מסמך רשמי של העירייה קובע כי בשנת 2020 גבו בכיכר ספרא ארנונה בסכום עודף של 88 מיליון שקל. בתגובה לכך אומר חבר המועצה אדיר שוורץ ('התעוררות'), שמכהן גם כיו"ר ועדת הביקורת העירונית, כי הוא מתכוון לדרוש דיון בנושא. "מדובר ביתרות זכות, כספים שאמורים לחזור לתושבים ונגבו בגביית יתר", הוא מבהיר.
מדובר בדוח שנכתב על ידי רו"ח נבון ויספלר ונשלח לאגף ביקורת ברשויות המקומיות שבמשרד הפנים. המסמך מפרט את שלל ההכנסות של הרשות המקומית, ובכללן 'מענק הבירה', שעומד על 822 מיליון שקל. אגב, בשנתיים שחלפו מאז הוגדל גובה המענק שוב ושוב: 882 מיליון שקל ב־2021 ו־942 מיליון ב־2022.
מהדוח המדובר עולה כי ב־2020 הוגשו נגד העירייה תביעות כספיות בסכום כולל של 911 מיליון שקל. על כך נכתב: "בהסתמך על חוות דעת יועציה המשפטיים, ההפרשות הקיימות בספרים מספיקות לכיסוי ההוצאות האפשרויות, וכן לא צפויות לעירייה עלויות מהותיות נוספות בגין התביעות".
אשר להוצאות של העירייה וגופי הסמך, בדוח נכלל סעיף שבו נכתב: "הפרשה להחזר יתרות זכות ארנונה, הסכום שנכתב לשנת 2020 עומד על כ־88 מיליון שקלים". יודגש כי הדוח אינו מפרט אם הגבייה העודפת בוצעה מתושבים או מבעלי עסקים. כמו כן לא צוין כמה מתוך סכום זה יוחזר למשלמי הארנונה, ומתי.
כמה קיבלה העירייה במסגרת 'מענק הבירה'
- 2020 - 822 מיליון שקל
- 2021 - 882 מיליון שקל
- 2022 - 942 מיליון שקל
שוורץ: "הנושא המדובר יובא לדיון בוועדת הביקורת בראשותי השבוע, כדי להבין כיצד ניתן יהיה לפעול באופן אקטיבי כדי להשיב לתושבי העיר את כספם במהירות וביעילות".
מהעירייה נמסר: "מדובר ביתרות זכות בחשבונות ארנונה, ששולמו באופן שנתי, כאשר במהלך השנה נוצר זיכוי בשל קבלת הנחה או בשל עזיבת נכס או העברתו לידי מחזיק אחר. עם היווצרות יתרת זכות, מעדכנת העירייה את התושבים בדבר קיומה וכן בדרכים להעברת היתרה אל חשבון הבנק.
"אלו יתרות זכות ליום 31.12.20. העירייה משיבה מדי שנה עשרות מיליוני שקלים המגיעים לתושבי העיר ופועלת בכל הדרכים העומדות לרשותה להשבת הכספים אל התושבים הזכאים לכך. לבירור בדבר קיום יתרת זכות, ניתן לפנות למוקד השירות של אגף שומה וגבייה".