלימות להט"בופובית בירושלים, נטען כי יש זינוק במספר הפניות לבית הפתוח מדי יום, כשממוצע הפניות בתקופה הזאת עומד על 20 פניות ביום, לעומת 14 פניות ביום בתקופה המקבילה בשנה שעברה, כולל דיווחים רבים מחברי הקהילה על עלייה דרמטית במקרי האלימות הלהט"בופוביים המתרחשים ברחוב ובשטחים ציבוריים, ובייחוד של מקרים הכוללים פגיעה פיזית או איום.
חודש הגאווה בירושלים:
בדוח צוין כי אם בעבר מוקדי החיכוך הפוטנציאליים היו התחנה המרכזית בעיר וכיכר ציון, הרי שבחודשים האחרונים מגיעים אל אנשי 'הבית פתוח' דיווחים על תקריות אלימות במוקדים רבים נוספים, כמו התחבורה הציבורית, מוקדי הבילוי, הרחובות הצדדיים ועוד.
6 צפייה בגלריה
מצעד הגאווה בירושלים. "להתייחס לכל איום"
מצעד הגאווה בירושלים. "להתייחס לכל איום"
מצעד הגאווה בירושלים. "להתייחס לכל איום"
(צילום: עמית שאבי)

עוד נטען בדוח כי מאז שנבחרה הממשלה האחרונה, פעם בשבוע מתקבל דיווח על אובדן קורת הגג ומקור הפרנסה של חבר קהילה. "לצד האלימות ברחובות, אנו עדות לאלימות גוברת והולכת גם בבית ובמקום העבודה - החל מיחס עוין וכלה במקרים רבים והולכים של אובדן קורת גג או אובדן מקור פרנסה. דיווח כזה מתקבל בבית הפתוח אחת לשבוע בערך בארבעת החודשים האחרונים, לצד שיווק אגרסיבי של 'טיפולי' המרה בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק, ואפילו באמצעות מודעות רחוב".

"תורידו את הכיפה"


"אני מחוץ לארון כבר קרוב ל־15 שנה. מאז היציאה מהארון לא הסתרתי את זהותי ולא חוויתי או ספגתי הומופוביה כלפינו. כל זה עד מערכת הבחירות האחרונה", טוען יו"ר ארגון 'חברותא' לשעבר, דניאל יונס, פעיל בקהילה הדתית הגאה בעיר. "בן זוגי אורי ארמן ואני ירושלמים מלידה, וכיום אנחנו גרים בתלפיות הישנה. שמנו לב שיותר ויותר אנשים ברחוב מרגישים בנוח להפנות כלפינו מבטים, להעיר הערות עסיסיות יותר או פחות, וזה לא ששינינו משהו בהתנהגות שלנו.
6 צפייה בגלריה
מצעד גאווה בירושלים
מצעד גאווה בירושלים
סובלים מאלימות
(צילום ארכיון: יואב דודקביץ' )

"ההורים של בן זוגי גרים במשכנות האומה, וכשאנחנו חוזרים ברגל זו הליכה של שעה במרכז העיר. אנחנו הולכים הרבה פעמים יד ביד, ובתקופה האחרונה לפתע אנחנו סופגים הערות ומבטים עוינים שלא היו קודם".
6 צפייה בגלריה
דניאל יונס (משמאל) ובן זוגו אורי ארמן. "לגיטימציה לשנאה"
דניאל יונס (משמאל) ובן זוגו אורי ארמן. "לגיטימציה לשנאה"
דניאל יונס (משמאל) ובן זוגו אורי ארמן. "לגיטימציה לשנאה"
(צילום: פרטי)
מה אומרים לכם? "הערות כמו 'איזה גועל נפש' או 'תורידו את הכיפה' ועוד". יונס תולה את השינוי באווירה הפוליטית. "נוצרה לגיטימציה ציבורית. זה לא שהתחושות חדשות אלא שהשיח הציבורי המתלהם מאפשר לדברים לצאת החוצה. השיא היה לפני כשלושה שבועות בהפגנה נגד הרפורמה. חזרנו הביתה מרחוב עזה לתלפיות, ובדרך הקצרה יחסית הזאת, שעשינו המון פעמים בחיינו, לא פחות משבעה רכבים נעצרו לידינו, קיללו ואיחלו לנו איחולים בגלל שהלכנו עם דגל הגאווה ביד".
איך הגבתם? "לא התייחסנו, מתוך הבנה שאם נתייחס המצב יכול להסלים. במרחב הציבורי המצב הפך לקצת פחות בטוח ויותר מאיים. אני לא חושש כשאני יוצא החוצה עם דגל הגאווה. זה כמו שאני מקפיד ללכת בחו"ל עם כיפה. אם אני אפסיק ואתן למה שקורה להסתיר את מי שאני זו תהיה כניעה. אנחנו צריכים להמשיך את הנוכחות במרחב, כי אם ניעלם זה רק יחמיר את המצב ויאפשר לאנשים להגיד את המשפט ששמענו לפני 20 שנה: 'לכו לתל אביב. בירושלים אין דברים כאלה'".

קללות במסעדה


אילן ארונין, שחווה גם הוא אלימות מילולית ומתכוון להגיש תלונה במשטרה, מספר: "יצאתי עם בחור לדייט במסעדה שנמצאת במתחם התחנה. ישבנו אחד ליד השני, אכלנו, שתינו, התחבקנו והתנשקנו מדי פעם. היה לקוח שנראות הומואית במרחב לא התאימה לו, והוא פשוט קם והתחיל לצעוק: 'אתם הומואים דוחים', 'חזירים מסריחים', 'אתם בושה וחרפה'. בהתחלה חשבתי שזה בצחוק, אבל אז הבנתי שמדובר באירוע שנאה. הייתי בהלם. ראיתי את הרעל בעיניים שלו. אם הוא היה יכול הוא היה חונק אותנו".
גם ארונן מספר שהוא וחברו בחרו שלא להגיב. "כשזה קרה היינו בשיחה עמוקה, והוא הגיח ותקף אותנו משום מקום. פחדתי להגיד משהו משום שהוא נראה חמום מוח".

6 צפייה בגלריה
ארונין
ארונין
ארונין
(צילום: טל איובי)

השניים פנו לבעל המסעדה ו"הוא אמר ללקוח שלא מקובל עליו שהוא יפריע ללקוחות, והבחור עזב את המקום בקללות וממש כעס. למרות שהיתה מסעדה הומה, אף אחד לא הביע סולידריות ולא גיבה אותנו. דיווחתי על המקרה לאגודה למען הלהט"ב, ואני מתכוון להגיש תלונה במשטרה".
עם זאת, ארונן סבור שלא מדובר בהתנהגות חדשה. "אני יליד ירושלים. אני חווה את זה תקופה ארוכה מאז שאני מחוץ לארון. דווקא בגלל אירועים כאלה מתחזק הרצון שלי להישאר בירושלים ולא לברוח מפה".
אומנם יו"ר מפלגת נעם, ח"כ אבי מעוז, הכריז בדצמבר האחרון שבכוונתו לפעול לביטול מצעד הגאווה בירושלים, אך גם השנה נערכים המארגנים שהמצעד יצעד זו השנה ה־21, גם אם תחת חששות כבדים אחרי שהשבוע התקבלו איומים.

6 צפייה בגלריה
דגל גאווה בשכונה. "החלטנו שאנחנו לא שותקות"
דגל גאווה בשכונה. "החלטנו שאנחנו לא שותקות"
דגל גאווה ברחביה
(צילום: יואב דודקביץ')

האיומים הגיעו בתשובה לניוזלטר שנשלח על ידי 'הבית הפתוח' בתפוצה רחבה לרגל המצעד. "מקווה שישי שליסל (הרוצח של שירה בנקי ז"ל במצעד ב־2015; מש"מ) יהיה שם לגמור את העבודה שהוא התחיל", נכתב במייל, ו"גועל נפש. איך חוגגים את מחלת הנפש הזאת". בבית הפתוח טענו כי אותו אדם שלח בשנים האחרונות איומים ודברי נאצה וביקשו מהמשטרה לטפל באיומים המטרידים.

עיקר הטענות של 'הבית הפתוח':

  • עלייה של 25% בתקריות אלימות כלפי להט"ב בבירה
  • מדי שבוע יש דיווח על אובדן קורת גג או פרנסה של חבר קהילה
  • הפצת פרסומים על טיפולי המרה, בין היתר במודעות ברחוב

בדוח, שהתייחס גם למצעד הגאווה, נכתב כי יש צורך בהיערכות מוגברת כדי למנוע אלימות. "אנחנו צופות עלייה נוספת במקרי האלימות ברחוב סביב המצעד. בנוסף להיערכות המשטרתית לאבטחת המצעד עצמו, יש צורך בהיערכות מוגברת למניעת אירועי אלימות סביב תוואי המצעד, במוקדי הבילוי ובמסלולי התחבורה הציבורית – לטיפול נחוש במקרי אלימות כאלה אם יתרחשו". יצוין כי בשנים האחרונות מצעד הגאווה בבירה נחשב לאחד האירועים שזוכים לרמת האבטחה הכבדה ביותר, וביום המצעד ייסגרו לתנועה צירים מרכזיים ברחבי העיר.
"התרגלנו למציאות שבה קהילת הלהט"ב היא מושא לשנאה ורוע של קבוצות ואנשים קיצונים", אמר מנכ"ל 'הבית הפתוח' אלון שחר. "המצעד ימשיך לצעוד, ויהיה בו מקום לכל אחד ואחת. נצעד בראש מורם. אני קורא למשטרת ישראל להגיע לאותו אדם ולהתייחס לכל איום קטן כגדול", הוסיף שחר, "כדי להבטיח את בטחונם של הצועדים והצועדות ולהבטיח את קיומו הבטוח של המצעד".
פורסם לראשונה: 01:01, 29.05.23