הזימון לשימוע, הבקשות לדירקטוריון, הניסיון להשיב מלחמה באמצעות מקורבים לו בבית החולים ושורת הדרישות לבונוסים ופיצויים. הסיפור המלא על פרשת ההתפטרות של מנכ"ל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, שהסעירה את מערכת הבריאות בירושלים בפרט ובישראל בכלל.
ההודעה וההלם
יום שני שעבר. זמן קצר לאחר שנחת מביקור בחו"ל בן חמישה ימים, מבלי שדיווח על הנסיעה לממונים עליו - הגיע לידי פרופ' רוטשטיין מכתב זימון לשימוע לפני פיטורים. השימוע היה אמור להיערך ביום ראשון בשבוע שאחריו. אלא שבבית החולים מספרים כי המכתב מאוד הפתיע את המנכ"ל. "לראשונה מזה זמן רב לא נשמעה ממנו כל תגובה, וזאת למשך שעות ארוכות", אומר גורם בבית החולים המעורה היטב בנושא. בהדסה החלו שמועות לפיהן פרופ' רוטשטיין לא מתכוון להקל על תפקיד הממונים עליו וכי הוא מתכנן תרגילים שונים על מנת להימנע מלהגיע אל השימוע המתוכנן.
השליחים להנהלה
ואכן, פרופ' רוטשטיין פתח בקרב בניסיון למנוע את רוע הגזירה. בהדסה מספרים על מספר רופאים ואנשי צוות בכירים שנתבקשו על ידיו לדבר בשבחו בפני הגורמים המנהלים את בית החולים. המטרה: לעשות הכול כדי להפוך את ההחלטה לפיה הוא עומד לאבד את משרתו. כנראה שהמנכ"ל צבר לא מעט אויבים במהלך שנות כהונתו בעין כרם, שכן חלק לא מבוטל מהאנשים אליהם פנה לא מיהרו לעזור. עם זאת, היו גם כאלו מבין הצוות הרפואי שנענו לבקשה והלכו אל ההנהלה הבכירה כדי לדבר על ליבם ולנסות לשכנע אותם כי פיטורי פרופ' רוטשטיין יהיו טעות. אלא שקולו של מנכ"ל בית החולים עצמו טרם נשמע בעניין השימוע.
רק שלושה ימים לאחר מכן התגלה במה עסק בחלק מהזמן: ביום חמישי בערב שלח מכתב באמצעות עורך דינו הממוען אל הדירקטוריון ובו הוא מוחה על הטענות העולות במכתב הזימון לשימוע. כמו כן, הוא מבקש במכתב לדחות את מועד השימוע על מנת להיערך אליו. הדירקטוריון הסכים לדחיית השימוע, ואיפשר לו לבחור אחד משני מועדים לבחירה – יום שלישי או רביעי של אותו שבוע.
אריזת החפצים
מוצאי שבת. פרופ' רוטשטיין שולח מכתב נוסף לחברי הדירקטוריון בו כפר שוב בטענות של מכתב הזימון, ובחר ברביעי השבוע ליום השימוע. אלא שנכון לרגע פרסום הכתבה טרם התקיים השימוע.
כפי שנחשף לראשונה ב'מיינט ירושלים', ביום ראשון בבוקר להפתעת כולם, כינס פרופ' רוטשטיין את ראשי האגפים ומנהלי המחלקות בבית החולים והודיע להם כי הוא מתכוון לארוז את חפציו ולעזוב את המוסד הרפואי. הוא גם ציין כי בכוונתו לוותר על זכות השימוע. מיד לאחר ההודעה הזו שטלטלה את הנוכחים הרופאים הבכירים, המנכ"ל עזב את מתחם הדסה. מתברר כי המשנה למנכ"ל, אורן לוי, לקח את פרופ' רוטשטיין במכוניתו אל מחוץ למוסד הרפואי.
השמועות בבית החולים היו שהמנכ"ל נסע אל ביתו שבראש העין אבל וחפוי ראש כשהוא משלים עם רוע הגזירה, אלא שמסתבר כי מיד לאחר ההצהרה בבית החולים מול מנהלי האגפים - הסיע אותו לוי אל משרדו של עורך דינו, שם דנו השניים בצעדים הבאים שעליו לנקוט. בערב של אותו היום אכן נארזו, לבקשתו, חפציו האישיים במשרדו של מנכ"ל בית החולים.
למחרת, יום שני, שוב הופתע צוות בית החולים כאשר גילה שפרופ' רוטשטיין הגיע לעין כרם כרגיל כאילו ההצהרה הדרמטית כלל לא נמסרה 24 שעות קודם לכן. העובדים המבולבלים ניסו להבין את פשר הדברים והאם פירושם שהמנכ"ל בעצם אינו מוותר על תפקידו. זמן קצר לאחר מכן התגלתה הסיבה לנוכחותו של המנכ"ל המתפטר –הוא הגיע לברך כמנכ"ל בית החולים באירוע שנערך במחלקה האונקו־המטולוגית ילדים.
והדרישות לבונוסים
למרות שהודעת ההתפטרות נמסרה באופן פומבי לרופאים הבכירים של בית החולים השבוע ביום ראשון בבוקר ואף פורסמה בעיתונות, נכון ליום רביעי בערב הנהלת בית החולים עדיין לא קיבלה רשמית כל מכתב התפטרות מטעמו של פרופ' רוטשטיין.
גורמים בבית החולים מעריכים שפרופ' רוטשטיין מנסה למשוך את הזמן ככל האפשר עד לשימוע כדי להתיש את הדירקטוריון ולקבל את דרישותיו הכספיות.
במהלך השבוע הזה, באמצעות עורכי דינו וגורמים נוספים, מנסה פרופ' רוטשטיין להיטיב את תנאי הפרישה והפיצויים. גורמים בבית החולים מספרים כי מדובר בסכומים היכולים להגיע לכמה מיליונים. כך לדוגמא, במסגרת הפיצויים הוא דורש לקבל את הבונוסים אותם היה אמור לקבל בגין שנים 2020, 2021, 2011 ו-2023 באם היה עומד ביעדים הכלכליים של בית החולים. נזכיר כי את הבונוס של שנת 2019, בסך 300 אלף שקל, המנכ"ל משך לפני שנה.
מטעמו של פרופ' רוטשטיין נמסרה התגובה הבאה: "כמובן שמדובר בבדותות כפי שמאן דהוא מבקש להכפיש את שמו ופועלו של פרופ' רוטשטיין ולמחוק את הישגיו בהדסה.
"פרופ' רוטשטיין לא העלה לא באופן ישיר ולא באופן עקיף כל דרישה. רוטשטיין שכאמור גם לא התפטר, ממשיך לעסוק בניהול הדסה ובשעות הפנאי להכנה לשימוע העתידי אליו הוזמן".
היסטוריה של עימותים
ספטמבר 2016: החשבת הכללית במשרד האוצר טוענת שרוטשטיין מפר את הסכם ההבראה
ינואר 2017: ההסתדרות הרפואית הכריזה על סכסוך עבודה על רקע פגיעה ברופאים
מרץ 2017: לאחר עימות עם פרופ' רוטשטיין התפטרו שישה רופאים בכירים ממחלקת המטו־אונקולוגית ילדים
נובמבר 2017: ב'מכבי' זועמים וטוענים שהדסה מנסה לשכנע לקוחות להחליף קופת-חולים
דצמבר 2019: נשות הדסה טוענות שפרופ' רוטשטיין מחבל במאמציהן לגייס תרומות
אפריל 2020: פרופ' רוטשטיין בנוגע לחולי הקורונה בארץ: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים". פרופ' איתמר גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח"
לעדכונים נוספים – חדשות ירושלים